15 εντυπωσιακές και πρωτότυπες ιδέες για να διακοσμήσετε τον κήπο σας με βουδλέιες!

Η βουδλέια είναι ένας από τους πιο όμορφους διακοσμητικούς θάμνους ξενικής καταγωγής, που έχει πλήρως εγκλιματισθεί στις ελληνικές συνθήκες. Η περίοδος ανθοφορίας αυτού του θάμνου είναι από την άνοιξη έως το φθινόπωρο. Τα άνθη του είναι φωτεινά σμήνη από μικρές ταξιανθίες διαφόρων χρωμάτων με άρωμα μελιού. Τα εκκολαπτόμενα μπουμπούκια δεν είναι μόνο λευκά, αλλά υπάρχουν σε διάφορες ανοιχτές αποχρώσεις, καθώς και κορεσμένα χρώματα, που κυμαίνονται από το βατόμουρο έως το λιλά, συμπεριλαμβανομένης μιας πορτοκαλί απόχρωσης. Ένας ενήλικος θάμνος σε θερμές περιοχές μπορεί να φτάσει τα 3 μ. και σε μια κρύα κλιματική ζώνη δεν υπερβαίνει τα 1-2 μέτρα. Θα σας παρουσιάσω 15 εντυπωσιακές και πρωτότυπες ιδέες για να διακοσμήσετε τον κήπο σας με βουδλέιες!

- Διαφήμιση -

Η βουδλέια μπορεί να είναι διαφορετικών ποικιλιών, οι οποίες διαφέρουν πολύ όχι μόνο στο μέγεθος και το σχήμα του θάμνου, αλλά και στην ποικιλία της χρωματικής παλέτας των μπουμπουκιών, καθώς και στην περίοδο ανθοφορίας. Οι πιο κοινοί τύποι βουδλέιας, οι οποίοι μπορούν να βρεθούν στη χώρα μας είναι οι εξής:

Ένας ταχέως αναπτυσσόμενος, εκτεταμένος θάμνος που φτάνει τα 2 μέτρα με λευκά άνθη σε σχήμα πυραμίδας.

Ένας εκτεταμένος θάμνος με πλούσιο άρωμα που φτάνει τα 3 μ., που ανθίζει σε μεγάλα μπουμπούκια μοβ χρώματος.

Ένας χαμηλός θάμνος, που δεν υπερβαίνει το 1,5 m. με ανοιχτό ροζ και απαλό λιλά άνθη.

Ένας μικρός, ογκώδης θάμνος, που δεν υπερβαίνει τα 30 cm, με μικρά λουλούδια.

Πολλαπλασιάζεται με εκκολαπτόμενους σπόρους και μοσχεύματα. Είναι πιο δύσκολο να αναπτυχθεί ένας θάμνος από σπόρους, οπότε ο καλύτερος τρόπος για να φυτέψετε μοσχεύματα με μπουμπούκια. Είναι καλύτερο να φυτέψετε έναν θάμνο σε μια ανοιχτή και ηλιόλουστη περιοχή, κατά προτίμηση προστατευμένη από τον άνεμο, επειδή οι νεαροί βλαστοί είναι πολύ εύθραυστοι. Πριν φυτέψετε δενδρύλλια, πρέπει να λιπάνετε το έδαφος με κοπριά ή ειδικό λίπασμα. Πραγματοποιείται φύτευση λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι μεταξύ των θάμνων πρέπει να υπάρχει απόσταση 2 μ. σε μια προηγουμένως σκαμμένη τρύπα 40×40 cm.

φροντίδα βουδλέιας

Ο κύριος κανόνας φροντίδας αυτού του φυτού είναι να το κόβετε, να το ποτίζετε και να το ταΐζετε τακτικά. Η μόνη δυσκολία είναι ότι το χειμώνα πρέπει να είναι καλυμμένη.

Τον πρώτο χρόνο το κλάδεμα γίνεται τον Μάρτιο. Κατά τη διαδικασία κοπής, κόβετε μισό βλαστό από ένα υγιές κλαδί και τα παλιά κλαδιά αφαιρούνται εντελώς. Στη συνέχεια, μόνο τα κύρια κλαδιά κόβονται ετησίως την άνοιξη.

Όσον αφορά τη λίπανση πραγματοποιείται κάθε άνοιξη με αζωτούχα λιπάσματα.

Τέλος σχετικά με το πότισμα, το καλοκαίρι χρειάζεται τακτικό πότισμα, ειδικά το καλοκαίρι, αλλά μην το παρακάνετε!

- Διαφήμιση -