12 πανέμορφες ιδέες για να διακοσμήσετε τον κήπο και το μπαλκόνι σας με ένα όμορφο και ανθεκτικό λουλούδι: τον κόσμο

Ο κόσμος είναι ένα όμορφο ετήσιο λουλούδι που προέρχεται από την περιοχή του Μεξικού με όμορφα λουλούδια σε αποχρώσεις από λευκό έως σκούρο κόκκινο. Τα λουλούδια του κόσμου έχουν μια αρμονική συμμετρία διάταξης των πετάλων και εκπέμπουν μια ηρεμία και ολοκλήρωση που προκάλεσε το συγκεκριμένο όνομα. Το συγκεκριμένο λουλούδι είναι μια ιδανική επιλογή για φύτευση σε παρτέρια στον κήπο μας καθώς και για τη δημιουργία βραχόκηπων. Μπορεί επίσης να φυτευτεί σε γλάστρες και διακοσμητικά στο μπαλκόνι μας, για να μας δώσει απλόχερα το χρώμα των λουλουδιών του. Θα σας παρουσιάσω 12 πανέμορφες ιδέες για να διακοσμήσετε τον κήπο και το μπαλκόνι σας με ένα όμορφο και ανθεκτικό λουλούδι: τον κόσμο!

- Διαφήμιση -

σε ποιες συνθήκες αναπτύσσεται ο κόσμος

Ο κόσμος δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις για το έδαφος και ευδοκιμεί ακόμα και στα πιο ξηρά και άγονα, εφόσον έχουν καλή αποστράγγιση. Λατρεύει τα ξηρά κλίματα και επιβιώνει σε υψηλές θερμοκρασίες χωρίς προβλήματα με την ανάπτυξη και την ανθοφορία. Ο κόσμος χρειάζεται άφθονο ήλιο κατά τη διάρκεια της ημέρας για να μας δώσει πολλά λουλούδια, γι’ αυτό προτιμάμε να τον φυτεύουμε σε ηλιόλουστες περιοχές του κήπου ή του μπαλκονιού μας. Για να φυτέψουμε τον κόσμο σε μια γλάστρα, επιλέγουμε έναν εμπλουτισμένο με θρεπτικά συστατικά πυρήνα που περιέχει περλίτη και ελαφρόπετρα για να στραγγίξουμε αποτελεσματικά το νερό και να τοποθετήσουμε τη γλάστρα σε μπαλκόνι με νότια ή δυτική έκθεση.

πότισμα, λίπασμα και φροντίδα

Ο κόσμος είναι ένα λουλούδια που δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα. Χρειάζεται αραιό πότισμα και δεν απαιτείται λίπανση κατά τη διάρκεια της ανάπτυξη του ή της ανθοφορία. Το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι το χώμα του που πρέπει να έχει πολύ καλή στράγγιση για να μην σαπίσουν οι λεπτές ρίζες του. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κόσμοι είναι ιδιαίτερα ανθεκτικοί στις μυκητιάσεις και στις προσβολές από έντομα. Προληπτικά μπορούμε να ψεκάσουμε με διάλυμα καλοκαιρινής πάστας ή σαπούνια καλίου για την αντιμετώπιση της προσβολής από έντομα και θρίπες.

πώς πολλαπλασιάζεται και κλαδεύεται ο κόσμος

Ο κόσμος δεν χρειάζεται ιδιαίτερο κλάδεμα παρά μόνο να αφαιρέσετε τα αποξηραμένα άνθη του για να ενισχύσετε τη νέα ανθοφορία. Αν θέλουμε να δημιουργήσουμε νέα φυτά του κόσμου, πρέπει να ξέρουμε ότι πολλαπλασιάζεται κυρίως με σπόρο ενώ ορισμένες ποικιλίες πολλαπλασιάζονται διαιρώντας τις ρίζες του. Μπορούμε να βάλουμε τον σπόρο στο χώμα απευθείας την Άνοιξη ή να φτιάξουμε ένα παρτέρι στον κήπο. Σε κάθε περίπτωση, ο σπόρος του κόσμου χρειάζεται 2-3 εβδομάδες για να βλαστήσει και περίπου 3 μήνες μέχρι να σχηματίσει τα άνθη του και να μας δώσει την ανθοφορία του. Φυσικά, οι κόσμοι πολλαπλασιάζονται πολύ εύκολα στον κήπο μας, καθώς ο σπόρος πέφτει από το ώριμο λουλούδι στο χώμα και μας δίνει συνεχώς νέα φυτά.

και ένα μυστικό για το λουλούδι κόσμος

Τα όμορφα λουλούδια του κόσμου αν κοπούν στο κατάλληλο στάδιο που ανοίγουν τα πέταλα μπορούν να διατηρηθούν για 1-2 εβδομάδες στο βάζο. Επίσης, τα λουλούδια του κόσμου μπορούν να στεγνώσουν πολύ εύκολα και να δημιουργήσουμε υπέροχες αποξηραμένες ανθοδέσμες για να διακοσμήσουμε το σαλόνι μας τον Χειμώνα.

- Διαφήμιση -