14 εντυπωσιακές ιδέες για να διακοσμήσετε τον κήπο και την αυλή σας με ένα τροπικό λουλούδι σε πολλά χρώματα: την σελόζια

Η σελόζια έχει ετήσια τροπική φυτική προέλευση με πολλές διαφορετικές ποικιλίες που διαφέρουν ως προς τον ατομικό σχηματισμό και το μέγεθος του λουλουδιού, αλλά το οποίο γενικά έχει κωνικό φουντωτό σχήμα, εξ ου και η κοινή ονομασία σελόζια ως «χαίτη του κόκορα». Το συγκεκριμένο φυτό αποκαλείται και «λειρί του κόκορα». Τα επιμήκη φύλλα της αναπτύσσονται σε όλο το μήκος των βλαστών στην κορυφή των οποίων το άνθος εμφανίζεται σε κόκκινες, κίτρινες, πορτοκαλί και ροζ-μοβ αποχρώσεις.

- Διαφήμιση -

Η σελόζια ενδείκνυται για φύτευση τόσο σε παρτέρια που δημιουργούν πολύ εντυπωσιακά όρια όσο και σε γλάστρες, ενώ σε κανονικές συνθήκες θερμοκρασίας και σε μέρη με έντονη ηλιοφάνεια μπορεί να καλλιεργηθεί και σε εσωτερικούς χώρους. Ανήκει στα ιδιαίτερα ανθεκτικά φυτά σε συνθήκες θερμότητας-ξηρασίας ενώ αντίθετα είναι ευαίσθητο στον παγετό. Θα σας παρουσιάσω 14 εντυπωσιακές ιδέες για να διακοσμήσετε τον κήπο και την αυλή σας με ένα τροπικό λουλούδι σε πολλά χρώματα: την σελόζια!

φροντίδα

Έδαφος: Χρησιμοποιήστε ένα ενισχυμένο φυτόχωμα για τη σελόζια και τοποθετήστε ένα στρώμα χαλίκι μπροστά από το έδαφος για σωστή απορρόφηση και αποστράγγιση του νερού άρδευσης.

Τοποθεσία: Όπως όλα τα τροπικά φυτά χρειάζεται ήλιο και είναι πολύ ανθεκτικό στη ζέστη και την ξηρασία. Μπορεί να ευδοκιμήσει σε ημισκιερή θέση, αλλά η γενική ανάπτυξή του καθώς και η ανθοφορία του θα μειωθούν.

Πότισμα: Δεν χρειάζεστε μεγάλες ποσότητες νερού ενώ η γλάστρα πρέπει να έχει πολύ καλή στράγγιση. Ποτίζουμε κάθε 3-4 μέρες, τις περιόδους Άνοιξη-Καλοκαίρι, ανάλογα φυσικά με τις καιρικές συνθήκες, και μόνο όταν το έδαφος είναι στεγνό. Η υπερβολική υγρασία δεν την ευνοεί καθόλου και έχει ως αποτέλεσμα το σταδιακό μαρασμό του φυτού, ενώ κατά το πότισμα αποφύγετε να βρέξετε το φύλλωμα.

Λίπανση: Αν και δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε θρεπτικά συστατικά από την Άνοιξη έως τα τέλη του Καλοκαιριού, ένα κοκκώδες λίπασμα για τα φυτά στα παρτέρια ή ένα υγρό παρασκεύασμα για τη γλάστρα, μια φορά το μήνα, βοηθά στην ανθοφορία του.

Κλάδεμα: Δεν χρειάζεται ενεργό κλάδεμα εκτός από την αφαίρεση τυχόντων ξεραμένων φύλλων, ενώ το κόψιμο του πρώτου άνθους ενισχύει την μετέπειτα ανθοφορία του.

ανθοφορία-πολλαπλασιασμός

Η σελόζια ανθίζει την άνοιξη μέχρι το τέλος του καλοκαιριού και πολλαπλασιάζεται με μοσχεύματα το Καλοκαίρι αλλά κυρίως με σπόρους. Οι σπόροι που πέφτουν στο έδαφος από τα λουλούδια όταν στεγνώσουν μπορούν να δημιουργήσουν πολλά νέα φυτά, ενώ στα φυτώρια θα βρείτε ένα μείγμα σπόρων σελόζια σε διάφορες αποχρώσεις που δημιουργούν εντυπωσιακό αποτέλεσμα στη διάρκεια της ανθοφορίας, τόσο σε παρτέρια όσο και σε γλάστρες.

- Διαφήμιση -