12 εντυπωσιακές ιδέες για να δημιουργήσετε πολύχρωμα παρτέρια στον κήπο και την αυλή σας με το μούσκαρι

Το μούσκαρι είναι ένα πολυετές καλλωπιστικό βολβώδες φυτό, που καλλιεργείται σε κήπους ως ετήσιο. Η καταγωγή του είναι από τις περιοχές της ανατολικής Μεσογείου. Περισσότερα από 50 είδη βολβωδών φυτών ταξινομούνται στο γένος Muscari. Ανήκει στην οικογένεια Asparagaceae, η οποία περιλαμβάνει και άλλα γνωστά φυτά όπως η ασπιδίστρα, η αγαύη και άλλα. Η ετυμολογία του ονόματος του φυτού είναι από την ελληνική λέξη musk που σημαίνει μόσχος, άρωμα, γιατί ορισμένα είδη είναι αρωματικά. Είναι χαμηλό φυτό και χρησιμοποιείται συχνά ως εδαφοκάλυψη. Θα σας παρουσιάσω 12 εντυπωσιακές ιδέες για να δημιουργήσετε πολύχρωμα παρτέρια στον κήπο και την αυλή σας με το μούσκαρι!

- Διαφήμιση -

Η καλύτερη παρουσίαση για το μούσκαρι είναι όταν αναπτύσσεται σε ομαδικές φυτείες, σε βραχόκηπους ή σε άγριους κήπους και όταν αναπτύσσεται σε ηλιόλουστες συνθήκες και με υγρό και καλά στραγγιζόμενο έδαφος.

Το μούσκαρι, όπως και ο άγριος υάκινθος, έχει ένα δηλητηριώδες βολβό. Τα μικρά σκούρα μπλε λουλούδια του, που μοιάζουν σχεδόν με μικρά μούρα, έχουν μια γλυκιά μυρωδιά. Μερικά από τα καλύτερα μούσκαρι έχουν γαλάζιο χρώμα, είναι ίσια, πιο στενά και χωρίς στήμονες και πρηξίματα. Επειδή τα άνθη των διαφόρων ειδών μούσκαρι εκκρίνουν πολύ νέκταρ, είναι από τα φυτά που είναι χρήσιμα για τις μέλισσες την άνοιξη. Το μουσκάρι έχει χρησιμοποιηθεί φαρμακευτικά για τις τονωτικές του ιδιότητες και ως διουρητικό. Ωστόσο, Βρετανοί ειδικοί συμβουλεύουν να μην τρώτε ή να μην χρησιμοποιείτε οποιοδήποτε μέρος αυτού του φυτού.

φροντίδα για το μούσκαρι

Είναι φυτό που μπορεί να φυτευτεί σε όλα τα υποστρώματα, αλλά προτιμά εδάφη με καλή στράγγιση που είναι πλούσια σε οργανική ουσία. Πρέπει να τοποθετείται σε ηλιόλουστα ή ημισκιερά παρτέρια αλλά όχι σε φωτεινά ηλιόλουστα σημεία γιατί έχει δυσκολίες. Επιπλέον, τα σκιερά σημεία πρέπει να αποφεύγονται γιατί, όπως και με άλλα φυτά, τα φύλλα και οι βλαστοί μεγαλώνουν περισσότερο και τα άνθη λιγότερο.

Όταν φυτεύονται σε ομάδες σε παρτέρια, οι αποστάσεις φύτευσης μεταξύ των φυτών δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 10 cm. Είναι φυτό ανθεκτικό στις χαμηλές θερμοκρασίες και στους χειμερινούς ανέμους. Το καλοκαίρι σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα.

Το πότισμα πρέπει να επαναλαμβάνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα, χωρίς υπερβολική ποσότητα νερού. Το υγρό υδατοδιαλυτό λίπασμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί μία φορά το μήνα, αν και δεν είναι απολύτως απαραίτητο, ενώ καλό είναι να αφαιρούνται τα ζιζάνια. Κάθε 5 περίπου χρόνια τα παλιά φυτά συνήθως αφαιρούνται και οι βολβοί διαχωρίζονται, όπου ξαναφυτεύονται σε νέα μέρη στις αρχές του φθινοπώρου.

πώς πολλαπλασιάζεται το μούσκαρι

Το μούσκαρι πολλαπλασιάζεται με σπόρο ή βολβούς. Νέα φυτά αναδύονται συχνά από έναν σπόρο που έχει πέσει στο έδαφος από την περασμένη άνοιξη. Αλλά αυτά τα σπορόφυτα θα ανθίσουν 4 χρόνια αργότερα. Για το λόγο αυτό το μούσκαρι πολλαπλασιάζεται κυρίως με τους βολβούς του φυτεμένους σε βάθος έως και 8 εκατοστά, στις αρχές του φθινοπώρου. Επιπλέον, μπορεί να πολλαπλασιαστεί με μοσχεύματα που δημιουργούνται από το ίδιο το φυτό.

εχθροί και ασθένειες που επηρεάζουν το μούσκαρι

Το μουσκάρι είναι ένα πολύ ανθεκτικό φυτό. Ελάχιστα επηρεάζεται από έντομα ή μύκητες. Θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στις συνθήκες υπό τις οποίες καλλιεργείται και στη θέση του στο παρτέρι. Τα παρτέρια με έντονη έκθεση στον ήλιο ή σε μέρη πολύ σκιερά θα πρέπει να αποφεύγονται.

φύτευση στον κήπο

Φυτεύεται ομαδικά σε παρτέρια δημιουργώντας εντυπωσιακά τοπία. Μπαίνει στην πρώτη σειρά από παρτέρια, μπροστά από άλλα ανοιξιάτικα ποώδη μονοετή ή πολυετή φυτά.

Φυτεύεται κατά μήκος διαδρόμων ή σε διάφορα σημεία στο γκαζόν.

Δημιουργεί όμορφες γωνίες στη βάση μεγάλων δέντρων.

Μπορεί να τοποθετηθεί σε γλάστρες για να διακοσμήσει τη βεράντα και το μπαλκόνι.

- Διαφήμιση -