14 υπέροχες ιδέες για να διακοσμήσετε τον κήπο και το μπαλκόνι σας με νυχτολούλουδα

Mirabilis-night flower lilac and yellow color on the background of green leaves. For Garden decoration, landscape design.

Σχεδόν σε κάθε κήπο, υπάρχει ένα νυχτολούλουδο. Το νυχτολούλουδο είναι ένα λουλούδι που μας έφεραν από την Αμερική και ανήκει στην οικογένεια των nictagins. Είναι ένα υπέροχο λουλούδι με φοβερό άρωμα που όποιος και να περάσει από δίπλα του θα εντυπωσιαστεί από τη μυρωδιά του. Διαθέτει γυαλιστερά μακρόστενα φύλλα και μικρά υποκίτρινα άνθη που ανθίζουν στα τέλη της άνοιξης και διαρκούν μέχρι το φθινοπώρο. Το νυχτολούλουδο έχει έντονη ανάπτυξη και πολύ γρήγορα φτάνει τα 2-3 μέτρα ύψος. Το νυχτολούλουδο αποτελεί εξαιρετική επιλογή για φύτευση στην αυλή, σε μονοπάτια του κήπου μας αλλά και στο μπαλκόνι. Θα σας παρουσιάσω 14 υπέροχες ιδέες για να διακοσμήσετε τον κήπο και το μπαλκόνι σας με νυχτολούλουδα.

- Διαφήμιση -

φροντίδα

Το νυχτολούλουδο δεν είναι πολύ ιδιότροπο στην αναπαραγωγή και τη φροντίδα, είναι πολύ απλό να το μεγαλώσετε. Το νυχτολούλουδο πολλαπλασιάζεται με σπόρους, αλλά πολλοί κηπουροί χρησιμοποιούν τη μέθοδο των μοσχευμάτων και περιστασιακά της διαίρεσης.

Σπόροι: Οι σπόροι συλλέγονται από θάμνους, μουλιάζονται για μια μέρα σε νερό, στη συνέχεια φυτεύονται σε μια γλάστρα και ποτίζονται μέτρια, περιμένοντας να εμφανιστούν τα σπορόφυτα. Το καλοκαίρι, οι σπόροι μπορούν να φυτευτούν αμέσως στο έδαφος στο ύπαιθρο και οι βλαστοί εμφανίζονται πολύ γρήγορα.

Μοσχεύματα: Αυτή η μέθοδος είναι λιγότερο συνηθισμένη από τον πολλαπλασιασμό των σπόρων, αλλά εφαρμόζεται εάν δεν μπορούν να ληφθούν για κάποιο λόγο.

Διαδικασία:

Τα μοσχεύματα πρέπει να είναι ελαφρώς ξυλώδη – σκληρά στην αφή και μετά να στεγνώσουν. Η άκρη της λαβής καλύπτεται με οποιοδήποτε διεγερτικό ανάπτυξης που μπορεί να αγοραστεί στην αγορά ή σε εξειδικευμένο κατάστημα κήπου. Για καλύτερη ανάπτυξη των ριζών, η διαδικασία τοποθετείται σε ένα μείγμα θρεπτικών ουσιών.

Συμβουλή! Εάν χρησιμοποιείτε νερό, η θερμοκρασία του δεν πρέπει να είναι χαμηλότερη από 20 βαθμούς, διαφορετικά το φυτό δεν θα δώσει ρίζες.

Περιμένουμε από 2 εβδομάδες έως ένα μήνα και αν μετά από 30 ημέρες δεν έχουν εμφανιστεί οι ρίζες, όλα μπορούν να πεταχτούν και να κοπούν νέα μοσχεύματα, αλλά συνήθως το νυχτολούλουδο βλασταίνει γρήγορα και δεν προκαλεί πρόσθετο πρόβλημα. Μετά την εμφάνιση των ριζών, το νυχτολούλουδο μπορεί να φυτευτεί σε ένα παρτέρι.

Διαίρεση: Η διαίρεση είναι μια εντελώς μη δημοφιλής μέθοδος για το νυχτολούλουδο, αλλά είναι επίσης δυνατή. Το φυτό αφαιρείται από το χώμα, το περίσσειο χώμα τινάζεται, κόβεται σε πολλά μέρη έτσι ώστε να υπάρχουν κομμάτια ρίζας στο καθένα και φυτεύεται αμέσως σε άλλα μέρη.

Η φύτευση μοσχευμάτων στο έδαφος έχει νόημα υπό ευνοϊκές κλιματολογικές συνθήκες – μια σαφής εγγύηση ότι δεν θα χτυπήσει ο παγετός και καλά ανεπτυγμένες διαδικασίες. Η κύρια περίοδος φύτευσης είναι οι αρχές Μαΐου, αλλά την πρώτη φορά το βράδυ πρέπει να καλυφθούν προσεκτικά με πολυαιθυλένιο, καθώς οι νύχτες είναι ακόμα κρύες. Μεταξύ των δενδρυλλίων, αξίζει να παρατηρήσετε μια απόσταση τουλάχιστον 40 cm, καθώς αυτός είναι ο μελλοντικός θάμνος, ο οποίος φτάνει το ενάμισι μέτρο και είναι πολύ κατανεμημένος σε πλάτος.

Παρά την εύκολη ανάπτυξη του νυχτολούλουδου, είναι απαραίτητο να τηρηθούν ορισμένες προϋποθέσεις.

Τι χρειάζεσαι:

Καλός φωτισμός σε συνδυασμό με αργιλώδες έδαφος. Στο συνηθισμένη χώμα και στη σκιά, το φυτό δεν θα είναι σε θέση να αναπτυχθεί με γρήγορο ρυθμό και να αποκτήσει αρκετή δύναμη για ανάπτυξη. Το μέγεθος του θάμνου και των λουλουδιών θα είναι μικρότερο και τα χρώματα θα είναι θαμπά.

Ποτίστε μέτρια. Δεν αξίζει τον κόπο να παρακολουθείτε προσεκτικά την υγρασία, εκτός από την περίοδο της ζέστης και της ξηρασίας, επειδή με έλλειψη υγρασίας όλα τα φύλλα θα κιτρινίσουν και θα μαραθούν, αναστέλλοντας την ανάπτυξη των στελεχών.

Ξεβοτάνισμα των ζιζανίων.

Αφαιρέστε τα μαραμένα, άρρωστα και αποξηραμένα μέρη ώστε να μην «τραβούν χυμούς» από ολόκληρο τον θάμνο.

Τέλος η λίπανση του εδάφους πριν από τη φύτευση του νυχτολούλουδου, είναι το κλειδί για την καλή καλλιέργεια και ανάπτυξή του.

Οι νεκροί μίσχοι κόβονται στη ρίζα και οι κόνδυλοι αφήνονται και αποθηκεύονται για το επόμενο έτος. αποθηκεύονται σε δοχεία με τύρφη σε θερμοκρασία εξωτερικού περιβάλλοντος τουλάχιστον 5 βαθμών. Εάν οι ποικιλίες προορίζονται για ανάπτυξη σε μπαλκόνια, οι κόνδυλοι αφήνονται σε γλάστρες και μεταφέρονται σε δροσερό σκοτεινό μέρος, όπως ένα κελάρι. Κάθε ενάμιση μήνα πρέπει να ποτίζονται, διαφορετικά μπορεί να στεγνώσουν πριν την άνοιξη.

Συμβουλή! Κατά τη διαδικασία αποχώρησης, οι θάμνοι δεν πρέπει να κόβονται, διαφορετικά δεν θα μπορούν να σχηματίσουν σφαιρικό σχήμα.

Παράσιτα

Το Mirabilis είναι ανθεκτικό σε παράσιτα και ασθένειες, περιστασιακά μπορεί να σχηματιστούν κηλίδες ή σκουριά πάνω του. Σε αυτή την περίπτωση, οι πληγείσες περιοχές και οι γειτονικοί θάμνοι πρέπει να αντιμετωπίζονται με οποιοδήποτε μυκητοκτόνο που πωλείται σε καταστήματα για κηπουρούς. Περιστασιακά, μπορούν να βρεθούν αφίδες και στη συνέχεια τα φύλλα πλένονται με σαπουνόνερο.
Το καλύτερο μέρος στον κήπο

Το φυτό είναι δημοφιλές στο σχεδιασμό τοπίου, οι υψηλές ποικιλίες χρησιμοποιούνται ως φράκτες, οι μεσαίες και οι χαμηλές φυτεύονται σε μικρές ομάδες, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη διακόσμηση περιγραμμάτων, βεράντες , μπαλκόνια ή για διακόσμηση χλοοτάπητα. Οι σχεδιαστές συμβουλεύουν τους υψηλότερους βαθμούς να τοποθετούνται στο παρασκήνιο του ιστότοπου, έτσι ώστε να μην παρεμποδίζουν το φως του ήλιου που εισέρχεται στα μικρά αδέρφια.

Τα λουλούδια Mirabilis θα είναι μια εξαιρετική διακόσμηση για τον κήπο σας

Τα πολύ μικρά είδη φαίνονται καλά σε γλάστρες , είναι επίσης καλά σε μια ενιαία έκδοση, επειδή, μεγαλώνοντας, καταλαμβάνουν πολύ χώρο και χρησιμεύουν ως φωτεινή χρωματική έμφαση. Μερικοί τύποι χρησιμοποιούνται ακόμη και στη μαγειρική, την κοσμετολογία, τις συνθέσεις αρωματοποιίας ή ως βαφή (από αυτά παρασκευάζεται βαφή). Ειδικές ποικιλίες που αναπτύσσονται σε θερμές περιοχές με θερμοκρασία αέρα τουλάχιστον 15 βαθμών ακόμη και το χειμώνα χρησιμοποιούνται από ορισμένους καλοφαγάδες στα τρόφιμα. Για να το κάνετε αυτό, πάρτε το πράσινο μέρος των θάμνων και των κονδύλων.

Οι φωτεινοί θάμνοι του mirabilis μπορούν να γίνουν χρωματική έμφαση στο σχεδιασμό τοπίου
Συνδυασμός

Λόγω της απλότητας της φροντίδας και της ανεπιτήδευτης περιποίησης, το mirabilis μπορεί να αναπτυχθεί οπουδήποτε στον κήπο και λόγω της εκτεταμένης χρωματικής παλέτας είναι σε τέλεια αρμονία με οποιαδήποτε άλλα μικρά λουλούδια.

Συμβουλή! Τέτοιες πομπώδεις ομορφιές όπως τα τριαντάφυλλα, οι παιώνιες, οι ντάλιες και άλλοι μεγάλοι “ηγέτες” κήπων θα μετατοπίσουν την προσοχή τους στον εαυτό τους και τα μικρά mirabilis μπορούν να χαθούν, παρά τον πλούτο της χρωματικής παλέτας. Οι καλύτεροι γείτονες γι ‘αυτόν θα ήταν απλά, αν και όχι λιγότερο φωτεινά λουλούδια.

- Διαφήμιση -