Μικρά tips για τη σωστή φροντίδα του γκαζόν κατά την περίοδο της Άνοιξης. Εξαέρωση, απομάκρυνση ζιζανίων, σωστό κούρεμα και πότισμα.
Είμαστε στα μέσα της Άνοιξης και ετοιμάζουμε σιγά σιγά τον κήπο μας. Όσοι μένουν σε διαμέρισμα έχουν να φροντίσουν τα λουλούδια τους κάτι πολύ πιο εύκολο σε σχέση με την περιποίηση του γκαζόν που αφορά αυτούς που μένουν σε σπίτια με κήπο.
Η φροντίδα του γκαζόν πιστέψτε με, δεν είναι τόσο εύκολη όσο νομίζουμε. Ένα πότισμα δεν φτάνει. Το χόρτο είναι ζωντανός οργανισμός και χρειάζεται κι αυτό τη δική του ξεχωριστή περιποίηση. Η εύκολη λύση θα ήταν να φωνάξουμε κηπουρό, αλλά αυτό είναι δαπανηρό, παρόλα αυτά κερδίζουμε αρκετό χρόνο και έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα, ανάλογα βέβαια και τον κηπουρό. Δε θέλει πολύ κόπο για να “κάψει” κάποιος το γκαζόν μετά από μία κίνηση απροσεξίας.
Πάμε να δούμε με τη σειρά τι χρειάζεται το χόρτο, κατά τη διάρκεια του έτους για τη σωστή ανάπτυξή του:
Μάρτιος – Οκτώβριος
Το γκαζόν μας ξυπνάει από το λήθαργο του Χειμώνα, όχι όμως μόνο του, θέλει και τη δική μας βοήθεια.
Το πρώτο κούρεμα
Κάνουμε το πρώτο κούρεμα του έτους στη χαμηλή σκάλα σε κάποια μέρα του Μαρτίου ή του Απριλίου με καλό καιρό. Ενώ υπάρχουν και χειροκίνητα χορτοκοπτικά, διαλέξτε ένα ηλεκτρικό ή βενζινοκίνητο κουρευτικό γκαζόν για καλύτερη απόδοση.
Για μικρές γωνίες όπου δε φτάνει για να κουρέψει η μηχανή κουρέματος, διαλέξτε ένα μικρό χλοοκοπτικό για τις λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά στην εμφάνιση.
Αφαίρεση ζιζανίων
Τα ζιζάνια όπως λέει και το ρητό “εκεί που δεν τα σπέρνουν”. Το κακό που κάνουν είναι ότι απομυζούν τα θρεπτικά στοιχεία από το χόρτο μας και δεν το αφήνουν να αναπτυχθεί σωστά. Τα αφαιρούμε είτε με το χέρι με ειδικό εργαλείο, τον εκριζωτή ζιζανίων. Αυτό ισχύει στις περιπτώσεις που ο αριθμός είναι μικρός και δε θέλουμε να πάθουμε λουμπάγκο προσπαθώντας να τα αφαιρέσουμε ένα ένα!
Εναλλακτικά πάμε στις πιο δραστικές και πιο αποτελεσματικές μεθόδους, αυτή της χημείας. Χρησιμοποιούμε ένα ζιζανιοκτόνο το οποίο “αναγνωρίζει” το χόρτο και δεν το καταστρέφει, ενώ εξοντώνει τα ζιζάνια από το χλοοτάπητά σας. Προσοχή : το αγοράζουμε από ειδικό κατάστημα με φυτοφάρμακα, ακολουθούμε τις οδηγίες που θα μας δώσει ο γεωπόνος και χρησιμοποιούμε πάντα τη σωστή δοσολογία. Προϋπόθεση είναι να μην βρέξει τις επόμενες ώρες μετά την εφαρμογή του. Για τον ψεκασμό θα χρειαστείτε έναν ειδικό ψεκαστήρα προπίεσης.
Αφαίρεση βρύων
Από τις συνεχείς βροχές του Φθινοπώρου και Χειμώνα το νερό συσσωρεύεται σε αρκετά μέρη και λιμνάζει. Αν ο κήπος μας δεν έχει καλή αποστράγγιση ή αν το σημείο εκείνο είναι σκιερό, τότε τα βρύα κάνουν την εμφάνισή τους.
Τα βρύα βγαίνουν εύκολα με το χέρι ή με μία μεταλλική τσουγκράνα, αλλά δεν ξεριζώνονται τελείως, οπότε μπορεί να αναπτυχθούν ξανά σύντομα. Η λύση είναι η χρήση χημικού για την καταστροφή τους, ωστόσο εμείς προτείνουμε ανεπιφύλακτα τη χρήση ειδικού ηλεκτρικού εξαερωτήρα.
Εξαερωτήρας γκαζόν
Τι είναι ο εξαερωτήρας γκαζόν; Είναι ίσως το πιο χρήσιμο εργαλείο, μαζί με το χορτοκοπτικό. Μοιάζει πολύ με το χορτοκοπτικό, αλλά διαφέρει στις λεπίδες του. Έρχεται συνήθως με 2 διαφορετικές λεπίδες.
Η πρώτη ουσιαστικά οργώνει το έδαφος, χαράζοντάς το ανάλογα τη σκάλα που θα χρησιμοποιήσετε. Οι λεπίδες μπάινουν στο έδαφος ανοίγοντας τρύπες στο χλοοτάπητα επιτρέποντας το νερό, το φως και το λίπασμα που θα ρίξουμε στη συνέχεια, να εισχωρήσουν βαθιά και να θρέψουν τις ρίζες. Ένα δεύτερο καλό είναι ότι οι λεπίδες ξεριζώνουν βρύα και ζιζάνια.
Η δεύτερη έχει πολλά μικρά γαντζάκια σαν αυτά της τσουγκράνας και σκαλίζει επιφανειακά το χώμα, κάνοντάς το πιο αφράτο και παράλληλα ξεριζώνει βρύα και ζιζάνια, τελειοποιώντας τη δουλειά που ξεκινήσαμε με την προηγούμενη λεπίδα. Επίσης αραιώνει την πυκνότητα του χόρτου, αφήνοντας χώρο για να αναπνεύσει και να πάρει το νερό και το ηλιακό φως που του χρειάζεται για να αναπτυχθεί.
Εξαερώνουμε το γκαζόν δύο φορές το χρόνο, μία τον Απρίλιο και μία τον Οκτώβριο για να περιορίσουμε την περαιτέρω ανάπτυξη των βρύων το Χειμώνα.
Μην σας τρομάξει το αποτέλεσμα μετά το πέρασμα με τον εξαερωτήρα. Είναι για το καλό του χλοοτάπητά σας και μετά από μερικές μέρες ή εβδομάδες το αποτέλεσμα θα σας εκπλήξει.
Το κόστος του είναι γύρω στα 100 – 260 ευρώ (ανάλογα την ποιότητα και τα χαρακτηριστικά) ωστόσο θα δώσει άλλη πνοή στον κήπο σας. Μπορείτε να δείτε εδώ μερικούς εξαερωτήρες γκαζόν.
Λίπανση του χώματος
Λίπανση σημαίνει η ρίψη ειδικού λιπάσματος στο γκαζόν σας ώστε να πάρει τα θρεπτικά συστατικά που του λείπουν. Ζητήστε ειδικό λίπασμα από ένα μαγαζί με φυτοφάρμακα και λιπάσματα. Ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες που θα σας δώσει ο γεωπόνος.
Προτιμήστε λίπασμα αργής αποδέσμευσης ώστε να αποδεσμεύει σιγά σιγά τα θρεπτικά στοιχεία για αρκετό χρονικό διάστημα. Φορέστε ειδικά προστατευτικά γάντια και ρίξτε το λίπασμα με τα χέρια σε ποσότητα που θα σας υποδείξει ο γεωπόνος. Προσοχή: υπερβολική λίπανση του χλοοτάπητα μπορεί να “κάψει” το γκαζόν σας.
Προτιμότερο είναι να λιπαίνετε το γκαζόν σας αφού έχει προηγηθεί κούρεμα, εξαέρωση και ελαφρό πότισμα. Οι κόκκοι του λιπάσματος πρέπει να έρθουν σε επαφή με υγρασία για να αρχίσουν να λιώνουν και να αποδεσμεύουν τα θρεπτικά συστατικά στο χώμα. Ποτίστε μετά τη ρίψη για να ενεργοποιηθεί το λιώσιμο των κόκκων. Λιπαίνετε δύο φορές το χρόνο, μία τον Απρίλιο και μία τον Οκτώβριο. Ιδανικό είναι να ακολουθούν βροχερές μέρες μετά τη λίπανση για να διαλυθούν τελείως οι κόκκοι λιπάσματος και να αποφευχθεί ο κίνδυνος να καεί το χόρτο λόγω της συνεχής επαφής των κόκκων με το χόρτο.
Αφήνουμε μερικές μέρες (2 -3) να δράσει το λίπασμα χωρίς να αφήνουμε τα παιδιά μας ή τα κατοικίδια να βγουν στο χόρτο.
Σπορά νέου γκαζόν
Στα σημεία όπου πέρασε ο εξαερωτήρας, μπορεί η ζημιά που έκαναν τα ζιζάνια και τα βρύα να είναι μεγάλη, οπότε χρειάζεται τοπική επανασπορά γκαζόν.
1) Αγοράζουμε γκαζόν ταχείας βλάστησης.
2) Σπέρνουμε τους σπόρους ομοιόμορφα σε ποσότητα περίπου 30 γραμμαρίων ανά τετραγωνικό μέτρο είτε με το χέρι, είτε με έναν ειδικό σποροδιανομέα μπαταρίας για μεγαλύτερη ευκολία.
3) Περνάμε ελαφρά με τη μεταλλική τσουγκράνα για να θαφτεί ο σπόρος.
4) Ρίχνουμε από πάνω λίγο χώμα με άμμο για καλή αποστράγγιση, ειδικό για κήπους με γκαζόν. Με αυτόν τον τρόπο θα βλαστήσει πιο εύκολα ο σπόρος μας και επίσης θα τον κρατήσουμε σκεπασμένο μακριά από τα πουλιά που σε διαφορετική περίπτωση θα τον έτρωγαν μέρα με τη μέρα.
5) Ποτίζουμε άμεσα τα σημεία που σπείραμε, χωρίς όμως να τα μουλιάσουμε. Θέλει προσοχή, το χώμα στο οποίο σπείραμε πρέπει να είναι συνεχώς υγρό. Αν ξεραθεί ο σπόρος καταστρέφεται και δε θα βλαστήσει. Ωστόσο από την άλλη, αν τον ποτίζουμε υπερβολικά θα τον “πνίξουμε” και δε θα βλαστήσει.
6) Δεν κουρεύουμε το χόρτο στα σημεία που σπείραμε έως ότου το νέο γκαζόν να φτάσει σε ύψος τα 9-10 εκατοστά. Κουρεύουμε σε μεσαία σκάλα γύρω στα 5 εκατοστά. Επαναλαμβάνουμε κάθε εβδομάδα για να έχουμε ένα δυνατό και καταπράσινο γκαζόν.
Σπέρνουμε νέο γκαζόν από Απρίλιο έως Οκτώβριο.
Κούρεμα γκαζόν
Όπως αναφέραμε παραπάνω, μετά την σπορά νέου γκαζόν δεν το κουρεύουμε στα σημεία που σπείραμε έως ότου να φτάσει σε ύψος τα 9-10 εκατοστά. Κουρεύουμε σε μεσαία σκάλα γύρω στα 5 εκατοστά ύψος. Επαναλαμβάνουμε κάθε εβδομάδα για να έχουμε ένα δυνατό και καταπράσινο γκαζόν.
Σε γενικές γραμμές το συχνό κούρεμα του χόρτου το δυναμώνει. Προσοχή όμως, στην Ελλάδα που τα καλοκαίρια είναι ιδιαίτερα ζεστά, αλλάζουμε τις συνήθειες του κουρέματος. Αφήνουμε τον χλοοτάπητα με μήκος χόρτου γύρω στα 8 -9 εκατοστά. Ο λόγος είναι για να μην ξεραίνεται το χώμα από κάτω τόσο γρήγορα. Αφήνουμε έτσι το γκαζόν μεγάλο για να διατηρήσουμε τη σχετική υγρασία σε ικανοποιητικά επίπεδα. Σε περιοχές και περιόδους με έντονη βροχόπτωση μπορούμε να κόψουμε το χόρτο σε πιο χαμηλή σκάλα με ελάχιστο τα 4 εκατοστά.
Ενώ υπάρχουν και χειροκίνητα χορτοκοπτικά,διαλέξτε ένα ηλεκτρικό ή βενζινοκίνητο κουρευτικό γκαζόν για καλύτερη απόδοση. Για μικρές γωνίες όπου δε φτάνει για να κουρέψει η μηχανή κουρέματος, διαλέξτε ένα μικρό χλοοκοπτικό για τις λεπτομέρειεςπου κάνουν τη διαφορά στην εμφάνιση.
Πότισμα γκαζόν
Το καλοκαίρι ποτίζουμε καθημερινά γιατί η ζέστη είναι ιδιαίτερα μεγάλη και ξηραίνει το χόρτο. Αν δείτε το γκαζόν σας να κιτρινίζει είναι λόγω έλλειψης νερού. Αλλάξτε αμέσως το πρόγραμμα ποτίσματος. Αγοράστε ένα σύστημα αυτόματου ποτίσματος και ξενοιάστε από την καθημερινή έννοια.
Προτιμήστε το αυτόματο σύστημα ποτίσματος για μεγαλύτερη ευκολία, οικονομία και εξοικονόμηση χρόνου.
Σε περιόδους βροχόπτωσης αραιώνουμε το πότισμα και ποτίζουμε ανάλογα με την υγρασία του χώματος.
Νοέμβριος – Φεβρουάριος
Περίοδος με έντονη βροχόπτωση και παγωνιές. Μετά την τελευταία εξαέρωση και λίπανση του Οκτωβρίου, κάνουμε ένα καλό κούρεμα και αφήνουμε το χόρτο “στην ησυχία του” μέχρι την επόμενη Άνοιξη.
Εδώ θα βρείτε μεγάλη ποικιλία από μικροεργαλεία κήπου που θα χρειαστείτε.
Καλή επιτυχία σε όλους και σας εύχομαι να απολαύσετε έναν καταπράσινο και υγιή χλοοτάπητα!