Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του φούρνου μικροκυμάτων

Πλέον στις μέρες μας σχεδόν όλες οι νοικοκυρές έχουν στο σπίτι τους φούρνο μικροκυμάτων. Είναι η εύκολη λύση για να ξαναζεστάνουμε το φαγητό της δεύτερης μέρας, να ξεπαγώσουμε κάποιο κρέας ακόμα και να βράσουμε κάποιο υγρό στοιχείο. Είναι γρήγορος τρόπος ναι αλλά για να δούμε τι μας λένε οι έρευνες….

- Διαφήμιση -

Πολλοί απο εμάς νομίζουμε ότι ο φούρνος μικροκυμάτων έχει ακτινοβολία και προκαλεί καρκίνο. Όμως στις μέρες μας οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η παραγωγή και η απορρόφηση μικροκυμάτων περιορίζονται μέσα στο φούρνο, για όσο διάστημα αυτός είναι σε λειτουργία. Οι φούρνοι που κυκλοφορούν στην αγορά πληρούν τους απαραίτητους κανόνες ασφαλείας, ώστε από τη στιγμή που κλείνει η πόρτα να μην υπάρχουν διαρροές ακτινοβολίας. Παρ’ όλα αυτά, είναι πιθανό να παρουσιαστούν διαρροές σε περίπτωση που η πόρτα του φούρνου δεν έχει σφραγίσει τελείως ή είναι χαλασμένη, ή ακόμα από φθορά ή και γήρανση του γυαλιού. Σε αυτή την περίπτωση, μην χρησιμοποιείτε τον φούρνο μικροκυμάτων μέχρι να επισκευάσετε την πόρτα. H ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκπέμπουν οι φούρνοι μικροκυμάτων είναι αυτή που εισχωρεί στις τροφές και ζεσταίνει σε χρόνο-ρεκόρ. Aυτού του είδους η ακτινοβολία δεν είναι ραδιενεργή, σε αντίθεση με τις ακτίνες X, που είναι ραδιενεργές. Tα μικροκύματα έχουν πολύ μικρότερη ενέργεια φωτονίου σε σχέση με τις ακτίνες X, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε καρκινικές εξαλλαγές, λόγω ακριβώς αυτής της πολύ υψηλότερης ενέργειας.

Τα πλεονεκτήματα

 1. Ταχύτητα: Οι φούρνοι μικροκυμάτων ψήνουν ή ζεσταίνουν πολύ πιο γρήγορα από τους άλλους τρόπους. Η εξοικονόμηση χρόνου είναι ένα πλεονέκτημα.
   
 2. Οικονομία: Είναι ένας πιο φτηνός τρόπος μαγειρέματος διότι υπάρχει εξοικονόμηση ενέργειας. Οι φούρνοι μικροκυμάτων ενεργούν ευθέως στις τροφές και δεν χρειάζεται να ζεστάνουν λάδι, νερό ή αέρα για να ψήσουν ή να ζεστάνουν κάτι.
   
 3. Διατήρηση θρεπτικών συστατικών: Οι βιταμίνες και τα άλλα θρεπτικά συστατικά παραμένουν μέσα στα φαγητά. Επιπρόσθετα η οξείδωση είναι μειωμένη με αποτέλεσμα οι βιταμίνες να διατρέχουν λιγότερο κίνδυνο να καταστραφούν. Τα φαγητά που ψήνονται με γρήγορη άνοδο της θερμοκρασίας διατηρούν περισσότερα θρεπτικά συστατικά σε σύγκριση με φαγητά που σιγοβράζουν για πολλή ώρα.
   
 4. Μικρόβια: Τα μικρόβια πολλαπλασιάζονται σε θερμοκρασίες από 5C έως 600 C. Οι φούρνοι μικροκυμάτων επιτρέπουν το ξεπάγωμα, το μαγείρεμα και το σερβίρισμα των φαγητών σε πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα και έτσι δεν δίνεται χρόνος στα μικρόβια να αναπτυχθούν.

Τα μειονεκτήματα

 1. Ανομοιόρφος τρόπος ψησίματος

Τα φαγητά που ψήνονται σε φούρνο μικροκυμάτων δεν ζεσταίνονται με ομοιόμορφο τρόπο. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν μέσα σε αυτά, περιοχές που είναι κρύες και άλλες που είναι ζεστές. Βακτηρίδια και άλλοι μικροοργανισμοί είναι δυνατόν να αναπτυχθούν στις κρύες περιοχές. Το ανακάτεμα του φαγητού κατά την προετοιμασία του στο φούρνο μικροκυμάτων βοηθά σε μια πιο ομοιόμορφη κατανομή της θερμότητας. Τα φαγητά που δεν μπορούν να ανακατευτούν πρέπει να αφήνονται για μερικά λεπτά. Χρησιμοποιείτε στρογγυλά μαγειρικά σκεύη ειδικά για φούρνο μικροκυμάτων παρά βαθιά και τετράγωνα. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται μια καλύτερη κατανομή της θερμότητας που παράγεται από τα μικροκύματα. Για τον ίδιο σκοπό μπορείτε να χρησιμοποιείτε πλαστικό καπάκι χωρίς όμως αυτό να έρχεται σε επαφή με το φαγητό.

Ο φούρνος μικροκυμάτων δεν είναι κατάλληλος για αποστείρωση μαγειρικών σκευών ή για το μπιμπερό των παιδιών.

2. Εγκαύματα

Τα φαγητά που ετοιμάζονται στο φούρνο μικροκυμάτων είναι δυνατό να προκαλέσουν εγκαύματα με πολλούς τρόπους. Για τους λόγους αυτούς δεν συστήνεται το ζέσταμα του μπιμπερό των παιδιών σε φούρνο μικροκυμάτων. Ενώ εξωτερικά μπορεί η θερμοκρασία να φαίνεται ικανοποιητική, το γάλα πιθανόν να είναι καυτό.

Σε περίπτωση που γίνεται χρήση κάποιου καινούργιου μαγειρικού σκεύους για πρώτη φορά είναι προτιμότερο η μετακίνηση του να γίνει φορώντας γάντια. Αυτό προστατεύει από εγκαύματα. Τα σκεύη που θα χρησιμοποιούνται στο φούρνο μικροκυμάτων πρέπει να είναι κατάλληλα για το σκοπό αυτό.

Χρειάζεται πάντοτε προσοχή όταν ζεσταίνουμε υγρά ή άλλα τρόφιμα διότι υπάρχει ο κίνδυνος να ζεσταθούν υπερβολικά και μόλις τα πάρουμε.

Τα αυγά με το τσόφλι τους δεν πρέπει να ψήνονται. Ο ατμός που δημιουργείται στο εσωτερικό, μπορεί να προκαλέσει την έκρηξη του αυγού.

Τα παιδιά χρειάζονται επίβλεψη όταν χρησιμοποιούν το φούρνο μικροκυμάτων. Δεν πρέπει να τα αφήνουμε μόνα τους.

3. Διαρροές της ακτινοβολίας

Η έκθεση σε ψηλά επίπεδα ακτινοβολίας μικροκυμάτων μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα και καταρράκτη.

Οι διαρροές από φούρνο μικροκυμάτων μπορούν να παρατηρηθούν σε περιπτώσεις που η πόρτα του έχει κάποια βλάβη ή δεν κλείνει καλά.

Συνήθως οι βλάβες αυτού του τύπου φαίνονται. Εάν παρατηρήσετε ότι η πόρτα του δεν κλείνει καλά ή έχει κάποια διάβρωση, τότε πρέπει γίνει επιδιόρθωση ή αντικατάσταση του.

Επίσης ο φούρνος μικροκυμάτων πρέπει να καθαρίζεται καλά για μη μένουν καμμένα υπολείμματα φαγητών στο εσωτερικό ή στην πόρτα του. Δεν πρέπει να λειτουργεί ενώ είναι άδειος.

Βλέπουμε λοιπόν ότι ο φούρνος μικροκυμάτων είναι μια χρήσιμη συσκευή και ασφαλής εάν χρησιμοποιείται με το σωστό τρόπο

- Διαφήμιση -