12 πράγματα που δεν πρέπει να βάζετε στο φούρνο μικροκυμάτων!

Ο φούρνος μικροκυμάτων, ο οποίος είναι πολύ πρακτικός στη χρήση του και πολλοί από εμάς τον έχουμε σαν την εύκολη λύση, ενέχει κινδύνους όπως πυρκαγιά και έκρηξη όταν δεν τηρούνται οι κανόνες του. Εκτός από αυτό, μειώνει τις θρεπτικές αξίες πολλών τροφίμων. Και αυτό είναι το σημαντικότερο που πρέπει να γνωρίζουμε.

- Διαφήμιση -

Ποια είναι λοιπόν τα τρόφιμα που δεν πρέπει να βάζετε στο φούρνο μικροκυμάτων; 

Σταφύλι 

Όταν βάζετε ένα σταφύλι στο φούρνο μικροκυμάτων, η ποσότητα ενέργειας και ηλεκτρικής ενέργειας που πηγαίνει σε αυτό το μικρό αντικείμενο θα είναι πολύ υψηλή. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε έκρηξη.

Ξεφλουδισμένα αυγά 

Μπορείτε να μαγειρέψετε αυγά στο φούρνο μικροκυμάτων, αλλά δεν πρέπει ποτέ να τα τοποθετείτε στο φούρνο μικροκυμάτων με τα κελύφη τους. Τα αυγά μπορούν να εκραγούν καθώς θερμαίνονται πολύ γρήγορα.

Πατάτες με φλούδα

Η πατάτα αν δεν την ξεφλουδίσετε πριν την βάλετε στο φούρνο μικροκυμάτων μπορεί να εκραγεί! Επειδή όπως το αυγό, ο ατμός πρέπει να βγει. Εάν δεν θέλετε να τις ξεφλουδίσετε τότε μπορείτε να κάνετε μερικές χαρακιές σε αυτές με ένα μαχαίρι.

Κρέας

Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν το φούρνο μικροκυμάτων για να ξεπαγώσουν το κρέας. Κάτι τέτοιο βοηθά στην αποφυγή μόλυνσης ορισμένων βακτηρίων, αλλά μειώνει την ποσότητα βιταμίνης Β12 και αμινοξέων στο κρέας. Ειδικά αν ξαναζεσταίνετε το κρέας που μαγειρεύτηκε την προηγούμενη μέρα στο φούρνο μικροκυμάτων, θα μειώσετε τη θρεπτική και πρωτεϊνική αξία του κρέατος.

Ρύζι

Ένα άλλο φαγητό που δεν πρέπει ποτέ να ζεσταίνετε στο φούρνο μικροκυμάτων είναι το ρύζι. Χάνει τη θρεπτική του αξία όταν εκτίθεται σε υψηλή θερμοκρασία. 

Μπρόκολο

Χάνει το 97% των αντιοξειδωτικών το μπρόκολο που βάζετε στο φούρνο μικροκυμάτων. Αυτό συμβαίνει γιατί η υψηλή θερμότητα που εκπέμπεται από το φούρνο μικροκυμάτων προκαλεί αλλαγές στην υφή και τη γεύση του μπρόκολου.

Βούτυρο

Πολλοί άνθρωποι προτιμούν τα μικροκύματα να λιώνουν το βούτυρο. Ωστόσο, λάβετε υπόψη ότι η θερμοκρασία των μικροκυμάτων μειώνει την τιμή πρωτεΐνης που περιέχει το βούτυρο.

Σκόρδο

Όταν το σκόρδο θερμαίνεται σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, χάνει το 95 τοις εκατό των βιταμινών και των μετάλλων του. Ένα λεπτό που ξοδεύεται στο φούρνο μικροκυμάτων είναι αρκετό για να καταστρέψει το περιεχόμενο της ρουζ στο σκόρδο. Αυτή η φυσική ουσία δίνει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες στο σκόρδο.

Γάλα

Όταν εκτίθεται σε υψηλές θερμοκρασίες, το γάλα χάνει τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά του. Αυτό συμβαίνει όχι μόνο στο γάλα, αλλά και σε όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Η έκθεσή τους στο φούρνο μικροκυμάτων εξαλείφει πλήρως την περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β12 και μειώνει την απαραίτητη περιεκτικότητα σε μέταλλα.

Μανιτάρι

Πολλοί επιστήμονες εξακολουθούν να κάνουν έρευνα για τα μανιτάρια. Ωστόσο, πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι όταν θερμαίνεται σε υψηλές θερμοκρασίες, οι πρωτεΐνες που περιέχει μπορεί να καταστραφούν εντελώς.

Πλαστικό δοχείο αποθήκευσης

Ορισμένα τάπερ είναι κατασκευασμένα από υλικά τα οποία είναι ειδικά για φούρνο μικροκυμάτων. Υπάρχουν όμως και τάπερ πλαστικά τα οποία όταν τα βάζετε μέσα στο φούρνο τότε οι χημικές ουσίες από το πλαστικό διαρρέουν στο φαγητό. Για αυτό λοιπόν προσοχή!

Χαρτοσακούλα 

Σύμφωνα με τις έρευνες, όταν θερμαίνετε φαγητό με μια χάρτινη σακούλα στο φούρνο ή το φούρνο μικροκυμάτων, οι τοξίνες από το μελάνι ή τα ανακυκλωμένα υλικά μέσα στο χαρτί περνούν στο φαγητό σας. Υπάρχει επίσης κίνδυνος πυρκαγιάς.

- Διαφήμιση -