Ποιοι συμβολισμοί υπάρχουν στον στολισμό του χριστουγεννιάτικου δέντρου

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως τα Χριστούγεννα είναι για τους περισσότερους από εμάς η καλύτερη περίοδος του χρόνου. Φώτα, λαμπάκια, στολισμένα δέντρα, γλυκά, δώρα και φυσικά φαγητό και διασκέδαση. Όλοι μας περιμένουμε με ανυπομονησία την περίοδο αυτή και ειδικά τα τελευταία χρόνια παρατηρείται το φαινόμενο να θέλουμε να στολίσουμε το σπίτι μας ολοένα και νωρίτερα.

- Διαφήμιση -

Τι συμβολίζει ο στολισμός του δέντρου;

Πάμε λοιπόν να δούμε τι συμβολισμοί υπάρχουν πίσω από τα Χριστούγεννα:

Χριστουγεννιάτικο δέντρο

Το δέντρο που στολίζουμε είναι έλατο είτε γνήσιο είτε ψεύτικο. Το έλατο έχει την ιδιότητα να μην μαραίνεται τον Χειμώνα, να αντέχει κάτω υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες και να μην πέφτουν τα φύλλα του. Έτσι λοιπόν συμβολίζει την αιώνια ζωή του Ιησού.


Τριγωνικό σχήμα Χριστουγεννιάτικο δέντρου

Δεν είναι καθόλου τυχαίο και το σχήμα του δέντρου, καθώς συμβολίζει την Αγία Τριάδα (Πατήρ-Υιός και Άγιο Πνεύμα)


Χριστουγεννιάτικα Λαμπάκια

Τα λαμπάκια που τόσο μας αρέσουν και τόσο πολύ θέλουμε να είναι έντονα και πολλά συμβολίζουν το φως της ζωής.


Χριστουγεννιάτικο Αστέρι

Όταν τελειώσουμε τον στολισμό του δέντρου αυτό που απομένει είναι να τοποθετήσουμε το αστέρι στην κορυφή του. Τι συμβολίζει όμως; είναι το άστρο της ανατολής που προσδίδει τη γέννηση του Κυρίου.


Κόκκινες χριστουγεννιάτικες μπάλες

Ο παραδοσιακός στολισμός του δέντρου γινόταν με κόκκινες μπάλες οι οποίες συμβόλιζαν τη θυσία του Ιησού για χάρη όλων των ανθρώπων.


Γιρλάντες

Οι γιρλάντες επάνω στα δέντρα (η αλήθεια είναι πως σιγά σιγά αρχίζουν να παραλείπονται) συμβολίζουν ένα χαρμόσυνο και χαρούμενο γεγονός που δεν είναι άλλο από τη γέννηση του Χριστού.

Εδώ αξίζει να σημειώσουμε ότι ο στολισμός του Χριστουγεννιάτικου δέντρου ξεκίνησε το 1539 από τη Γερμανία όμως στην Ελλάδα εμφανίστηκε με την έλευση του Βαυαρικής καταγωγής βασιλιά της Ελλάδας Όθωνα το 1833. Αρχικά στόλισε τα ανάκτορα του Ναυπλίου και εν συνεχεία την Αθήνα όπου υπήρξε πόλος έλξης και θαυμασμού από τους Αθηναίους πολίτες.

- Διαφήμιση -