10 καθημερινές συνήθειες που κάνουν το σπίτι μας να φαίνεται ακατάστατο

Το σαλόνι, η κουζίνα και το υπνοδωμάτιο είναι οι χώροι που τείνουμε να παραμελούμε περισσότερο στο σπίτι μας σύμφωνα με έρευνες. Όσο κι αν μας αρέσει το σπίτι μας να φαίνεται τακτοποιημένο και περιποιημένο, η βιασύνη να ολοκληρώσουμε τις εργασίες μας μερικές φορές μας κάνει να κάνουμε λάθη που, όσο μικρά κι αν είναι, τα οποία συμβάλλουν στη συσσώρευση ακαταστασίας. Υπάρχουν λοιπόν λάθη, τα οποία κάνουν τους χώρους του σπιτιού μας να φαίνονται γεμάτοι με περιττά πράγματα. Θα σας παρουσιάσω 10 καθημερινές συνήθειες που κάνουν το σπίτι μας να φαίνεται ακατάστατο!

- Διαφήμιση -

μπερδεύετε το καθαρό με το οργανωμένο

Είναι πολύ συνηθισμένο να συγχέουμε την τάξη με την καθαριότητα. Ακριβώς επειδή ένας χώρος είναι καθαρός δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι τακτοποιημένος, καθώς μπορεί να βρεθείτε με πολλά αντικείμενα στοιβαγμένα ή πράγματα εκτός θέσης. Φροντίστε να βρείτε μια θέση για κάθε αντικείμενο, κάτι που όχι μόνο θα μειώσει την πιθανότητα να συσσωρευτούν πάρα πολλά από αυτά, αλλά θα βοηθήσει επίσης στην αποφυγή της ακαταστασίας.

δεν αφήνετε τα πράγματα κοντά στο σημείο που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν

Ένα κοινό πράγμα που συνδυάζεται με την ακαταστασία είναι η συνήθεια να τοποθετούμε τα πράγματα μακριά από εκεί που θα τα χρειαστούμε. Αυτό δεν είναι λειτουργικό. Γιατί να αφήσουμε τις παντόφλες μας στο σαλόνι αν τις φοράμε συνήθως στην κρεβατοκάμαρα; Είναι καλύτερα να εφαρμόζουμε λειτουργικότητα και να κρατάμε τα αντικείμενα εκεί που τα χρησιμοποιούμε συχνά για να αποφύγουμε τυχόν περιττή ακαταστασία ή διασπορά.

δεν γίνεται διάκριση μεταξύ σκουπιδιών και ακαταστασίας

Πολλές φορές, μπορεί να προκαλέσει σύγχυση η αναγνώριση του αν ένα αντικείμενο είναι μέρος της ακαταστασίας ή κάτι που θα μπορούσε να πεταχτεί. Για να γίνει αυτό, είναι σημαντικό να διαφοροποιήσετε τον χρόνο ή το στάδιο χρήσης και τη χρησιμότητα του προϊόντος. Για παράδειγμα, αν έχουμε παλιά ρούχα ή παιχνίδια από όταν ήμασταν παιδιά, μπορούμε να σκεφτούμε να τα δωρίσουμε. Και αν υπάρχουν αντικείμενα που δεν ταιριάζουν πλέον με την τωρινή μας ζωή, όπως παλιά σχολικά τετράδια, τότε θα πρέπει να τα πετάξουμε.

παραμέληση του γκαράζ

Είναι κοινή συνήθεια ότι το γκαράζ, εκτός από χώρος αποθήκευσης του αυτοκινήτου, καταλήγει να λειτουργεί και ως χώρος αποθήκευσης για πράγματα που δεν χρησιμοποιούμε πλέον. Αυτό το κάνει συνήθως να φαίνεται ακατάστατο και κακοσυντηρημένο, επομένως καλό είναι να παρατηρήσετε τον διαθέσιμο χώρο και να αναλύσετε τι είναι πραγματικά απαραίτητο και τι μπορεί να πεταχτεί.

υπερβολική διακόσμηση των τοίχων

Η διακόσμηση των τοίχων μπορεί να είναι μια ελκυστική ιδέα που μπορεί να δώσει ζωή σε ένα σπίτι. Ωστόσο, όταν είναι υπερφορτωμένοι με πάρα πολλές φωτογραφίες, διακοσμητικά και ράφια, οι τοίχοι δεν είναι λειτουργικοί. Χρησιμοποιώντας μόνο τα απαραίτητα στους τοίχους σας θα δώσετε μία μοναδική πινελιά στον χώρο του σπιτιού.

χρησιμοποιείτε το ψυγείο ως υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων

Το να τοποθετείτε σημειώσεις στο ψυγείο για να αφήνετε μηνύματα είναι πολύ συνηθισμένο, εκτός από το να το διακοσμείτε με μικρά καθημερινά πράγματα, όπως μαγνητάκια. Ωστόσο, αυτή η πρακτική δεν εγγυάται ότι το μήνυμα θα εμφανιστεί και καθώς οι σημειώσεις συσσωρεύονται, μαζί με μαγνητάκια ή ημερολόγια, ο χώρος υπερφορτώνεται με περιττά αντικείμενα και παλιές σημειώσεις. Είναι καλύτερα να επιλέξετε έναν κοινόχρηστο χώρο στο σπίτι για να αφήσετε μηνύματα ή λογαριασμούς σε εκκρεμότητα και φροντίστε να πετάξετε τα πάντα όταν δεν είναι πλέον απαραίτητα. Επίσης, αφήστε ελάχιστη ποσότητα από μαγνητάκια στο ψυγείο.

συσσωρεύετε περισσότερα πράγματα από όσα πρέπει

Το να στοιβάζετε πολλά πράγματα το ένα πάνω στο άλλο δεν σημαίνει ότι είναι απαραίτητα τακτοποιημένα. Ένας πύργος από βιβλία ή χαρτιά πάνω σε ένα γραφείο, όσο ωραίο κι αν φαίνεται, παραμένει πύργος. Γι’ αυτό είναι προτιμότερο να έχετε όλα τα χαρτιά, τα έγγραφα και τους λογαριασμούς σας σε ένα ράφι ή σε ένα συρτάρι.

συσσώρευση αντικειμένων στην κουζίνα

Η κουζίνα είναι ένας από τους κεντρικούς χώρους του σπιτιού, επομένως είναι υψίστης σημασίας να διατηρείται η τάξη και η καθαριότητα της. Μία από τις πιο κοινές κακές συνήθειες είναι η συσσώρευση αντικειμένων στον πάγκο, γεγονός που καταστρέφει τον χώρο που απαιτείται όταν εργάζεστε σε αυτό το μέρος.

υπερφόρτωση ντουλαπιών και συρταριών

Οι ντουλάπες και τα συρτάρια είναι απαραίτητα στοιχεία όταν σκεφτόμαστε την τάξη σε ένα σπίτι, καθώς εκεί κρατάμε ό,τι χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας. Το να τα αφήνουμε ατακτοποίητα με όλα τα ρούχα ανακατεμένα και διάσπαρτα μπορεί να είναι πολύ αντιπαραγωγικό όταν σκεφτόμαστε την καθημερινή μας οργάνωση. Πάντα να βάζετε τα πράγματα στη θέση τους και να αφήνετε τα ρούχα που χρησιμοποιούμε πιο συχνά πάνω πάνω. Αυτοί είναι καλοί τρόποι για να δημιουργήσετε έναν πιο τακτοποιημένο και λειτουργικό χώρο.

αφήνετε τα πράγματα στοιβαγμένα δίπλα στο κρεβάτι

Όταν τελειώνουμε τη μέρα μας κουρασμένες και καταπονημένες, είναι φυσιολογικό να αφήνουμε τα πράγματά μας σωριασμένα δίπλα στο κρεβάτι. Αλλά η τεμπελιά εκείνης της στιγμής κούρασης μπορεί να μας κάνει να είμαστε πιο υπερφορτωμένες όταν έρθει η ώρα να τακτοποιήσουμε το σπίτι μας. Αυτό κάνει επίσης το κρεβάτι να φαίνεται γεμάτο και ακατάστατο. Είναι καλύτερα να κρατάτε τα πάντα στη θέση τους για να μην το μετανιώσετε αργότερα.

- Διαφήμιση -