Η άσχημη μυρωδιά των ποδιών και των παπουτσιών είναι ένα κάτι που σε όλους έχει συμβεί έστω και μια φορά. Το βασικό είναι να ανακαλύψουμε τον λόγο και την αιτία για να λύσουμε το πρόβλημα και να πηγαίνουμε με άνεση επισκέψεις ή ακόμα και να μην μυρίζουν δυσάρεστα οι παπουτσοθήκες και ο χώρος που αφήνουμε τα παπούτσια μας.

Τα παπούτσια είναι ένα αντικείμενο που το χρησιμοποιούμε καθημερινά και πρέπει να το προσέχουμε. Για να δούμε τις αιτίες:

  • Ανάπτυξη βακτηρίων: Το παπούτσι ξεκινά να μυρίζει άσχημα όταν η υπερβολική εφίδρωση των ποδιών απορροφάται από τις κάλτσες και την επένδυση των υποδημάτων. Τα βακτήρια τρέφονται με τα νεκρά κύτταρα του δέρματος των ποδιών.
  • Ακατάλληλα παπούτσια και κάλτσες: Αν τα υποδήματά σας δεν αερίζονται επαρκώς ή αποτελούνται από συνθετικά υλικά, ή αν φοράτε κάλτσες από πολυεστέρα ή νάυλον, τότε συμβάλλετε και εσείς σημαντικά στην δυσοσμία των παπουτσιών.
  • Άλλα προβλήματα: Μερικές φορές τα παπούτσια μυρίζουν άσχημα, λόγω ορισμένων ασθενειών στο πόδι, όπως οι μύκητες των νυχιών και άλλες μυκητιάσεις.

1. Μαγειρική σόδα

Η μαγειρική σόδα έχει εξαιρετικές αποσμητικές ιδιότητες. Προτού φορέσετε τα παπούτσια σας που ήδη μυρίζουν άσχημα, τοποθετήστε (από το προηγούμενο βράδυ ίσως) 2 φακελάκια με μαγειρική σόδα μέσα στα παπούτσια, έτσι ώστε να απορροφήσει την κακοσμία. Αντί για φακελάκια, μπορείτε επίσης να βάλετε λίγη μαγειρική σόδα σε ένα κομμάτι πανί και να δέσετε τις άκρες του με ένα λαστιχάκι ή βάλτε λίγη ποσότητα μαγειρικής σόδας μέσα στα παπούτσια και αφήστε την για μία ολόκληρη μέρα, πριν τα ξαναφορέσετε, τινάξτε τη σόδα από τα παπούτσια.

Tip: Μην βάζετε πολύ μαγειρική σόδα σε δερμάτινα υποδήματα, αποξηραίνει το δέρμα και το κάνει πιο σκληρό και δύσκαμπτο.

2. Χρησιμοποιημένα σακουλάκια από τσάι

Τα φακελάκι του τσαγιού (ειδικά του μαύρου) περιέχουν τανίνες, οι οποίες είναι πολύ αποτελεσματικές στην εξόντωση των βακτηρίων που αναπτύσσονται στο εσωτερικό του παπουτσιού. Αφότου φτιάξετε ένα ωραίο τσάι, μην πετάξετε τα σακουλάκια, στραγγίξτε τα λίγο, αφήστε τα να κρυώσουν και βάλτε τα στο παπούτσι για περίπου μια ώρα και εν συνεχεία σκουπίστε την όποια υγρασία άφησαν στο παπούτσι.

3. Οινόπνευμα

Το οινόπνευμα όχι μόνο εμποδίζει την ανάπτυξη των βακτηρίων και τα σκοτώνει, αλλά επίσης αφαιρεί την οσμή από τα παπούτσια. Για να απολυμάνετε τα παπούτσια, πρέπει πρώτα να τα στεγνώσετε. Στη συνέχεια μούλιασε τα για λίγη ώρα μέσα σε οινόπνευμα καθαρισμού, προτού τα βγάλετε από εκεί και τα αφήσετε να στεγνώσουν καλά. Θα δείτε ότι η δυσοσμία θα έχει φύγει εντελώς. Καθαρίστε τα πόδια σας με νερό. Στεγνώστε τα και βάλτε λίγο καθαρό οινόπνευμα κάνοντας ελαφρό μασάζ παντού, και ανάμεσα στα δάχτυλα. Στη συνέχεια αφήστε τα να στεγνώσουν στον αέρα, προτού φορέσετε πάλι τα παπούτσια σας.

4. Ξύδι και νερό ή μυλόξυδο

Το ξύδι μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη βακτηρίων στα παπούτσια και άρα να προλάβουν την δυσοσμία. Πάρτε 2 φλιτζάνια ξύδι και βάλτε τα σε 3 λίτρα νερό μέσα σε μια λεκάνη. Ανακατέψτε το ξίδι στο νερό καλά και μουλιάστε τα πάνινα υποδήματά σας στο μείγμα. Στη συνέχεια βγάλτε τα και αφήστε τα να στεγνώσουν αμέσως, ώστε να μην υπάρχει καμία ευκαιρία για τα νέα βακτήρια να αναπτυχθούν.

5. Φλούδες από εσπεριδοειδή

Οι φλούδες από εσπεριδοειδή έχουν αντιμικροβιακές και αρωματικές ιδιότητες που εύκολα απομακρύνουν τη μυρωδιά των παπουτσιών. Κόψτε φλούδες από λεμόνι, μοσχολέμονο ή πορτοκάλι σε κομματάκια και βάλτε τα μέσα στο βρόμικο παπούτσι για τέσσερις ώρες.

6. Άμμος

Πολύ αποτελεσματικό. Αυτό συμβαίνει διότι η άμμος απορροφά όλη την υγρασία του παπουτσιού, με αποτέλεσμα να μυρίζει όπως ένα ολοκαίνουριο παπούτσι. Γεμίστε δύο κάλτσες με λίγη άμμο και τοποθετήστε τες μέσα στα παπούτσια. Αφήστε τις κάλτσες μέσα στα παπούτσια όλο το βράδυ και επαναλάβετε τη διαδικασία αρκετές φορές αν το κρίνετε απαραίτητο.

7. Βρεφική πούδρα

Η βρεφική πούδρα εξαφανίζει την υγρασία και μεταβάλλει το περιβάλλον μέσα στο οποίο αναπτύσσονται οι μικροοργανισμοί. Επιπλέον, το γλυκό και απαλό της άρωμα εξουδετερώνει τη δυσάρεστη μυρωδιά των παπουτσιών και την παραπανίσια υγρασία. Απλώστε βρεφική πούδρα στα πέλματά σας, αμέσως πριν φορέσετε τα παπούτσια σας. Επίσης, μπορείτε να ρίξετε και λίγη πούδρα μέσα στα παπούτσια που μυρίζουν.

8. Λεβάντα

Τα άνθη λεβάντας είναι πολύ διαδεδομένο πως εξουδετερώνουν τις δυσάρεστες μυρωδιές. Αυτό που δεν γνωρίζουν πολλοί άνθρωποι είναι πως τα άνθη λεβάντας έχουν τόσο δυνατό άρωμα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν εξίσου στην εξουδετέρωση των άσχημων μυρωδιών που αναδύονται από τα παπούτσια. Κόψτε μερικά άνθη λεβάντας και βάλτε τα μέσα στα παπούτσια από τα οποία θέλετε να απομακρύνετε την άσχημη μυρωδιά. Αφήστε να κάνουν δουλειά ένα ολόκληρο βράδυ και επαναλάβετε τη διαδικασία μερικές φορές ακόμα μέσα στην εβδομάδα.

9. Παπούτσια στην κατάψυξη

Βάλτε τα παπούτσια μέσα σε ένα πλαστικό σακουλάκι, αυτό θα τα προστατεύσει από την χαμηλή θερμοκρασία στο εσωτερικό του καταψύκτη. Αφήστε τα παπούτσια στην κατάψυξη όλη τη νύχτα για να σκοτώσετε όλα τα βακτήρια. Βγάλτε τα από την κατάψυξη και αφήστε τα να επανέλθουν σε θερμοκρασία δωματίου.

10. Αλλαγή εσωτερικών πάτων

Ένας λόγος που ενδέχεται να μυρίζουν τα παπούτσια σας είναι επειδή οι εσωτερικοί τους πάτοι έχουν φθαρεί και λόγω αυτού έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται βακτήρια. Ο υπερβολικός ιδρώτας, η σκόνη και οποιαδήποτε άλλη βρωμιά φυλακίζεται στο εσωτερικό τους μπορούν να αποτελέσουν πηγή άσχημων οσμών.