5 Χρήσεις της πούδρας τάλκ στο σπίτι αλλά και κίνδυνοι που δε γνωρίζατε

Το γνωστό σε όλους μας ταλκ (talc powder) έχει και κάποιες χρήσεις για το σπίτι καθώς και κινδύνους που εγώ προσωπικά δε γνώριζα. Η αλήθεια είναι ότι περισσότερο με προβλημάτισαν οι κίνδυνοι, παρά με εντυπωσίασαν τα οφέλη της χρήσης της πούδρας αυτής. Πάμε λοιπόν να τα δούμε ξεχωριστά ξεκινώντας από τα ευχάριστα.

- Διαφήμιση -

Οφέλη και χρήσεις του ταλκ στο σπίτι

Επιδιόρθωση ξύλινου πατώματος που τρίζει

Πασπαλίστε λίγο ταλκ στις σχισμές του παρκέ και ο θόρυβος θα σταματήσει άμεσα! Διαβάστε το σχετικό άρθρο : «Τρίζει το ξύλινο πάτωμα τι να κάνω;»

Διώχνει τα μυρμήγκια

Κρατήστε τα μυρμήγκια μακριά από το σπίτι πασπαλίζοντας λίγη πούδρα στα επίμαχα σημεία που πιστεύεται ότι αποτελούν και τα ορμητήρια των μυρμηγκιών! Διαβάστε εδώ για περισσότερους φυσικούς τρόπους απώθησης των μυρμηγκιών.

Αφαίρεση από υφάσματα λεκέδων από αίμα

Προϋπόθεση ο λεκές να είναι φρέσκος. Ρίξτε άμεσα λίγη ταλκ στο λεκέ. Η πούδρα θα απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος του λεκέ και θα τον στερεοποιήσει μερικώς. Βουρτσίστε το λεκέ με μια βούρτσα για να φύγει η πλέον λερωμένη ταλκ. Πλύντε κανονικά στο πλυντήριο.

Αφαίρεση λιπαρών λεκέδων από τα χαλιά

Λερώθηκε το χαλί σας με λάδι; Ρίξτε άμεσα ταλκ στην λερωμένη περιοχή και αφήστε το να δράσει περίπου 6 ώρες. Η πούδρα θα απορροφήσει μερικώς τη λιπαρότητα κάνοντας στη συνέχεια πιο εύκολο το καθάρισμα με απορρυπαντικό. Με τον ίδιο τρόπο μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σε λερωμένα από λάδι ρούχα.

Λύσιμο κόμπου σε κορδόνια και κοσμήματα

Πόσες φορές δεν έχει τύχει να μπλεχτεί το αγαπημένο σας κολιέ και να σχηματίσει κόμπους στα κρικάκια του; Δώστε λύση στο πρόβλημα και πασπαλίστε λίγη ταλκ στα μπλεγμένα κρικάκια. Αυτά θα γλυστρήσουν ομαλά και θα ξεμπλεχτούν δίχως ιδιαίτερο κόπο και δίχως φόβο να κοπούν και να καταστραφεί το κόσμημα. Ομοίως εάν έχετε κάποιο δύσκολο κόμπο στα κορδόνια του παπουτσιού σας, ρίξτε μικρή ποσότητα στον κόμπο. Οι συνεχείς κινήσεις θα βοηθήσουν τον κόμπο θα ξεμπλεχτεί πιο εύκολα!

Κίνδυνοι από τη μακροχρόνια χρήση της πούδρας ταλκ

Πάμε στο άσχημο της υπόθεσης τώρα. Έρευνες και μελέτες πάνω σε ποντίκια από επιστήμονες έδειξαν ότι μακροχρόνια και συνεχή χρήση της πούδρας ταλκ (talc powder) αποτελεί αιτία διάφορων σοβαρών ασθενειών. Συγκεκριμένα μπορούν να προκαλέσουν:

  • Καρκίνο του πνεύμονα
  • Καρκίνο του δέρματος
  • Αναπνευστικά προβλήματα
  • Καρκίνο των ωοθηκών

Συγκεκριμένα η έρευνα έγινε σε ποντίκια τα οποία ανέπνεαν την πούδρα : 6 ώρες την ημέρα, 5 μέρες την εβδομάδα και για 113 ολόκληρες εβδομάδες. Τα συγκεκριμένα ποντίκια εμφάνισαν καρκινώματα (όγκους) πάνω στο 75% των οποίων υπήρχαν κόκκοι ταλκ. Οι ειδικοί συνιστούν την προσεκτική και ελεγχόμενη χρήση της πούδρας και αν είναι εφικτό την αντικατάστασή της με ειδικές κρέμες περιποίησης μωρών που είναι ειδικά ελεγμένες.

- Διαφήμιση -