11 αποτελεσματικές συμβουλές για να καθαρίσετε γρήγορα το σπίτι σας!


Όλοι μισούν να καθαρίζουν, αλλά όλοι αγαπούν ένα καθαρό σπίτι. Υπάρχουν άραγε τρόποι για να καθαρίσετε γρήγορα το σπίτι σας; Οι περισσότεροι αρχάριοι στην καθαριότητα δεν είναι σίγουροι αν πρέπει πρώτα να ξεσκονίσουν ή να σκουπίσουν με ηλεκτρική σκούπα. Αναρωτιούνται αν πρέπει να καθαρίσουν την κουζίνα πριν το μπάνιο ή το αντίστροφο. Ακολουθήστε αυτόν τον οδηγό βήμα προς βήμα, με βάση την πολυετή εμπειρία που έχετε αποκτήσει, για να αξιοποιήσετε στο έπακρο τον χρόνο σας και να καθαρίσετε γρήγορα το σπίτι σας. Θα σας παρουσιάσω 11 αποτελεσματικές συμβουλές για να καθαρίσετε γρήγορα το σπίτι σας!

- Διαφήμιση -

καθαρίστε όλο το σπίτι, όχι ένα δωμάτιο κάθε φορά

Ο καθαρισμός είναι πολύ πιο αποτελεσματικός εάν επιλέξετε μία εργασία (ξεσκόνισμα, σκούπισμα, σφουγγάρισμα) και κάνετε την ίδια εργασία σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού, αντί να καθαρίσετε την κουζίνα πρώτα, το μπάνιο στην συνέχεια και μετά τα υπνοδωμάτια. Αν το κάνετε με αυτόν τον τρόπο, δεν θα αισθάνεστε ότι βρίσκεστε σε έναν ατελείωτο κύκλο καθαρισμού, ξεκινώντας την ίδια εργασία ξανά και ξανά.

συγκεντρώστε όλα τα εργαλεία καθαρισμού σας

Είτε πρόκειται για κουβά, μία λεκάνη ή μία τσάντα, το να έχετε όλα όσα χρειάζεστε για να καθαρίσετε το σπίτι σας καθιστά πολύ πιο εύκολο να ολοκληρώσετε την καθαριότητα. Δεν θα χάνετε χρόνο ψάχνοντας για εργαλεία ενώ καθαρίζετε και δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για τη συλλογή τους πριν από το επόμενο καθάρισμα σας.

καθαρίστε την ακαταστασία

Πριν καν αρχίσετε να καθαρίζετε, πηγαίνετε δωμάτιο σε δωμάτιο και μαζέψτε την ακαταστασία. Καθώς παίρνετε κάθε αντικείμενο – περιοδικά, βιβλία, παλιά αθλητικά παπούτσια – σκεφτείτε εάν πρέπει να τα κρατήσετε, να τα πετάξετε ή να τα δωρίσετε.

σκόνη και σκούπα

Πριν ξεκινήσετε το ξεσκόνισμα, βεβαιωθείτε ότι οι ανεμιστήρες οροφής είναι κλειστοί. Συγκεντρώστε το ξεσκόνισμά σας στις κορυφές των επίπλων και στις κάτω πλευρές των ραφιών, σε κιγκλιδώματα, κορνίζες, τσάντες και οθόνες τηλεόρασης. Για δυσπρόσιτες περιοχές, όπως περσίδες και επάνω ράφια, δέστε ένα πανί από μικροΐνες στην άκρη μιας σφουγγαρίστρας ή σκούπας. Αλλάξτε τα σεντόνια στα υπνοδωμάτια πριν σκουπίσετε με την ηλεκτρική σκούπα.

σκουπίστε καθρέφτες και γυάλινες επιφάνειες

Χρησιμοποιήστε ένα υγρό πανί από μικροΐνες, ακολουθούμενο από ένα στεγνό πανί για να καθαρίσετε όλους τους καθρέφτες και τις γυάλινες επιφάνειες.

απολυμάνετε τους πάγκους και τις επιφάνειες

Περάστε μέσα από το σπίτι σας και σκουπίστε τις σκληρές επιφάνειες – από πάγκους, συσκευές και ντουλάπια μέχρι πόμολα πόρτας, διακόπτες φώτων, τηλεχειριστήρια τηλεόρασης και τηλέφωνα. Θα πρέπει να απολυμάνετε ορισμένες από αυτές τις επιφάνειες, ιδιαίτερα αυτές που μπορεί να μεταδώσουν μικρόβια στα δάχτυλα και τα πρόσωπα των ανθρώπων. Φτιάξτε ένα μη τοξικό διάλυμα απολύμανσης αναμειγνύοντας ένα τέταρτο έως μισό φλιτζάνι λευκό ξύδι ή μηλόξυδο με ένα φλιτζάνι νερό.

καθαρίστε μπανιέρες, νεροχύτες και τουαλέτες

Ψεκάστε καθαριστικό στον νεροχύτη της κουζίνας και στη συνέχεια στους νεροχύτες του μπάνιου, τις μπανιέρες και τις τουαλέτες. Αφήστε το να καθίσει για λίγα λεπτά, ώστε το καθαριστικό να έχει χρόνο να διαλύσει τη βρωμιά και τους λεκέδες. Στη συνέχεια επιστρέψτε στην κουζίνα και ξεκινήστε το τρίψιμο. Μην ξεχάσετε να σκουπίσετε το εσωτερικό του φούρνου μικροκυμάτων.

σκουπίστε και μετά σφουγγαρίσατε

Σκουπίστε το δάπεδο της κουζίνας και του μπάνιου. Στην συνέχεια ξεκινήστε το σφουγγάρισμα από την πιο απομακρυσμένη γωνία του δωματίου και μετακινηθείτε προς τα πίσω προς την πόρτα (δηλαδή, μην σφουγγαρίζετε τον εαυτό σας σε μια γωνία). Ξεπλύνετε τη σφουγγαρίστρα κάθε φορά που ολοκληρώνετε μια περιοχή 2 επί 2 μέτρων.

συνεχίστε να κινείστε όταν σκουπίζετε με ηλεκτρική σκούπα

Μην ανησυχείτε μήπως ξεχάσατε κάποια γωνιά όταν σκουπίζετε με ηλεκτρική σκούπα. Απλώς συνεχίστε να κινείστε μέσα στο σπίτι, τρέχοντας την ηλεκτρική σκούπα σε κάθε δωμάτιο με μοκέτα με ένα πέρασμα.

μην ξεχνάτε να πλένετε τακτικά τα καθαριστικά σας

Ένα μέρος του καθαρισμού του σπιτιού που συχνά παραβλέπεται είναι η συντήρηση των εργαλείων καθαρισμού σας. Η χρήση μιας βρώμικης σφουγγαρίστρας ή μιας ηλεκτρικής σκούπας με γεμάτο κάδο είναι πολύ λιγότερο αποτελεσματική και θα καταλήξετε να ξοδεύετε περισσότερο χρόνο προσπαθώντας να καθαρίσετε.

κάντε το καθάρισμα ομαδική δραστηριότητα

Η ομαδική προσπάθεια καθαρισμού είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να καθαρίσετε γρήγορα ένα σπίτι. Προγραμματίστε μια ώρα εκ των προτέρων με την οικογένειά σας και αναθέστε εργασίες σε κάθε άτομο. Η συνεργασία μπορεί να προσθέσει λίγη διασκέδαση στον καθαρισμό και το σπίτι σας θα είναι σε λιγότερο χρόνο.

- Διαφήμιση -