Το γκότζι μπέρι είναι ένας πολυετής θάμνος με μικρά μακριά πράσινα φύλλα που ζουν έως και 100 χρόνια. Με καταγωγή από την Ανατολική Ασία, το γκότζι μπέρι ανήκει στην ίδια οικογένεια με την ντομάτα, τη μελιτζάνα, την πιπεριά και την πατάτα. Από τον πρώτο ή τον δεύτερο χρόνο της καλλιέργειας, το γκότζι μπέρι μας δίνει κόκκινο-πορτοκαλί φρούτα που τρώγονται συνήθως αποξηραμένα και περιέχουν πολλά αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και μέταλλα. Το γκότζι μπέρι αποτελεί υπερτροφή με υψηλή διατροφική αξία. Θα σας παρουσιάσω συμβουλές για να καλλιεργήσετε γκότζι μπέρι στον κήπο ή σε γλάστρα!
ποιες είναι οι συνθήκες για την καλλιέργεια γκότζι μπέρι
Το γκότζι μπέρι είναι μια αρκετά ανθεκτική καλλιέργεια που έχει την ικανότητα να προσαρμόζεται σε δύσκολες καταστάσεις τόσο σε χαμηλές θερμοκρασίες όσο και σε ξηρές θερμικές συνθήκες. Ευδοκιμεί σε ηλιόλουστες ή ημισκιερές θέσεις και φυτεύεται περισσότερο σε αλκαλικά εδάφη (με υψηλό pH 7-8) όπου δίνει καλύτερη ποιότητα καρπών, ενώ είναι απαραίτητο να εξασφαλίζεται ικανοποιητική αποστράγγιση του νερού. Φυτεύουμε το γκότζι μπέρι σε απόσταση περίπου 1,5 μέτρου μεταξύ των φυτών και 3 μέτρων μεταξύ των γραμμών φύτευσης. Μπορούμε επίσης να φυτέψουμε γκότζι μπέρι σε γλάστρα με διάμετρο 30-40 cm. Για καλλιέργεια σε γλάστρα χρησιμοποιούμε φυτόχωμα γενικής χρήσης, που εξασφαλίζει καλή στράγγιση.
τι πότισμα και τι λίπανση απαιτεί η καλλιέργεια του γκότζι μπέρι
Το γκότζι μπέρι είναι αρκετά ανθεκτικό στην έλλειψη νερού και στην ξηρασία. Το συστηματικό πότισμα, ωστόσο, βοηθά στην εξασφάλιση πλούσιας παραγωγής. Ποτίζουμε μία φορά την εβδομάδα την άνοιξη και το φθινόπωρο και δύο φορές την εβδομάδα το καλοκαίρι. Το γκότζι μπέρι δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε θρεπτικά συστατικά για να μας δώσει ικανοποιητική ανάπτυξη και καρποφορία. Είναι σημαντικό κάθε χρόνο να ενσωματώνουμε καλά χωνεμένη κοπριά και κομπόστ στην καλλιέργεια του γκότζι μπέρι και κατά την περίοδο της άνοιξης να προσθέτουμε επιπλέον πλήρες οργανικό λίπασμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο.
πώς κλαδεύεται και πολλαπλασιάζεται το γκότζι μπέρι
Το κλάδεμα των φυτών γκότζι μπέρι γίνεται κόβοντας τους βλαστούς στα 2/3 του αρχικού μήκους για να μπορέσουμε να διατηρήσουμε το ύψος του φυτού στο 1,5 μέτρο περίπου. Αφαιρούμε εσωτερικούς βλαστούς από το κέντρο του φυτού, ιδιαίτερα ξηρούς και αδύναμους για να έχει καλύτερο αερισμό και ηλιοφάνεια το γκότζι μπέρι μας. Επιπλέον αφαιρούμε τα κλαδιά που βγαίνουν από τη βάση του φυτού, γεγονός που εξαντλεί την καρποφορία του φυτού. Ο πολλαπλασιασμός του γκότζι μπέρι γίνεται με σπόρο, καθώς και με μοσχεύματα μήκους 15-20 cm. Τα μοσχεύματα γκότζι μπέρι ριζώνουν εύκολα σε υγρό περιβάλλον μέσα σε ένα μήνα ακόμη και χωρίς τη χρήση της ορμόνης ριζοβολίας.
και ένα μυστικό για το γκότζι μπέρι
Το γκότζι μπέρι είναι σχετικά ευαίσθητο σε προσβολές από έντομα όπως μελίγκρα και θρίπες καθώς και σε μυκητιάσεις του ωιδίου. Για την αποφυγή τους με οικολογικά μέσα, ψεκάστε με διάλυμα φυσικής πυρεθρίνης ή αλάτων καλίου σε συνδυασμό με υγρό θείο.