8 λουλούδια που είναι ιδανικά για σκιερά μέρη στην αυλή, τον κήπο ή το μπαλκόνι

Σχεδόν κάθε κήπος έχει ορισμένες περιοχές που σκιάζονται μεγάλο μέρος της ημέρας από μεγάλα δέντρα, τοίχους ή περιφράξεις. Γνωρίζοντας ποια λουλούδια μπορούν να αναπτυχθούν στη σκιά είναι το πρώτο βήμα για τη μετατροπή αυτών των σκοτεινών περιοχών σε δροσερούς, πολύχρωμους, φιλόξενους χώρους. Θα σας παρουσιάσω 8 λουλούδια που είναι ιδανικά για σκιερά μέρη στην αυλή, τον κήπο ή το μπαλκόνι!

- Διαφήμιση -

συμβουλές για φύτευση λουλουδιών στη σκιά

Λάβετε υπόψη ότι ένας συνδυασμός ετήσιων και πολυετών φυτών θα σας δώσει τα καλύτερα αποτελέσματα. Τα ετήσια λουλούδια εξασφαλίζουν ασταμάτητο χρώμα και τα πολυετή λουλούδια προσθέτουν ενδιαφέρον σε διάφορα στάδια της σεζόν.

Δεδομένου ότι πολλά λουλούδια που αγαπούν τη σκιά απολαμβάνουν το υγρό χώμα που προσφέρει η σκιά, μια επίστρωση από διακοσμητικό κάλυμμα μετά τη φύτευση, θα βοηθήσει να διατηρηθούν δροσερές οι ρίζες των φυτών και να δώσει στο χώρο σας μια «ολοκληρωμένη» εμφάνιση.

Οι περισσότεροι κήποι και αυλές περιέχουν μια ποικιλία επιπέδων φωτός. Ακόμη και μικρά σκιερά σημεία μπορούν να γίνουν εστιακό σημείο όταν εισάγονται στο μείγμα πολύχρωμα λουλούδια που αγαπούν τη σκιά. Το “Full Shade” είναι ένας χώρος στον κήπο σας που βρίσκεται σε πλήρη σκιά για τουλάχιστον έξι ώρες την ημέρα. Η ιδανική κατάσταση πλήρους σκιάς παίρνει λίγη ηλιακή ακτινοβολία το πρωί, αλλά θωρακίζεται καθώς η μέρα γίνεται πιο ζεστή.

Οι γλάστρες είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να καλλιεργήσετε λουλούδια που αγαπούν τη σκιά. Ούτως ή άλλως οι γλάστρες είναι διαθέσιμες σε μια τεράστια γκάμα χρωμάτων και υφών, ώστε να μπορείτε να σχεδιάζετε με τρόπους που ταιριάζουν στο γούστο σας. Είτε προτιμάτε μια σύγχρονη, μοντέρνα ατμόσφαιρα είτε μια παραδοσιακή αίσθηση κήπου σε εξοχική κατοικία, η κατάλληλη γλάστρα θα αναβαθμίσει το σχέδιο του σχεδιασμού σας.

ιμπάτιενς

Τα ιμπάτιενς διατίθενται σε μία από τις μεγαλύτερες χρωματικές σειρές από οποιαδήποτε ετήσια λουλούδια για σκιά. Είναι απίστευτα ευέλικτα. Τα φυτά ιμπάτιενς μπορούν να καλλιεργηθούν στο έδαφος, σε γλάστρες παραθύρων, ζαρντινιέρες ή κρεμαστά καλάθια. Ποικιλίες με ανοιχτόχρωμα λουλούδια, όπως το λευκό ή οι αποχρώσεις του ροζ ή της λεβάντας, αντανακλούν πολύ φως και πραγματικά ξεχωρίζουν. Το ιμπάτιενς είναι από τα καλύτερα λουλούδια για σκιά.

φούξια ή σκουλαρικιά

Τα λουλούδια της φούξιας φωτίζουν τους σκιερούς χώρους όλο το καλοκαίρι. Τα φυτά φούξια είναι δημοφιλή για καλλιέργεια σε κρεμαστά καλάθια. Κρεμάστε φούξιες κατά μήκος μιας βεράντας ή βεράντας όπου μπορείτε να καθίσετε και να απολαύσετε την παράσταση!

βιγόνια

Μια δοκιμασμένη και εξαιρετική επιλογή για σκιά είναι η βιγόνια. Οι βιγόνιες διατίθενται σε μια ποικιλία ειδών με διαφορετικές μορφές φύλλων και λουλουδιών. Όλα θα πάνε καλά στη σκιά και μπορούν να φυτευτούν στο έδαφος ή να καλλιεργηθούν σε γλάστρες και κρεμαστά καλάθια.

τορενία

Η τορενία είναι μια χαρούμενη προσθήκη σε έναν κήπο με λουλούδια και διατίθεται σε αποχρώσεις του μοβ, ροζ, λευκού, κίτρινου και δίχρωμου. Τα άνθη με “αστεία εμφάνιση” είναι επίσης γνωστά ως “λουλούδι κλόουν”. Χρησιμοποιήστε τορενία στο έδαφος ή σε γλάστρες για λουλούδια όλο το καλοκαίρι.

λομπέλια

Η λομπέλια είναι ένα πλούσιο, χαμηλής ανάπτυξης φυτό σκιάς που παράγει έναν καταρράκτη χρώματος όλο το καλοκαίρι. Είναι ένα από τα λίγα λουλούδια στη φύση που προσφέρει μια αληθινή μπλε απόχρωση, αλλά ποικιλίες μπορούν να βρεθούν σε μια σειρά από μπλε, λεβάντα και λευκό χρώμα. Χρησιμοποιήστε λομπέλια σε γλάστρες, κρεμαστά καλάθια και γλάσρες παραθύρων όπου τα λουλούδια μπορούν ελεύθερα να πέφτουν.

κολεός

Ο κολεός προσαρμόζεται καλά στον ήλιο ή τη σκιά, όπου το πολύχρωμο φύλλωμά του φωτίζει τις σκοτεινές γωνιές του κήπου. Αυτό το ετήσιο φυτό διατίθεται σε χρώματα που κυμαίνονται από Chartreuse έως σκούρο μπορντό.

αστίλβη

Η αστίλβη είναι ανθεκτικό πολυετές φυτό με τα πιο όμορφα, πουπουλένια άνθη την άνοιξη. Οι πεταλούδες αγαπούν αυτά τα λουλούδια!

φτέρη

Υπάρχει ένας λόγος για τον οποίο οι φτέρες βρίσκονται συχνά σε υγρά, σκιερά δάση: Αγαπούν την ελαφριά έως μέτρια σκιά. Αυτά τα πολυετή φυτά έρχονται σε μια σειρά από υπέροχες, δαντελωτές μορφές και απλώνονται σε ένα όμορφο κάλυμμα εδάφους με την πάροδο του χρόνου. Μπορούν να φτάσουν μέχρι και λίγα μέτρα ύψος, ανάλογα με την ποικιλία. Απλώς φροντίστε να επιλέξετε μια ποικιλία που μπορεί να επιβιώσει τους χειμώνες στο κλίμα σας.

- Διαφήμιση -