10 εντυπωσιακές ιδέες για να διακοσμήσετε την αυλή και τον κήπο σας με ένα δέντρο και θάμνο καλλωπιστικής αξίας, την τούγια

Το κωνοφόρο γένος των δέντρων και θάμνων της τούγια περιλαμβάνει περίπου 140 είδη ταξινομημένα σε έξι κύριες ποικιλίες που προέρχονται από την Κίνα και τη Βόρεια Αμερική. Στο μεσογειακό κλίμα, ευδοκιμούν δύο κύρια είδη τούγια, η τούγια occidetalis ή pyramidalis που αναπτύσσεται σε σχήμα πυραμίδας και η τούγια orientalis με ευρύτερη σφαιρική ανάπτυξη. Η τούγια είναι ένα αειθαλές κωνοφόρο με τη μορφή δέντρου που μπορεί να ξεπεράσει τα δέκα μέτρα σε ύψος ή θάμνο, ανάλογα με το είδος. Καλλιεργείται για το ιδιαίτερα πυκνό κιτρινοπράσινο φύλλωμα που κάνει τη τούγια, μεταξύ άλλων, ιδανική για χρήση σε χαμηλούς ή ψηλούς φράχτες. Θα σας παρουσιάσω 10 εντυπωσιακές ιδέες για να διακοσμήσετε την αυλή και τον κήπο σας με ένα δέντρο και θάμνο καλλωπιστικής αξίας, την τούγια!

- Διαφήμιση -

Ιδιαίτερη καλλωπιστική αξία έχουν οι νάνοι ποικιλίες που δεν ξεπερνούν τα 1-2 μέτρα ύψος, μπορούν να κλαδευτούν σε διάφορα σχήματα καθώς και να καλλιεργηθούν σε γλάστρες μεμονωμένα ή σε συνδυασμό με άλλα στολίδια, ενώ είναι ιδιαίτερα κατάλληλες για φύτευση σε βραχόκηπους. για τη δημιουργία χαμηλών μπορντούρων σε παρτέρια, διαδρόμους κ.λπ.

Λόγω του σχήματος του φυτού και της μορφολογίας του φυλλώματος, τόσο τα μικρά όσο και τα μεγαλύτερα φυτά είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακά και στολίζονται σαν… Χριστουγεννιάτικα δέντρα τις γιορτές.

Οι ψηλές ποικιλίες με πολύ πυκνό φύλλωμα όπως το σμαράγδι τούγια είναι κατάλληλες για τη δημιουργία ενός συμπαγούς φράχτη, καθώς με φύτευση σε πολύ μικρές αποστάσεις και σωστό κλάδεμα των φυτών δεν ξεχωρίζουν και δημιουργούν έναν ενιαίο ψηλό φράχτη, χωρίς κανένα διάκενο ανάμεσα στα δέντρα.

Τα πιο συνηθισμένα είδη έχουν στέμμα σε πρασινοκίτρινες αποχρώσεις, ενώ σε κάποιες πιο σπάνιες ποικιλίες τα φύλλα έχουν σκούρο μαύρο-πράσινο χρώμα.

Η τούγια σχηματίζει κώνους (κουκουνάρια) σε οβάλ σχήμα ενώ οι άκρες των λεπτών φύλλων έχουν αδένες με αιθέρια έλαια που περιλαμβάνονται στη σύνθεση πολλών καλλυντικών, απορρυπαντικών και αρωμάτων.

Έδαφος: Ανήκει στα είδη που ευδοκιμούν ακόμα και στα πιο άγονα και σκληρά εδάφη. Χρησιμοποιήστε ένα κοινό χώμα κήπου για φύτευση απευθείας στο έδαφος ή ένα εμπλουτισμένο χώμα σε γλάστρες για φύτευση γλάστρες.

Τοποθεσία: Χρειάζεται ήλιο ενώ είναι φυτό πολύ ανθεκτικό στον αέρα και μπορεί να φυτευτεί σε οποιοδήποτε ηλιόλουστο σημείο στον κήπο ή στο μπαλκόνι ανεξάρτητα από τον προσανατολισμό του.

Πότισμα: Η τούγια χρειάζεται αρκετό νερό. Τη ζεστή καλοκαιρινή περίοδο θα πρέπει απαραίτητα να ποτίζετε κάθε 2 ημέρες, ειδικά όσο το φυτό βρίσκεται στο αρχικό στάδιο της ανάπτυξής του. Τις υπόλοιπες εποχές, ανάλογα με τον καιρό, τις βροχοπτώσεις κ.λπ., ποτίζετε δύο φορές την εβδομάδα.

Κλάδεμα: Το κλάδεμα είναι η πιο σημαντική φροντίδα που χρειάζεται η τούγια για να διατηρήσει το πυκνό φύλλωμα και το σχήμα της. Κλαδεύεται δύο φορές το χρόνο, στο τέλος του καλοκαιριού και στις αρχές της άνοιξης, ώστε να κοντύνουν τα πολύ μεγάλα κλαδιά. Διαφορετικά το φύλλωμα μεγαλώνει ανεξέλεγκτα και εξασθενεί – αραιώνεται στο κεντρικό τμήμα του φυτού. Οι νάνοι ποικιλίες κλαδεύονται επίσης με τον ίδιο τρόπο και για να διατηρήσουν το πυραμιδικό ή σφαιρικό τους σχήμα.

Λίπανση: Αν και δεν είναι απαραίτητη η λίπανση με πλήρες κοκκώδες σκεύασμα την άνοιξη και άλλο το φθινόπωρο, συμβάλλουν στην ανάπτυξη και σφριγηλότητα της τούγιας. Τα φυτά σε γλάστρες χρειάζονται περισσότερο θρεπτικά συστατικά και ευνοούνται ιδιαίτερα με την προσθήκη υδατοδιαλυτού λιπάσματος κάθε 1-2 μήνες.

Πολλαπλασιασμός: Ο πολλαπλασιασμός γίνεται με σπόρους ή μοσχεύματα, καθώς είναι μια αργή και όχι πάντα επιτυχημένη διαδικασία, επομένως για ερασιτεχνική καλλιέργεια είναι προτιμότερο να προμηθεύονται έτοιμα φυτά που υπάρχουν σε όλα τα φυτώρια.

Η μεταφύτευση νεαρών φυτών μπορεί να γίνει οποιαδήποτε εποχή του χρόνου, με την καταλληλότερη αρχή της άνοιξης ή του φθινοπώρου και χωρίς να κοπούν οι ρίζες από τη μπάλα χώματος που τα περιβάλλει.

- Διαφήμιση -