11 καταπληκτικές ιδέες για να διακοσμήσετε τον κήπο και τις γλάστρες σας με καλλιστήμονες

Ο καλλιστήμονας είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς αειθαλείς θάμνους. Τα πολύ ιδιόμορφα λουλούδια που μοιάζουν με βούρτσες καθώς και το έντονο κόκκινο χρώμα τους που την περίοδο της ανθοφορίας του δίνουν μια πολύ εντυπωσιακή εμφάνιση. Είναι από τους συνηθέστερους θάμνους για χρήση σε κήπους, πεζοδρόμια αλλά και δημόσιους χώρους, πάρκα κ.λπ. Θα σας παρουσιάσω 11 καταπληκτικές ιδέες για να διακοσμήσετε τον κήπο και τις γλάστρες σας με καλλιστήμονες!

- Διαφήμιση -

Η επιστημονική του ονομασία είναι callistemon citrinus, προέρχεται από την Αυστραλία και παρόλο που χαρακτηρίζεται ως θάμνος, ο καλλιστήμονας μπορεί να ξεπεράσει τα 4-5 μέτρα ύψος και να αναπτυχθεί σαν κανονικό δέντρο, ενώ με σωστό κλάδεμα μπορεί να σχηματιστεί και να διατηρηθεί σε πιο χαμηλό μέγεθος.

Οι βλαστοί του καλύπτονται με λεπτά ανοιχτοπράσινα φύλλα και στο τέλος τους δημιουργούνται σε ανθοσύνθεση τα πολύ ιδιαίτερα άνθη με τους κόκκινους στήμονες, που μάλιστα είναι αυτά που προσφέρουν στο φυτό την πολύ εντυπωσιακή του εμφάνιση. Μπορεί να καλλιεργηθεί σε παρτέρια αλλά και σε γλάστρες.

Ο καλλιστήμονας είναι ένα πολύ εύκολο φυτό χωρίς να χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα και το πιο σημαντικό για τη σωστή ανάπτυξη και ανθοφορία του είναι να βρίσκεται σε πολύ ηλιόλουστο σημείο. Είναι ανθεκτικός στην ξηρασία, οπότε δεν χρειάζεται πολύ συχνό πότισμα, παρά μόνο κάθε 2-3 μέρες το καλοκαίρι, και ειδικά αν τον τοποθετήσετε σε γλάστρα, θα πρέπει να έχει πολύ καλή στράγγιση χωρίς στάσιμο νερό άρδευσης.

Είναι ευαίσθητο μόνο σε παρατεταμένο παγετό και βόρειους ανέμους, γι’ αυτό προτιμήστε να τον τοποθετήσετε σε μέρος προστατευμένο από τον αέρα όπου θα δέχεται ηλιακό φως τις περισσότερες ώρες της ημέρας.

Ευδοκιμεί εξίσου καλά σε παραθαλάσσιες τοποθεσίες χωρίς να επηρεάζεται από σταγονίδια και θαλασσινό αλάτι.

Η καλλωπιστική του αξία οφείλεται στο γεγονός ότι τα άνθη παραμένουν στο φυτό για περισσότερο από 4-5 μήνες, αφού η ανθοφορία του καλλιστήμονα ξεκινά την άνοιξη και διαρκεί μέχρι το πρώτο κρύο του φθινοπώρου.

Μπορεί να πολλαπλασιαστεί με σπόρους που συλλέγονται από τους καρπούς όταν στεγνώνουν τα άνθη ή με μοσχεύματα στις αρχές της άνοιξης.

- Διαφήμιση -