8 χρήσιμα tips για να επιλέξετε το σωστό φωτιστικό για το σπίτι σας

Ο σωστός φωτισμός μπορεί να φτιάξει ή να χαλάσει την εικόνα ενός δωματίου. Αλλά όταν πρόκειται για τη σχεδίαση οικιακού φωτισμού, πολλοί από εμάς βλέπουμε τα φωτιστικά ως τελειωτικές πινελιές, παρά ως βασικά χαρακτηριστικά ενός χώρου. Ο φωτισμός δεν χρειάζεται να είναι το πρώτο πράγμα στη λίστα με τις υποχρεώσεις του σχεδιασμού σας, αλλά δεν θα πρέπει να είναι ούτε εκ των υστέρων σκέψη. Από τους statement πολυελαίους μέχρι τα πιο ανεπιτήδευτα φώτα έμφασης, οι επιλογές που κάνετε παίζουν λειτουργικό ρόλο και συμβάλλουν στην ατμόσφαιρα ενός δωματίου. Για να το κάνετε σωστά, πρέπει να φροντίσετε να κάνετε άφθονη έρευνα στις αποφάσεις σχεδιασμού του φωτισμού του σπιτιού σας—και να γνωρίζετε ακριβώς τι προσπαθείτε να επιτύχετε με κάθε εξάρτημα και λαμπτήρα που επιλέγετε. Θα σας παρουσιάσω 8 χρήσιμα tips για να επιλέξετε το σωστό φωτιστικό για το σπίτι σας!

- Διαφήμιση -

δεν είστε σίγουροι αν αυτό που θέλετε είναι ένα ρουστίκ ύφος ή ίσως κάτι πιο βιομηχανικό ή ίσως κάτι κλασικό

Ξεκινήστε με ένα αγαπημένο σας στοιχείο στο δωμάτιο και αναζητήστε ένα φωτιστικό που θα το αναδεικνύει. Αν έχετε έναν πιο μοντέρνο καναπέ, αναζητήστε ένα φωτιστικό με καθαρές γραμμές για να μεγαλώσετε τον χώρο σας. Επίσης, μπορείτε να πάρετε ιδέες από τα ήδη υπάρχοντα στοιχεία του δωματίου. Αν τα πόμολα της πόρτας και των ντουλαπιών είναι όλα από επίστρωση νικελίου, διαλέξτε φωτιστικά που να τα συμπληρώνουν. Και μη φοβάστε να προσθέσετε λίγη λάμψη. Πολλά φωτιστικά είναι διακοσμημένα με χάντρες, κρυστάλλους ή διακοσμητικό χρωματιστό γυαλί. Μπορείτε ακόμα να συνδυάσετε υλικά για να δημιουργήσετε ένα πιο προσωπικό στυλ.

λάβετε υπόψη και τα 3 επίπεδα φωτισμού

Ενώ φαίνεται εύκολο να βάλετε μια σειρά από φωτιστικά σε ένα δωμάτιο και απλά να το φωτίσετε, η στρατηγική αυτή όμως, είναι σχεδόν σίγουρο πως δε θα έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Ένα συχνό λάθος που παρατηρείται στα περισσότερα σπίτια, είναι ότι διαθέτουν υπερβολικό φως, το οποίο προέρχεται συνήθως από φωτιστικά οροφής, τα οποία δεν προσθέτουν ζεστασιά και χαρακτήρα σε ένα δωμάτιο. Την πιο κοινή και εύκολη λύση για τους περισσότερους χώρους αποτελούν τα φωτιστικά οροφής, πολλές φορές όμως δεν είναι αρκετή.

Φωτισμός εργασίας ή τοπικός φωτισμός είναι ακριβώς αυτό που δηλώνει το όνομά του – ο φωτισμός παρέχει έντονο και απευθείας φως που σας δίνει τη δυνατότητα να κάνετε μια λεπτομερή εργασία. Για αυτό τα επιδαπέδια και επιτραπέζια φωτιστικά δεν πρέπει να αγνοηθούν, ιδίως αν αναλογιστούμε το πόσο μπορεί να καταπονήσει τα μάτια μας το διάβασμα στον καναπέ ή στην μπρεζέρα.

αλλάξτε την αύρα του δωματίου χρησιμοποιώντας ροοστάτες

Ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία φωτισμού που πλέον χρησιμοποιούν οι περισσότεροι Interior Designers είναι οι ροοστάτες καθώς παρέχουν ευελιξία και μας επιτρέπουν να ελέγχουμε τον φωτισμό από το πρωί έως το βράδυ και για διάφορα γεγονότα, ανάλογα με τη διάθεσή μας. Ένα ρομαντικό δείπνο δε θα ήταν τόσο ρομαντικό, αν η τραπεζαρία φωτίζεται σαν.. στάδιο!

προσέξτε τις σκιές

Η τοποθέτηση ενός φωτιστικού σε λάθος σημείο είναι πολύ πιθανό να δημιουργήσει ένα επιπλέον πρόβλημα στη ζωή σας! Σας προτείνουμε στο μπάνιο να τοποθετήσετε απλίκες και στις δύο πλευρές του καθρέπτη, αντί για μια στην κορυφή. Συνήθως, ο φωτισμός που έρχεται πάνω από το κεφάλι μας, ενδέχεται να δημιουργεί σκιές στο πρόσωπό μας και δεν είναι ότι πιο κολακευτικό. Προτιμήστε ένα πιο μακρύ οριζόντιο λαμπτήρα έτσι ώστε να φωτίζεται πλήρως το πρόσωπό σας σε περίπτωση που δεν υπάρχει η δυνατότητα επιλογής λόγω έλλειψης χώρου. Σκιές μπορεί να εμφανίζονται και στον πάγκο της κουζίνας και να κάνουν τη ζωή σας δύσκολη, καθώς εμποδίζουν το φως την ώρα που εργάζεστε στην κουζίνα. Η καλύτερη λύση εδώ είναι ο φωτισμός πάνω από τον πάγκο – η καλύτερη λύση… σποτάκια. Κάτι ανάλογο ισχύει και για τον φωτισμό του γραφείου: ένα όμορφο φωτιστικό γραφείου, μπορεί να δώσει γρήγορη λύση στο πρόβλημα.

επιλέξτε το σωστό μέγεθος για το φωτιστικό σας

Ο χρυσός κανόνας εδώ είναι να υπάρχει αναλογία στις διαστάσεις του φωτιστικού και δωματίου. Ένα από τα πλέον συνηθισμένα λάθη είναι ένας μικρός πολυέλαιος πάνω από μια μεγάλη τραπεζαρία, ή ένα μεγάλο φωτιστικό οροφής πάνω από ένα μικρό τραπεζάκι δίπλα στον καναπέ, θα κάνει το χώρο να φαίνεται δυσαρμονικός. Στους εκθεσιακούς χώρους τα φωτιστικά τείνουν να δείχνουν μικρότερα απ’ ότι πραγματικά είναι. Για το λόγο αυτό η επιλογή του φωτιστικού θέλει ιδιαίτερη προσοχή.

τοποθετήστε τα φωτιστικά στο σωστό ύψος

Στο χώρο της κουζίνας ένα κρεμαστό φωτιστικό θα πρέπει να απέχει από 75cm έως 90cm πάνω από το τραπέζι. Το κάτω μέρος ενός πολυελαίου, σε μια τραπεζαρία θα πρέπει να απέχει 170cm από το πάτωμα, ενώ σε ένα φωτιστικό δαπέδου, το κάτω μέρος του καπέλου θα πρέπει να είναι στο ύψος του ώμου σας έτσι ώστε να μη σας τυφλώνει το φως του.

το χρώμα του δωματίου

Όσα φωτιστικά και να τοποθετήσετε στο χώρο, δε θα υπάρχει ποτέ μια ανάλαφρη αίσθηση, αν οι τοίχοι είναι σκούροι. Κι αν αυτό ακούγεται λογικό, ακόμα και ελαφρώς διαφορετικές αποχρώσεις στην ίδια οικογένεια χρωμάτων, μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

μην παραβλέπετε ότι τα φωτιστικά καταναλώνουν ενέργεια

Σίγουρα γνωρίζετε ότι τα φωτιστικά καταναλώνουν ενέργεια, η χρήση όμως των κατάλληλων λαμπτήρων με σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας, είναι πολύ σημαντική. Οι LED λάμπες είναι ένα παράδειγμα προς αυτή την κατεύθυνση. Λάβετε υπόψη τους περιορισμούς, όπως για παράδειγμα, το ότι δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ροοστάτες (dimmers).

- Διαφήμιση -