Μωβ ή κόκκινο λάχανο: τα 8 εντυπωσιακά οφέλη στον οργανισμό μας

Το κόκκινο ή μωβ λάχανο είναι μία από τις καλύτερες τροφές τις οποίες μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ως σαλάτα ή να τις κάνουμε φαγητό! Διακρίνεται για το βαθύ κόκκινο χρώμα του και η γεύση του είναι αρκετά ήπια, παρόμοια με το άσπρο λάχανο! Είναι πλούσιο σε φυτικές ενώσεις που είναι ευεργετικές για τον οργανισμό μας. Ας δούμε τα 8 εντυπωσιακά οφέλη του μωβ λάχανου στην υγεία μας!

- Διαφήμιση -

Πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά

Παρά το ότι είναι χαμηλό σε θερμίδες, το μωβ λάχανο περιέχει μια εντυπωσιακή ποσότητα θρεπτικών συστατικών. Ένα φλιτζάνι (89 γραμμάρια) τριμμένο, ωμό, μωβ λάχανο περιέχει:

Θερμίδες: 28
Πρωτεΐνες: 1 γραμμάριο
Υδατάνθρακες: 7 γραμμάρια
Φυτικές ίνες: 2 γραμμάρια
Βιταμίνη C: 56% της Ημερήσιας Αξίας (DV)
Βιταμίνη Κ: 28% της DV
Βιταμίνη Β6: 11% της DV
Βιταμίνη Α: 6% της DV
Κάλιο: 5% του DV
Θειαμίνη: 5% του DV
Riboflavin: 5% του DV
Purple λάχανο συν μικρές ποσότητες σιδήρου, ασβεστίου, μαγνησίου, φωσφόρου, χαλκού και ψευδαργύρου παρέχει.

Έχει ισχυρές φυτικές ενώσεις

Το μωβ λάχανο είναι μια εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών και άλλων ευεργετικών φυτικών ενώσεων που βοηθούν στην προστασία από την κυτταρική βλάβη. Περιέχει βιταμίνη C, καροτενοειδή και ανθοκυανίνες, και φλαβονοειδή αντιοξειδωτικά όπως η καμπφερόλη. Στην πραγματικότητα, συνήθως περιέχει περισσότερες ποσότητες από τα πράσινα λάχανα.

Βοηθά στην καταπολέμηση της φλεγμονής

Το μοβ λάχανο μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της φλεγμονής, η οποία θεωρείται ότι συμβάλλει σε πολλές ασθένειες. Είναι ενδιαφέρον ότι η εφαρμογή φύλλων λάχανου στο δέρμα φαίνεται επίσης να μειώνει τη φλεγμονή.

Μπορεί να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς

Είναι η περιεκτικότητα του σε ανθοκυανίνες, οι οποίες είναι φλαβονοειδή αντιοξειδωτικά που δίνουν στο λάχανο το χαρακτηριστικό του χρώμα. Μια μεγάλη μελέτη έδειξε ότι οι γυναίκες που έτρωγαν τακτικά τροφές πλούσιες σε ανθοκυανίνες είχαν 11-32% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής σε σύγκριση με εκείνες που έτρωγαν λιγότερα από αυτά τα τρόφιμα.

Μπορεί να δυναμώσει τα οστά σας

Το μωβ λάχανο περιέχει βιταμίνες C και K, καθώς και μικρότερες ποσότητες θρεπτικών συστατικών που ωφελούν τα οστά, όπως ασβέστιο, μαγγάνιο και ψευδάργυρο. Για παράδειγμα, 1 φλιτζάνι (89 γραμμάρια) ωμού μωβ λάχανου περιέχει περίπου το 56% της DV για βιταμίνη C, η οποία παίζει ρόλο στον σχηματισμό των οστών και βοηθά στην προστασία των οστικών κυττάρων από βλάβες.

Μπορεί να προστατεύει από ορισμένους καρκίνους

Μελέτες έχουν συνδέσει την υψηλή πρόσληψη λαχανικών, συμπεριλαμβανομένου του λάχανου, με 18% χαμηλότερο κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου. Οι δίαιτες πλούσιες σε ισχυρά λαχανικά έχουν επίσης συσχετιστεί με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

Μπορεί να βελτιώσει την υγεία του εντέρου

Το μοβ λάχανο μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του εντέρου σας. Το λάχανο είναι επίσης μια καλή πηγή φυτικών ινών, οι οποίες διατηρούν το έντερο σας υγιές και διευκολύνουν την πέψη των τροφών.

- Διαφήμιση -