Συμβουλές για να καλλιεργήσετε φρέσκα πράσινα κρεμμυδάκια στον κήπο και τη βεράντα σας

Ένα από τα ωραιότερα λαχανικά που μπορούμε να φάμε σχεδόν όλο τον χρόνο είναι τα φρέσκα κρεμμυδάκια! Τα φρέσκα κρεμμυδάκια προσφέρουν πολλά στην κουζίνα αλλά και στον ανθρώπινο οργανισμό. Ενισχύουν τη γεύση πολλών φαγητών και φρέσκων σαλατών, ενώ προστατεύουν την υγεία με τον καλύτερο και πιο νόστιμο τρόπο. Τα δημοφιλή πράσινα κρεμμυδάκια λοιπόν είναι τα κύρια «συστατικά» της κουζίνας και δεν πρέπει να λείπουν από καμία διατροφική συνήθεια. Περιέχουν σημαντικά στοιχεία, όπως βιταμίνη Α και αυτά του συμπλέγματος Β, φώσφορο και σίδηρο, θείο και ιώδιο, καθώς και βιταμίνη C σε πολύ καλά επίπεδα. Είναι αντιβακτηριακά, τονωτικά, διουρητικά και χωνευτικά, ενώ προστατεύουν τα οστά, τα μάτια και την καρδιά. Όλα τα προηγούμενα και οι ιδιότητες του κρεμμυδιού είναι σίγουρα αρκετά στοιχεία για να σας πείσουν να ξεκινήσετε τη δική σας καλλιέργεια, ακόμα κι αν δεν έχετε αρκετό χώρο, αλλά ούτε και ελεύθερο χρόνο, αφού δεν απαιτούν πολλή δουλειά. Θα σας δώσω συμβουλές για να καλλιεργήσετε φρέσκα πράσινα κρεμμυδάκια στον κήπο και τη βεράντα σας!

- Διαφήμιση -

Στα αγροτικά καταστήματα, καθώς και σε κάποια εμπορικά των κεντρικών αγορών, μπορείτε να βρείτε το κοκκάρι, από το οποίο θα βγουν τα δικά σας κρεμμύδια. Καλό είναι να επιλέξετε κοκκάρι με διάμετρο έως 2 εκατοστά και όχι παραπάνω.

Τα κρεμμύδια προτιμούν τον γλυκό καιρό και τον ήλιο. Ευδοκιμούν όμως παντού και αντέχουν το κρύο. Για τα πράσινα κρεμμυδάκια, φυτέψτε από τον Νοέμβριο έως τον Δεκέμβριο, για συγκομιδή περίπου Φεβρουάριο-Μάρτιο. Αν αργήσετε δεν υπάρχει πρόβλημα. Μπορείτε να τα φυτέψετε όλο το Χειμώνα μέχρι τον Απρίλιο για να τα αποκτήσετε -αντίστοιχα- την Άνοιξη μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού. Μια καλή πρόταση είναι η σταδιακή -χρόνια- φύτευση, ώστε να τα έχετε στο τραπέζι σας για εβδομάδες.

  • Τα φρέσκα κρεμμυδάκια μαζεύονται μετά από 8 με 12 εβδομάδες, πριν αρχίσουν να λυγίζουν τα φύλλα τους και φυσικά καταναλώνονται αμέσως.

Το μέρος που θα φυτρώσουν τα κρεμμύδια σας πρέπει να είναι ηλιόλουστο και το χώμα αφράτο, για να μην κρατάει πολύ νερό. Σκάψτε και καθαρίστε το έδαφος από οποιοδήποτε ξένο υλικό και ενοχλητικές πέτρες. Για να βελτιώσετε την κατάσταση του εδάφους, σκάψτε καλά και ανακατέψτε το φυτικό έδαφος με ένα καθαρό και πλούσιο οργανικό χώμα ή προσθέστε μια καλή ποσότητα ενισχυτικού κομπόστ. Για καλλιέργεια στη βεράντα και στην αυλή, επίσης σε ηλιόλουστη θέση, χρησιμοποιήστε άνετες γλάστρες και μεγάλες ζαρντινιέρες. Εφαρμόστε ένα αφράτο μείγμα με καθαρό οργανικό φυτόχωμα ή ακόμα και ένα έτοιμο ξηρό μείγμα για φυτά εξωτερικού χώρου. Μην παραλείπετε τα ανοίγματα στη βάση της γλάστρας και να τοποθετείτε πάνω τους αρκετές πέτρες για καλή αποστράγγιση.

Στον λαχανόκηπό σας, φυτέψτε τους μικρούς βολβούς κάθε 3 έως 5 cm, σε σειρές που απέχουν μεταξύ τους 10 cm. Σε μεγάλες γλάστρες βάζουμε σε αποστάσεις 5 εκ. και σε βάθος 2 εκ. Αν είναι άνετες ζαρντινιέρες, φυτέψτε όπως στο έδαφος, με απόσταση 10 cm.

τι πρέπει να προσέχετε

Ποτίστε κανονικά στην αρχή και μετά μόνο όταν τα φύλλα δείξουν ότι διψάνε. Διαφορετικά, μπορείτε να καταστρέψετε τα φυτά σας.

Μην ποτίζετε όταν ο καιρός είναι υγρός.

Σκάβετε ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ειδικά σε λαχανόκηπο, ελαφρά και προσεκτικά.

Μην ξεχνάτε να αφαιρείτε πάντα τα διάφορα ζιζάνια που εμφανίζονται.

- Διαφήμιση -