Ο κόσμος της κηπουρικής είναι εξαιρετικά τεράστιος και γεμάτος διαφορετικούς όρους που πρέπει να γνωρίζετε. Όποιος έχει λουλούδια και φυτά το ξέρει καλά. Για να οργανώσουμε έναν κήπο ή απλά να φροντίσουμε όλα τα φυτά που επιλέγουμε για να διακοσμήσουμε το σπίτι ή το μπαλκόνι, απαιτείται μια σειρά γνώσεων. Ιδέες και συνειδητοποίηση που συσσωρεύονται με την πάροδο του χρόνου μέσα από την εμπειρία, την εξάσκηση και τη μελέτη. Η φροντίδα όλων των φυτών της είναι ένα από τα πιο περίπλοκα πράγματα: απαιτεί μια ορισμένη συνέπεια, κανονικότητα και ακρίβεια. Είναι λάθος να προσφέρουμε την ίδια φροντίδα σε όλα τα φυτά μας χωρίς διάκριση. Κάθε φυτό χρειάζεται ατομική φροντίδα. Υπάρχουν σίγουρα πιο «ανεξάρτητα» συστήματα που απαιτούν τη λιγότερη προσπάθεια. Ωστόσο, πολλά άλλα φυτά απαιτούν ειδική και ακριβή φροντίδα ή κινδυνεύουν να πεθάνουν πρόωρα. Υπάρχουν μια σειρά από μέτρα και προφυλάξεις για τα φυτά μας που δεν γνωρίζουμε και που μπορεί να είναι μια πραγματική πανάκεια. Ένα από αυτά περιλαμβάνει τη χρήση κατακάθιου καφέ στις ορχιδέες!
Οι ορχιδέες είναι από τα πιο δημοφιλή διακοσμητικά λουλούδια. Κάνουν το σαλόνι και το εξωτερικό μας περιβάλλον όμορφο, αρμονικό και πολύχρωμο. Είναι επίσης πολύ συναρπαστικά φυτά λόγω της προέλευσής τους: συναντώνται σε τροπικές ή υποτροπικές περιοχές της Ασίας και της Αμερικής. Πολλά είδη ορχιδέων αναπτύσσονται επίσης στην Ιταλία, ειδικά στις λοφώδεις και ορεινές περιοχές. Οι ορχιδέες, που προέρχονται από πολύ ζεστές και τροπικές περιοχές, είναι κυρίως επιφυτικές, που σημαίνει ότι οι ρίζες τους προσκολλώνται στις ρίζες άλλων φυτών, που τους χρησιμεύουν ως στήριγμα. Τα άλλα, όμως, ονομάζονται επίγεια γιατί οι ρίζες τους βυθίζονται στο έδαφος. Τα φύλλα των ορχιδέων είναι πολύ περίεργα, σε σχήμα λωρίδας ή οβάλ και διατεταγμένα εναλλάξ. Με τα χρόνια έχουμε δει την εξάπλωση των ειδών ορχιδέας που επίσης προέρχονται από μέρη με ψυχρότερα κλίματα και έχουν προσαρμοστεί στο ευρωπαϊκό κλίμα. Οι βοτανολόγοι έχουν δημιουργήσει επίσης υβρίδια ορχιδέας που είναι πολύ λιγότερο ευαίσθητα και ευκολότερα στην αναπαραγωγή. Για το λόγο αυτό, σήμερα είναι πολύ δημοφιλή και φθηνά λουλούδια, τις βρίσκουμε σχεδόν παντού. Η φροντίδα των ορχιδέων δεν απαιτεί απίστευτη προσπάθεια, αλλά απαιτεί συνέπεια και αφοσίωση. Πρέπει να λάβουμε υπόψη τις ανάγκες τους για νερό, ήλιο, λίπασμα, κλάδεμα κ.λπ. Για να ευδοκιμήσουν και να αναπτυχθούν οι ορχιδέες μας, το πότισμα είναι βασική προϋπόθεση, όπως και η έκθεση στον ήλιο και τη θερμοκρασία. Το χώμα της ορχιδέας πρέπει να ποτίζεται κάθε τέσσερις μέρες, φροντίζοντας στο μεταξύ να παραμένει υγρό. Μια καλή λύση είναι να γεμίσετε ένα πιάτο με νερό και να το τοποθετήσετε κάτω από το βάζο: η απορρόφηση είναι σταθερή και σταδιακή. Η έκθεση στο φως πρέπει να είναι τουλάχιστον 8 με 10 ώρες την ημέρα, αλλά όχι στο άμεσο ηλιακό φως. Θα σας παρουσιάσω 3 λόγους για να χρησιμοποιήσουμε κατακάθι του καφέ στις ορχιδέες!
πώς να φροντίζετε τις ορχιδέες
Όσον αφορά τη γονιμοποίηση, υπάρχουν πολλές διαφορετικές λύσεις και σήμερα σας προσφέρουμε μια ασυναγώνιστη λύση. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ένα προϊόν που δεν μας κοστίζει τίποτα: κατακάθι καφέ. Ας δούμε μαζί πώς και γιατί πρέπει να το κάνουμε. Μόλις είδαμε πώς να φροντίζουμε τις ορχιδέες με τη σωστή δόση νερού και φωτός. Ένα τρίτο θεμελιώδες στοιχείο για τη σωστή ανάπτυξη των ορχιδέων είναι το λίπασμα. Οι περισσότεροι άνθρωποι καταφεύγουν στην αγορά μη φυσικών λιπασμάτων και ξοδεύουν πολλά χρήματα σε υγρά λιπάσματα που πωλούνται σε καταστήματα. Πρόκειται κυρίως για περιττό κόστος: υπάρχουν δεκάδες διαφορετικές λύσεις που απαιτούν τη χρήση φυσικών και φθηνών προϊόντων. Ένα από αυτά είναι το κατακάθι του καφέ. Κάθε μέρα ετοιμάζουμε πολύ καφέ και πετάμε τα κατακάθια του καφέ χωρίς να γνωρίζουμε ότι μπορεί να μας φανούν πολύ χρήσιμα.
Το πρώτο πλεονέκτημα της χρήσης καφέ σε ορχιδέες είναι η μεγάλη βοήθεια αυτού του προϊόντος, το οποίο έχει αποδειχθεί ένα πραγματικά εξαιρετικό λίπασμα για τα φυτά εσωτερικού χώρου. Καταφέρνει να τους παρέχει αρκετό άζωτο και φώσφορο, κάλιο και μαγνήσιο.
Ένα δεύτερο πλεονέκτημα του καφέ είναι ότι μπορεί να τονώσει την ανάπτυξη των φυτών και επίσης να τα κάνει ανοσοποιητικά σε πολλές ασθένειες. Είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που είναι πολύ χρήσιμα για τις ορχιδέες.
Το τρίτο πλεονέκτημα είναι η σημαντική εξοικονόμηση πόρων: όχι πλέον η σπατάλη χρημάτων σε ακριβά χημικά προϊόντα που μας προσφέρονται ως η μόνη λύση. Απλά πρέπει να προσέχετε τη δοσολογία: η υπερβολική ποσότητα καφέ μπορεί να είναι επιβλαβής.
πώς να χρησιμοποιήσετε τα κατακάθια καφέ και να τα μετατρέψετε σε λίπασμα
Μπορείτε να φτιάξετε ένα υγρό λίπασμα για τις ορχιδέες σας από κατακάθι καφέ. Αρχικά, βάλτε το κατακάθι του καφέ σε ένα δοχείο με δύο λίτρα ζεστό νερό. Στη συνέχεια, όλα πρέπει να αναμειχθούν προσεκτικά και να αφεθούν να ξεκουραστούν σε ένα μέρος χωρίς ηλιακό φως για μια ή δύο ημέρες. Μπορείτε στη συνέχεια να φιλτράρετε το μείγμα και να το χρησιμοποιήσετε ως διάλυμα για το πότισμα ορχιδέων. Συνιστούμε να κάνετε αυτή τη λίπανση κάθε 21 ημέρες όταν είναι άνοιξη και εμφανίζονται τα πρώτα μπουμπούκια και κάθε επτά μέρες το καλοκαίρι. Καλύτερα να μην τα γονιμοποιήσετε το χειμώνα γιατί είναι σε φάση βλαστικής ανάπαυσης. Ένας άλλος τρόπος για να γονιμοποιήσετε τις ορχιδέες με καφέ είναι να φτιάξετε ένα μείγμα για γλάστρες αναμειγνύοντας το ένα τέταρτο των υπολειμμάτων καφέ με τα τρία τέταρτα του κανονικού χώματος για γλάστρες. Χρησιμοποιήστε αυτό το κόλπο για να αυξήσετε την ομορφιά των αγαπημένων σας ορχιδέων: Τα θρεπτικά συστατικά είναι το κλειδί.
Προσοχή: Εάν τα φυτά σας έχουν μολυνθεί από έντομα όπως αφίδες, σας συμβουλεύουμε να μην χρησιμοποιείτε κατακάθι καφέ. Στην πραγματικότητα, θα μπορούσατε να επιδεινώσετε την προσβολή. Επιπλέον, συνιστούμε ανεπιφύλακτα να αφήσετε το μείγμα γης-καφέ να στεγνώσει πριν από τη χρήση, καθώς η υγρή τοποθέτηση του μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη μούχλας διαφόρων ειδών. Αφήστε το λοιπόν να στεγνώσει καλά στον ήλιο και απλώστε το σε κεντρική στρώση, ούτε στις ρίζες ούτε στο πάνω μέρος.