20 καταπληκτικές ιδέες για να δημιουργήσουμε λαχανόκηπο στο μπαλκόνι ή την βεράντα μας

Με την επιστροφή του ήλιου την Άνοιξη, ευχαριστιόμαστε να περνάμε τον ελεύθερο χρόνο μας σε εξωτερικούς χώρους. Επιπλέον, αλλάζουμε τις διατροφικές μας συνήθειες κινούμενοι προς πιο ελαφριές, χορτοφαγικές και φιλικές προς το περιβάλλον εναλλακτικές επιλογές. Και, αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό, γιατί είναι δύσκολο να αντισταθείς στις γεύσεις και τα αρώματα φρούτων, λαχανικών και φρέσκων βοτάνων. Μερικές φορές μαγευόμαστε τόσο πολύ από τα πλούτη της φύσης που παθιαζόμαστε με την ιδέα να δημιουργήσουμε τον δικό μας κήπο (ακόμα κι αν ζείτε σε διαμέρισμα!). Είστε κι εσείς ενθουσιώδεις; Δεν είναι τόσο δύσκολο λοιπόν να το κάνετε στο μπαλκόνι η τη βεράντα σας. Θα σας παρουσιάσω 20 καταπληκτικές ιδέες για να δημιουργήσουμε λαχανόκηπο στο μπαλκόνι ή την βεράντα μας!

- Διαφήμιση -

ποια φυτά είναι κατάλληλα για καλλιέργεια στο μπαλκόνι

Αρχικά προορίζεται για εξοχικές κατοικίες με μεγάλες εξοχικές κατοικίες, η κηπουρική δεν είναι πλέον μύθος για τους ανθρώπους που ζουν στην πόλη. Χάρη στις πολλές πρακτικές λύσεις που προσαρμόζονται σε κάθε χώρο και τύπο εδάφους, μπορείτε να μετατρέψετε το μπαλκόνι ή τη βεράντα σας σε μίνι κήπο (σε χρόνο μηδέν). Επομένως καταρρίπτεται ο μύθος που θέλει την καλλιέργεια των λαχανικών σε κάποιο κήπο. Αλλά πριν ξεκινήσετε την ενασχόλησή σας με την κηπουρική, θα πρέπει πρώτα να μάθετε για τα φυτά που είναι κατάλληλα για καλλιέργεια σε γλάστρες.

Λαχανικά

ντομάτες

καρότα

σαλάτες (μαρούλι, ρόκα)

αγγούρια

κολοκύθι

πιπεριές

φασολάκια

Αρωματικά

βασιλικός

θυμάρι

κόλιανδρος

προϋποθέσεις και προετοιμασίες

Για να πετύχει κανείς το επιθυμητό αποτέλεσμα και να δρέψει τους καρπούς του κόπου του, υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες και προϋποθέσεις που πρέπει να λάβει υπόψη του. Οι προετοιμασίες της γης και των γλαστρών διαδραματίζουν επίσης ουσιαστικό ρόλο στην εργασία σας. Στις γραμμές που ακολουθούν, θα εξετάσουμε τις συνθήκες και τα βασικά σημεία για την καλύτερη οργάνωση της εργασίας σας.

έκθεση στον ήλιο

Όσον αφορά την έκθεση στον ήλιο, όλα εξαρτώνται από τα φυτά που επιλέγονται. Ορισμένα είδη τα πάνε καλά στη σκιά, άλλα χρειάζονται τουλάχιστον 6 ώρες έκθεσης στον ήλιο την ημέρα.

οργάνωση του χώρου

Ανάλογα με το μέγεθος και το σχήμα του μπαλκονιού, τα φυτά μπορούν να τοποθετηθούν κάθετα (υπερυψωμένος λαχανόκηπος) ή οριζόντια (τετράγωνος λαχανόκηπος).

τύπος δοχείων

Υπάρχουν διαφορετικές εναλλακτικές ως προς το σχήμα και το υλικό των δοχείων: γλάστρες, ξύλινα κουτιά, ζαρντινιέρες, πράσινοι τοίχοι σε παλέτες.

προετοιμασία δοχείων

Πρώτα από όλα, σκεφτείτε μια γέμιση με ειδικό χώμα (για βότανα ή λαχανικά). Έπειτα δίνουμε προσοχή στο βάθος – τυπικό (για ταχέως αναπτυσσόμενα είδη όπως, μαρούλι) ή βαθύτερο (για άλλα είδη όπως καρότα, ντομάτες, αγγούρια κ.λπ.)

φροντίδα

Πρέπει να προσέχετε το τακτικό πότισμα καθώς τα φυτά στο μπαλκόνι χρειάζονται περισσότερο νερό από ότι στον κήπο.

- Διαφήμιση -