Πώς να καθαρίσετε ένα ξύλινο τραπέζι ώστε να διατηρεί το φινίρισμά του

Το ξύλο είναι ένα από τα πιο κοινά υλικά όταν πρόκειται για τραπέζια, αλλά είναι επίσης εκπληκτικά δύσκολο στη φροντίδα του. Αν αφήσετε για παράδειγμα την σκόνη να συσσωρευτεί μπορεί να χαράξει το φινίρισμα του ξύλου. Αν το τοποθετήσετε επίσης πολύ κοντά σε καλοριφέρ μπορεί να παραμορφωθεί. Από την άλλη αν αφήσετε ένα ποτήρι παγωμένο νερό πάνω του θα μπορούσατε να καταλήξετε να κοιτάτε τα σημάδια του νερού για καιρό! Πώς λοιπόν θα πρέπει να καθαρίζετε σωστά ένα ξύλινο τραπέζι; Θα σας δείξω πώς να καθαρίσετε ένα ξύλινο τραπέζι ώστε να διατηρεί το φινίρισμά του!

- Διαφήμιση -

Υλικά

2 πανιά καθαρισμού μικροϊνών

Υγρό σαπούνι πιάτων

Ένα μικρό μπολ

σκουπίστε το τραπέζι

Χρησιμοποιήστε ένα υγρό πανί από μικροΐνες για να αφαιρέσετε τη σκόνη, τα ψίχουλα και τη βρωμιά που μπορεί να έχουν συσσωρευτεί στο ξύλινο τραπέζι σας.

φτιάξτε και εφαρμόστε το καθαριστικό σας διάλυμα

Εάν έχουν μείνει βρωμιές και κολλώδη σημεία, προσθέστε μια ή δύο σταγόνες σαπούνι πιάτων σε ένα μπολ με ζεστό νερό. Βουτήξτε το υγρό πανί από μικροΐνες στο σαπουνόνερο και τρίψτε απαλά την πληγείσα περιοχή. Μπορεί να θέλετε να κάνετε πρώτα μια δοκιμή σε ένα τμήμα που δεν φαίνεται, απλώς για να βεβαιωθείτε ότι το φινίρισμα μπορεί να αντέξει ακόμη και το πιο απαλό σαπούνι.

στεγνώστε το τραπέζι

Δεν θέλετε στο ξύλινο τραπέζι σας να κάθεται νερό, γι’ αυτό χρησιμοποιήστε ένα καθαρό, στεγνό πανί από μικροΐνες για να στεγνώσετε το τραπέζι.

ξεσκονίζετε συχνά το ξύλινο τραπέζι σας

Τα μικρά σωματίδια σκόνης μπορεί να φαίνονται αβλαβή, αλλά αρκετή συσσώρευση τους μπορεί να χαράξει το φινίρισμα του ξύλου. Ξεσκονίστε τουλάχιστον κάθε εβδομάδα με ένα μαλακό πανί που δεν αφήνει χνούδια. Μείνετε μακριά από εξειδικευμένα γυαλιστικά σκόνης, καθώς περιέχουν σιλικόνες που μπορούν να εμποτιστούν στους κόκκους του ξύλου και να το καταστρέψουν για τα καλά. Αντίθετα, βρέξτε ελαφρά ένα πανί με νερό ή χρησιμοποιήστε ένα πανί από μικροΐνες που θα μαζέψει από μόνο του στα σωματίδια σκόνης.

χρησιμοποιήστε ξύδι και λάδι για να βγάλετε λεκέδες νερού από το ξύλινο τραπέζι σας

Αν έχετε λεκέδες υδατογραφήματος στην επιφάνεια του τραπεζιού σας από βρεγμένα ποτήρια, ανακατέψτε ίση ποσότητα ξίδι και ελαιόλαδο και χρησιμοποιήστε ένα μαλακό πανί για να το εφαρμόσετε στους λεκέδες νερού, κινούμενος με τους κόκκους του ξύλου. Ακολουθήστε το με ένα άλλο καθαρό, μαλακό πανί.

κρατήστε το μακριά από το ψυγείο

Μην τοποθετείτε μια ξύλινη τραπεζαρία πάνω από ένα καλοριφέρ ή ακριβώς δίπλα σε μια συσκευή θερμότητας. Οι μεταβολές της θερμοκρασίας θα μπορούσαν να καταστρέψουν το ξύλο με παραμόρφωση ή σχίσιμο. Επίσης, αποθηκεύστε τυχόν επιπλέον φύλλα κοντά στο ίδιο το τραπέζι. Αυτό διασφαλίζει ότι το φύλλο δεν θα παραμορφωθεί ή δεν θα φουσκώσει/συστέλλεται διαφορετικά από το τραπέζι. Εάν αποθηκεύετε το φύλλο σε υπόγειο ή σοφίτα, η διαφορά υγρασίας και θερμοκρασίας μπορεί να το επηρεάσει αρνητικά

παρακολουθήστε τα επίπεδα υγρασίας

Όπως συμβαίνει με όλες τις ξυλουργικές εργασίες, από το δάπεδο μέχρι την επένδυση, από τις τραπεζαρίες μέχρι τα άλλα έπιπλα, προσπαθήστε να διατηρήσετε τα επίπεδα υγρασίας στο σπίτι σας μεταξύ 40 και 45%. Οποιοδήποτε χαμηλότερο μπορεί να σπάσει το ξύλο και οποιοδήποτε υψηλότερο θα μπορούσε να προκαλέσει πρήξιμο. Για τους περισσότερους από εμάς, αυτό σημαίνει ότι λειτουργεί ένας υγραντήρας το χειμώνα και ένα κλιματιστικό ή αφυγραντήρας το καλοκαίρι.

κάντε το ξύλινο τραπέζι σας να λάμπει

Όπως τονίσαμε παραπάνω, είναι καλύτερο να παραλείψετε ένα προϊόν σιλικόνης. Μάλλον, γυαλίστε με ένα σκληρό κερί. Χρησιμοποιήστε ξανά δύο από αυτά τα μαλακά πανιά που δεν αφήνουν χνούδια: ένα για να απλώσετε το κερί και ένα άλλο για να γυαλίσετε. Θα χρειαστεί λίγο τρίψιμο, αλλά ευτυχώς αυτή η εργασία χρειάζεται να γίνεται μόνο δύο φορές το χρόνο.

- Διαφήμιση -