Κατά τον καθαρισμό του σπιτιού μας, υπάρχουν δουλειές που δεν σκεφτόμαστε να τις κάνουμε πολύ τακτικά. Αυτό όμως εγκυμονεί κινδύνους, διότι αν και δεν πιστεύουμε ότι κάποια από αυτά τα αντικείμενα είναι βρώμικα παρ’ όλα αυτά αν τα αγνοούμε τακτικά τότε επιβλαβή βακτήρια μπορεί να κάνουν την εμφάνισή τους! Ας προστατέψουμε λοιπόν την υγεία μας!
Πάμε να δούμε ποια είναι αυτά τα 5 αντικείμενα:
1. Πλυντήριο ρούχων
Οι περισσότερες από εμάς ενώ βάζουμε πολλά πλυντήρια την εβδομάδα, δεν μπαίνουμε στη διαδικασία να το καθαρίσουμε. Θα πρέπει να ξέρετε ότι ένα βρώμικο πλυντήριο ρούχων μπορεί να εξαπλώσει βακτήρια και να μείνουν στα ρούχα σας. Για αυτό λοιπόν θα πρέπει να καθαρίζεται σύμφωνα με τους ειδικούς κάθε 2 εβδομάδες, κάνοντας μια πλύση χωρίς ρούχα μέσα και πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή!
2. Βουρτσάκι τουαλέτας
Γνωρίζετε ότι το βουρτσάκι της τουαλέτας είναι ένα από τα πιο βρώμικα αντικείμενα στο σπίτι σας; Εάν το στεγνώσετε λίγο πριν το βάλετε στη θέση του και το απολυμαίνετε τακτικά, τότε μειώνετε σημαντικά τον αριθμό των βακτηρίων σε αυτό. Αν όμως το χρησιμοποιείτε και αμέσως το βάζετε στη θέση του, τότε αμέτρητα βακτήρια αναπτύσσονται μέσα σε αυτό. Επομένως, φροντίστε να καθαρίσετε τη βούρτσα μετά τη χρήση και να την αφήσετε να στεγνώσει για 10 λεπτά.
3. Καθαρισμός αποχέτευσης νεροχύτη
Κατά τον καθαρισμό του νεροχύτη, συχνά ξεχνάμε να καθαρίζουμε την αποχέτευση. Αυτό το κάνουμε μόνο όταν αρχίζει να μυρίζει κάτι άσχημα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι τα τρόφιμα που μένουν στους σωλήνες της αποχέτευσης του νεροχύτη δημιουργούν βακτήρια τα οποία με τον καιρό πολλαπλασιάζονται. Όταν χύνεται νερό στην αποχέτευση με πίεση τότε να είστε σίγουροι ότι τα βακτήρια αυτά επιστρέφουν στο νεροχύτη. Για να καθαρίσετε λοιπόν σωστά, μπορείτε να ρίξετε μια κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα στο νεροχύτη, ρίξτε λίγο ξύδι πάνω του και αφήστε το για μια νύχτα. Το πρωί, ξεπλύνετε την αποχέτευση με βραστό νερό ή πολύ ζεστό νερό. Αυτό φυσικά θα πρέπει να το κάνετε συχνά, για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο!
4. Πλυντήριο πιάτων
Η αλήθεια είναι ότι δεν χρειάζεται να πλένετε το πλυντήριο πιάτων πολύ συχνά επειδή μπορεί να απολυμανθεί ούτως ή άλλως. Ωστόσο, πρέπει να στεγνώνετε το εσωτερικό μετά από καθημερινή χρήση. Διαφορετικά μπορεί να σχηματιστεί μούχλα. Είναι επίσης σημαντικός ο τρόπος που τοποθετείτε τα πιάτα στο πλυντήριο πιάτων. Οι ειδικοί προτείνουν την τοποθέτηση των βρώμικων πιάτων με υδατάνθρακες (πατάτες, ρύζι, ζυμαρικά) σε κύκλο στο κέντρο του πλυντηρίου. Τα πιάτα με βρωμιές από πρωτεΐνη (κρέας, τυρί, αυγά) πρέπει να τοποθετούνται γύρω από την άκρη του πλυντηρίου πιάτων. Με αυτόν τον τρόπο, τα πιάτα θα πλυθούν καλύτερα.
5. Κουρτίνα και «τηλέφωνο» μπάνιου
Την κουρτίνα του μπάνιου την καθαρίζουμε σπάνια επειδή πιστεύουμε ότι καθαρίζεται κατά το μπάνιο. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει. Είναι απαραίτητο να πλένετε τις κουρτίνες του μπάνιου στο πλυντήριο 1-2 φορές το μήνα. Η άλλη μέθοδος είναι να τις μουλιάσετε σε διάλυμα αλατιού ή κιτρικό οξύ. Αν και κάνουμε ντους κάθε μέρα, τα βακτήρια μπορούν να αναπτυχθούν μέσα στην κεφαλή του ντους όταν κανείς δεν το χρησιμοποιεί κατά τη διάρκεια της νύχτας. Επομένως, πριν κάνετε μπάνιο, πρέπει να αφήσετε το νερό να ρέει για τουλάχιστον ένα λεπτό. Επίσης, θυμηθείτε να μουλιάσετε και να καθαρίσετε την κεφαλή του ντους σε διάλυμα σόδας ή ξυδιού 1-2 φορές την εβδομάδα.