Ο μεγαλύτερος μύθος σχετικά με τις μοκέτες είναι ότι προσελκύουν τη βρωμιά και δύσκολα μένουν καθαρές για πάνω από λίγες μέρες. Οι σύγχρονες μοκέτες, οι οποίες υπόκεινται σε ειδική επεξεργασία, είναι αντιβακτηριδιακές και δεν λεκιάζουν, μπορούν να είναι καθαρές και ασφαλείς για τα παιδιά. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ακολουθείτε μια τακτική ρουτίνα καθαρισμού και φρεσκαρίσματος, ακριβώς όπως θα κάνατε και για τα χαλιά ή το δάπεδο. Άλλωστε, αυτές οι μικρές κινήσεις καθαριότητας δεν είναι τίποτα μπροστά στα οφέλη που προσφέρουν οι μοκέτες στη θερμομόνωση, την ηχομόνωση και την ασφάλεια μέσα στο σπίτι. Θα σας παρουσιάσω 3 χρήσιμες συμβουλές για να διατηρείτε τις μοκέτες σας φρέσκες και καθαρές!
καθαρισμός μία φορά την εβδομάδα
Εφόσον βάλετε μοκέτα στο σπίτι, καλό είναι να εντάξετε τον τακτικό καθαρισμό της μία φορά την εβδομάδα, όπως περίπου γίνεται δηλαδή για όλο το σπίτι. Τι περιλαμβάνει αυτός ο καθαρισμός;
Σίγουρα, θα πρέπει να σκουπίζετε σχολαστικά τη μοκέτα με την ηλεκτρική σκούπα. Έτσι, θα απομακρύνεται η σκόνη, τυχόν ακάρεα και άλλες βρωμιές. Ιδανικά, σας προτείνουμε το σκούπισμα να γίνεται και προς τις δύο φορές, πάντα με το αντίστοιχο εξάρτημα για μοκέτες της σκούπας.
Εφόσον έχετε επιλέξει αντιβακτηριδιακή μοκέτα, τότε το σκούπισμα αυτό με την ηλεκτρική σκούπα είναι αρκετό για τη μέγιστη υγιεινή. Ας δούμε, όμως, πώς μπορείτε να φρεσκάρετε τη μοκέτα, για να μοσχοβολάει καθαριότητα!
πώς να φρεσκάρετε τη μοκέτα
Μετά τον τακτικό καθαρισμό αλλά και όποτε θεωρείτε ότι το έχει ανάγκη η μοκέτα, μπορείτε να την ψεκάζετε με ένα σπιτικό σπρέι που θα την αναζωογονήσει και θα απομακρύνει τα μικρόβια. Σε ένα δοχείο ψεκασμού αναμείξτε δύο μέρη χλιαρό νερό με ένα μέρος λευκό ξίδι (π.χ. 200 ml νερό συν 100 ml ξίδι). Ψεκάστε με αυτό όλη την επιφάνεια της μοκέτας, χωρίς όμως να τη βρέξετε πολύ. Εναλλακτικά, αντί για νερό μπορείτε να προσθέσετε λεμόνι.
Καλό είναι, επίσης, να αφαιρείτε τακτικά τους λεκέδες, ώστε να βγαίνουν πιο εύκολα και να μην αφήνουν υπολείμματα. Μόλις δημιουργηθεί ο λεκές, μπορείτε να τον ταμπονάρετε με χαρτί κουζίνας που θα απορροφήσει την υγρασία. Στη συνέχεια και όσο το σημείο είναι νωπό, εφαρμόστε μικρή ποσότητα μαγειρικής σόδας, την οποία θα αφήσετε για αρκετές ώρες. Ύστερα, την μαζεύετε με την ηλεκτρική σκούπα και είστε έτοιμοι!
βαθύς καθαρισμός μοκέτας
Ανά 2-3 μήνες καλό είναι να κάνετε βαθύ καθαρισμό στη μοκέτα σας, ώστε να απομακρυνθεί και το τελευταίο ίχνος βρωμιάς και μικροβίων. Αυτός ο καθαρισμός μπορεί να γίνει είτε με ατμοκαθαριστή είτε με πλυντική σκούπα για μοκέτες σε συνδυασμό με ειδικό σαμπουάν.
Η πρώτη λύση είναι κατάλληλη, αν η μοκέτα είναι γενικά καθαρή και θέλετε απλώς να την αποστειρώσετε, για να είναι ασφαλής για τα παιδιά. Η δεύτερη περίπτωση είναι λίγο πιο περίπλοκη, καθώς θα πρέπει πρώτα να καθαρίσετε με το σαμπουάν τη μοκέτα, ύστερα να την ξεπλύνετε και μετά να την αφήσετε για ώρες να στεγνώσει. Είναι, όμως, ιδανική μέθοδος, αν η μοκέτα είναι αρκετά βρώμικη και το χρώμα της έχει ξεθωριάσει από τη χρήση.
Υπάρχουν και επαγγελματικές λύσεις σε ταπητοκαθαριστήρια για τον επί τόπου καθαρισμό της μοκέτας. Ωστόσο, συχνά δεν είναι καν απαραίτητο αυτό, αν ακολουθείτε το παραπάνω τακτικό πρόγραμμα καθαρισμού και φρεσκαρίσματος της μοκέτας.