11 πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να βάζετε στο μπλέντερ σας

Μπορεί το μπλέντερ σας να είναι μια πολυτάλαντη συσκευή, αλλά ακόμα κι αυτό έχει όρια. Δεδομένου ότι το μπλέντερ σας ήταν εκεί για εσάς σε κάθε λαχτάρα για smoothie, σάλτσα, πουρέ και οτιδήποτε άλλο χρειαστήκατε, είναι εύκολο να υποθέσετε ότι αυτή η πολυχρηστική συσκευή κουζίνας είναι πρακτικά ανίκητη. Σίγουρα, η επέκταση του τρόπου με τον οποίο χρησιμοποιείτε το μπλέντερ σας μπορεί να οδηγήσει σε αρκετά νόστιμα πιάτα, αλλά είναι επίσης σημαντικό να λάβετε υπόψη για ποιον σκοπό δεν κατασκευάζονται τα μπλέντερ—διαφορετικά, διατρέχετε τον κίνδυνο να χάσετε το ίδιο το μπλέντερ. Θα σας παρουσιάσω 11 πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να βάζετε στο μπλέντερ σας!

- Διαφήμιση -

πολύ ζεστά υγρά

Το να βάζετε ζεστά υγρά σε ένα μπλέντερ είναι ένα τεράστιο λάθος. Τα ζεστά υγρά εκπέμπουν ατμό και αυτός ο ατμός δημιουργεί γρήγορα πίεση σε ένα μπλέντερ. Εξαιτίας αυτού, η διαδικασία ανάμειξης μπορεί να προκαλέσει την έκρηξη του υγρού και πιθανώς να κάψει οποιονδήποτε βρίσκεται κοντά. Περιμένετε τουλάχιστον 10 λεπτά για να κρυώσουν τα υγρά πριν τα ανακατέψετε, αφαιρώντας το κυκλικό μέρος του καπακιού για να διαφύγει ο ατμός και φροντίστε να καλύψετε το άνοιγμα με μια πετσέτα πιάτων πριν ενεργοποιήσετε το μπλέντερ

πατάτες

Τα παχιά και αμυλούχα τρόφιμα, όπως οι πατάτες, δεν πρέπει να μπαίνουν στο μπλέντερ. Οι λεπίδες και η ταχύτητα του μπλέντερ θα καταπονήσουν υπερβολικά τις πατάτες και θα τις κάνουν να απελευθερώσουν πάρα πολύ άμυλο.

αποξηραμένα φρούτα

Όταν φτιάχνετε ένα smoothie ή μαρινάδα, τα αποξηραμένα φρούτα μπορεί να είναι ένα νόστιμο πρόσθετο – αλλά λόγω του δερματώδους εξωτερικού τους και του κολλώδους εσωτερικού τους, μπορεί να κολλήσουν στις λεπίδες και να τις καταστήσουν άχρηστες.

κατεψυγμένα τρόφιμα

Η ανάμειξη μεγάλων ή εξαιρετικά σκληρών κατεψυγμένων τροφίμων, όπως τα φρούτα, μπορεί να σπάσει το δοχείο του μπλέντερ, στέλνοντας θραύσματα πλαστικού ή γυαλιού και πιτσιλίσματα τροφίμων παντού. Αλλά ακόμα κι αν το μπλέντερ σας παραμείνει ανέπαφο, πιθανότατα θα καταλήξετε με τυχαία κομμάτια στο smoothie σας, σε αντίθεση με το καλά αναμεμειγμένο. Αντίθετα, αφήστε τα τρόφιμα να ξεπαγώσουν για 10-15 λεπτά πριν τα βάλετε στο μπλέντερ σας και χρησιμοποιήστε φαγητά που είναι κομμένα σε μικρότερα κομμάτια για καλύτερα αποτελέσματα.

παγάκια

Τα παγάκια μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να διασπαστούν για ένα τυπικό μπλέντερ και παρόμοια με την ανάμειξη κατεψυγμένων τροφίμων που είναι στερεά, μπορεί να καταλήξετε με ανομοιόμορφα κομμάτια. Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος να θαμπώσετε τις λεπίδες ή να τις σπάσετε.

ολόκληρα μπαχαρικά

Μπορείτε να αλέσετε τα μπαχαρικά στο μπλέντερ, αλλά έχετε κατά νου ότι υπάρχει μια προειδοποίηση. Καθώς έχει ένα μεγάλο βάζο και μια μεγάλη λεπίδα, μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος για το άλεσμα των μπαχαρικών σε ένα μπλέντερ από ό,τι για να χρησιμοποιήσετε ένα γουδί και ένα γουδοχέρι ή έναν αποκλειστικό μύλο καφέ και μπαχαρικών. Η διαδικασία θα είναι πιο εύκολη αν έχετε μπλέντερ με ρύθμιση άλεσης. Αν όχι, σκεφτείτε μεσαία ταχύτητα. Θα χρειαστεί να εργαστείτε σε ριπές 15 έως 30 δευτερολέπτων, στη συνέχεια να ελέγξετε τη συνοχή και να επαναλάβετε όπως απαιτείται.

κόκκοι καφέ

Τεχνικά, μπορείτε να αλέσετε κόκκους καφέ σε ένα μπλέντερ πιέζοντάς τους σε μικρές ποσότητες για να κρατήσετε τους κόκκους πιο κοντά στη λεπίδα, αλλά θα τους αλέσετε πολύ καλύτερα σε έναν μύλο καφέ. Εκτός από το γεγονός ότι η ανάμειξη κόκκων καφέ πιθανότατα θα οδηγήσει σε άχρηστους κόκκους και θα μπλέξει με τη γεύση του καφέ, η χρήση ενός τυπικού μπλέντερ θα μπορούσε να φθείρει την ευκρίνεια των λεπίδων με την πάροδο του χρόνου.

κόκαλα κρεάτων

Τα κόκαλα από τα κρέατα δεν πρέπει ποτέ να μπαίνουν σε μπλέντερ. Τα μεγαλύτερα κόκαλα, όπως το κοτόπουλο, το μοσχάρι ή το χοιρινό, θα θαμπώσουν ή θα σπάσουν τη λεπίδα, και πιθανώς ακόμη και το ίδιο το δοχείο. Τα μικρότερα κόκαλα, όπως αυτά που βρίσκονται στα ψάρια, δεν θα κάνουν τόσο κακό, αλλά μπορούν να προκαλέσουν εμπλοκή του μπλέντερ.

ωμά τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες

Τα λαχανικά, όπως το σέλινο και το μπρόκολο, τείνουν να γίνονται σαν κορδόνια στο μπλέντερ αν είναι ωμά, γι’ αυτό καλύτερα να τα μαγειρέψετε πριν τα ρίξετε μέσα. Τα φασόλια πρέπει πάντα να μαγειρεύονται πριν τα ανακατέψετε, διαφορετικά θα θαμπώσουν τη λεπίδα.

ολόκληροι ξηροί καρποί

Αν και οι ξηροί καρποί δεν είναι τόσο σκληροί στα μπλέντερ σε σύγκριση με άλλα τρόφιμα, μπορούν ακόμα να θαμπώσουν τη λεπίδα του μπλέντερ. Μαλακώστε τους ξηρούς καρπούς μουλιάζοντάς τους πριν κάνετε πουρέ στο σπίτι.

τρόφιμα με έντονη μυρωδιά

Τα φαγητά με έντονη μυρωδιά ή πικάντικα, όπως το σκόρδο, το τζίντζερ και οι πιπεριές τσίλι, μπορούν να αφήσουν πίσω τους μυρωδιές και μπαχαρικά, τα οποία στη συνέχεια μπορούν να μεταφερθούν σε ό,τι ανακατέψετε μέσα στο μπλέντερ. Το μαγείρεμα αυτών των τροφών πριν από την ανάμειξη θα μειώσει τη μυρωδιά που μένει πίσω, όπως και η ανάμειξή τους σε μικρές ποσότητες μαζί με άλλα τρόφιμα.

- Διαφήμιση -