Το σφουγγάρισμα θεωρείται μια από τις πιο εύκολες δουλειές του σπιτιού και αναγκαίο κομμάτι τόσο στην τακτική όσο και στη γενική καθαριότητα σπιτιού.
Προϋποθέσεις για ένα αποτελεσματικό σφουγγάρισμα
- Πριν σφουγγαρίσουμε έχουμε κάνει ένα καλό σκούπισμα σε όλο το σπίτι, αλλιώς απλά μεταφέρουμε τη σκόνη και τα σκουπίδια.
- Πρέπει να λάβουμε υπόψιν τι πάτωμα έχουμε στο σπίτι μας διότι το κάθε δάπεδο χρειάζεται τη δική του σωστή μεταχείριση και το δικό του καθαριστικό.
- Χρησιμοποιούμε πάντα καθαρή σφουγγαρίστρα. Θα καθάριζες τα τζάμια με λερωμένο πανί;
- Διάβασε τις οδηγίες χρήσης του καθαριστικού πατώματος, είτε αυτό είναι χλωρίνη κλινέξ, είτε κάποιο υγρό απορρυπαντικό πατώματος.
- Προσοχή στη σωστή δοσολογία. Δε σημαίνει ότι περισσότερο απορρυπαντικό θα καθαρίσει καλύτερα. Επίσης εάν το καθαριστικό είναι συμπυκνωμένο τότε η δοσολογία του σαφώς και πρέπει να είναι μικρότερη.
Χλωρίνη ή υγρό καθαριστικό πατώματος;
Είναι πολλοί από εμάς που αγαπούν τη χλωρίνη και τη χρησιμοποιούν παντού. Κάποιοι ωστόσο είναι υπέρμαχοι του υγρού καθαριστικού πατώματος. Ας αναφέρουμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του καθενός.
Θετικά της χλωρίνης:
- Αποτελεσματική απολύμανση πατώματος.
- Πιο φθηνή σε σχέση με υγρά απορρυπαντικά πατώματος.
- Έχει πολλές χρήσεις (καθαριότητα WC, γενική καθαριότητα σπιτιού, καθαριότητα μπάνιου, λεύκανση ρούχων κλπ).
Αρνητικά της χλωρίνης:
- Άσχημη μυρωδιά.
- Πιθανώς διαβρωτική για κάποια πατώματα.
- Ερεθιστική στο δέρμα αν δεν φοράμε γάντια και πιο ερεθιστική στα μάτια και την μύτη.
Θετικά του υγρού καθαριστικού πατώματος:
- Μεγάλη ποικιλία ανάλογα το είδος του πατώματος. Κάποια καθαριστικά περιέχουν ουσίες που θρέφουν και προστατεύουν το πάτωμα.
- Μεγάλη ποικιλία αρωμάτων.
- Λιγότερο ερεθιστικό σε χέρια, μύτη, μάτια.
Αρνητικά του υγρού καθαριστικού πατώματος:
- Συνήθως πιο ακριβό από τη χλωρίνη.
- Δε μπορεί να χρησιμοποιηθεί για άλλες χρήσεις του σπιτιού.
- Δεν είναι παχύρευστο και πολλές φορές γίνεται αλόγιστη χρήση βάζοντας παραπάνω από την συνιστώμενη δοσολογία.
Πως πρέπει να σφουγγαρίζουμε κάθε είδους πάτωμα;
- Παρκέ: Χρειάζεται σφουγγάρισμα με χλιαρό νερό και απορρυπαντικό και με καλά στραγγισμένη την σφουγγαρίστρα. Το πολύ νερό μπορεί να το καταστρέψει και να το φουσκώσει.
- Μάρμαρο: Μόνο με κρύο νερό για να παραμένει αστραφτερό. Αν έχει έντονους λεκέδες ρίξτε λίγο σαπούνι Μασσαλίας και τρίψτε καλά.
- Μωσαϊκό: Είναι ένα ευαίσθητο υλικό πατώματος και ο καθαρισμός του γίνεται με κρύο νερό και ένα ήπιο απορρυπαντικό. Τα δυνατά φάρμακα μπορεί να το καταστρέψουν.
- Πλακάκια: Είναι ένα εύκολο και ανθεκτικό υλικό. Μην χρησιμοποιείτε απλά πολύ νερό γιατί πιάνει εύκολα από κάτω υγρασία μέσω των αρμών.
Τι καθαριστικό πατώματος χρησιμοποιούμε εμείς
Εγώ προσωπικά χρησιμοποιώ χλωρίνη στη γενική καθαριότητα του σπιτιού, κατά προτίμηση το καλοκαίρι ώστε να μπορώ να αερίζω το σπίτι καλά χωρίς να κρυώνει.
Το μπάνιο και την τουαλέτα τα καθαρίζω αποκλειστικά με χλωρίνη για λόγους υγιεινής κι επειδή το πάτωμα συνήθως είναι από πλακάκι το οποίο ειναι ανθεκτικό στην χλωρίνη.
Έπειτα αν υπάρχει παρκέ στο σπίτι το σφουγγαρίζω με ειδικό υγρό καθαριστικό πατώματος για παρκέ καθώς θρέφει και προστατεύει το ξύλο. Και το υπόλοιπο σπίτι με απλό καθαριστικό.
Καταλαβαίνω είναι δύσκολο να βάζεις 3 διαφορετικά σφουγγαρίσματα, ωστόσο αυτό είναι προσωπική επιλογή. Απο εκεί και πέρα ο καθένας μας ανάλογα το χρόνο και την διάθεση προσαρμόζει το καθάρισμα στις ανάγκες του!
Έτσι λοιπόν μετά απο όλες αυτές τις οδηγίες διαλέξτε το καθάρισμα ανάλογα τις ανάγκες του σπιτιού σας. Προτιμήστε να χρησιμοποιείτε χλωρίνη με άρωμα λεμόνι για να είναι πιο ανεκτή η μυρωδιά.
Και να θυμάστε:
- Να αλλάζετε συχνά το νερό της σφουγγαρίστρας σας.
- Να πλένετε την σφουγγαρίστρα σας μετά από κάθε χρήση, ώστε να είναι πάντα καθαρή. Αλλάζετε την συχνά καθώς φθείρονται οι ίνες της.
- Να χρησιμοποιείτε πάντα το σωστό καθαριστικό πατώματος.
Κανόνες για ένα ασφαλές καθάρισμα σπιτιού
- Φοράτε πάντα προστατευτικά γάντια.
- Ποτέ μα ποτέ μην αναμειγνύετε τη χλωρίνη με άλλα απορρυπαντικά ή αρωματικά. Είναι τρομερά επικίνδυνο γιατί μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα, αναθυμιάσεις ακόμη και έκρηξη υπό προϋποθέσεις.
- Να έχετε πάντα 2 παράθυρα σε ανάκληση όταν σφουγγαρίζετε για να αποφύγετε αναθυμιάσεις και να στεγνώνει το πάτωμα πιο γρήγορα.
- Δεν περπατάμε ξυπόλητοι όταν σφουγγαρίζουμε καθώς κινδυνεύουμε να γλιστρήσουμε αλλά και να ερεθιστούν οι πατούσες μας από το απορρυπαντικό.
- Κρατάμε τα απορρυπαντικά μακριά από παιδιά. Το ίδιο και τον γεμάτο κουβά.
- Έχουμε πάντα υπόψιν το τηλέφωνο δηλητηριάσεων 210-7793777.