Έχετε βάψει το σπίτι και δεν ξέρετε ποιος είναι ο σωστός τρόπος για να καθαρίσετε τα πινέλα; έχετε καθαρίσει τα πινέλα μετά από βάψιμο και οι τρίχες από αυτά είναι σκληρές; Σας χαλάνε πολύ γρήγορα τα πινέλα μετά από βαψίματα; Τότε θα πρέπει να μάθετε τον σωστό τρόπο πλυσίματος τους.

Ο λανθασμένος καθαρισμός ενός πινέλου βαψίματος μπορεί να κάνει την επόμενη χρήση του πολύ πιο δύσκολη. Εάν στεγνώσει το χρώμα στις ίνες της βούρτσας, οι τρίχες μπορεί να σκληρύνουν και το πινέλο μπορεί να μην σας κρατήσεις αρκετό καιρό. Οπότε το πιο σημαντικό είναι να καθαρίσετε τα πινέλα μετά από την κάθε φορά που βάφετε. Εάν λοιπόν τα καθαρίσετε με τον σωστό τρόπο και χρήματα θα εξοικονομήσετε αλλά και θα βελτιώσετε τη διαδικασία βαψίματος μακροπρόθεσμα!

Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να γνωρίζετε πριν ξεκινήσετε το βάψιμο είναι να χρησιμοποιείτε πινέλα υψηλής ποιότητας, τα οποία θα είναι κατάλληλα για τον τύπο του χρώματος που χρησιμοποιείτε. Έτσι χρησιμοποιείτε πινέλα από νάυλον ή πολυεστερική βούρτσα για λατέξ χρώματα και φυσικές βούρτσες τρίχας για χρώματα λαδιού. Αυτό θα βοηθήσει κατά πολύ στον καθαρισμό του πινέλου!

Πρέπει να γνωρίζετε ότι αν το πινέλο σας είναι καλό, η μπογιά που θα βάλετε είναι περίπου δύο δάχτυλα πριν από τη βαφή. Όσο λιγότερο περιττό χρώμα μπαίνει στο πινέλο, τόσο λιγότερο χρώμα θα πρέπει να καθαρίσετε αργότερα. Αυτό βέβαια δεν είναι δυνατόν να το προσέχετε συνεχώς.

Ας δούμε τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε για να απαλλαγείτε από το χρώμα στο πινέλο!

Αφαιρέστε την υγρή βαφή από το πινέλο

Όταν τελειώσετε το βάψιμο, αφαιρέστε όσο περισσότερο χρώμα μπορείτε από το πινέλο, είτε στην επιφάνεια που βάφετε είτε στο χείλος του δοχείου της βαφής είτε σε ένα πανί, μια χαρτοπετσέτα ή σε κομμάτι εφημερίδας.

Χρησιμοποιήστε μια παλιά βούρτσα για να βγάλετε το χρώμα από τις τρίχες του πινέλου.

Καθαρίστε το πινέλο με διαλύτη

Καθαρίστε το πινέλο με τον κατάλληλο διαλύτη για τον τύπο της βαφής που χρησιμοποιείτε.

Εάν χρησιμοποιήσατε χρώμα με βάση το λάδι, καθαρίστε τις βούρτσες με μεταλλικά αποστάγματα ή τερεβινθίνη. Εάν χρησιμοποιήσατε ένα χρώμα με βάση το νερό, όπως ακρυλικό ή λατέξ, καθαρίστε τις βούρτσες με ζεστό νερό ή ήπιο σαπούνι πιάτων. Εάν χρησιμοποιήσατε shellac, χρησιμοποιήστε μετουσιωμένη αλκοόλη.

Τοποθετήστε αρκετό διαλύτη για να βυθίσετε εντελώς τις τρίχες του πινέλου σε ένα πλαστικό μπολ ή σε κάποιο άλλο μικρό δοχείο.

Μην βουτάτε ένα βρώμικο πινέλο απευθείας στο αρχικό δοχείο του διαλύτη.

Ανακατέψτε το πινέλο στο διαλύτη για 20-30 δευτερόλεπτα.

Σκουπίστε τις τρίχες του πινέλου στο πλάι του μπολ όταν τελειώσετε.

Επαναλάβετε τη διαδικασία μέχρι να βγει όλη η μπογιά από το πινέλο.

Συμβουλή: Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε τους διαλύτες σε χώρο καλά αεριζόμενο, λόγω των αναθυμιάσεων που δημιουργούνται!

ΔEITE
5 τρόποι για να απαλλαγείτε από τη μυρωδιά του κάδου σκουπιδιών

Ξεπλύνετε το πινέλο με νερό

Αφού καθαρίσετε το πινέλο στο διαλύτη, χρησιμοποιήστε χλιαρό νερό για να ξεπλύνετε το υπόλοιπο χρώμα και τον ίδιο τον διαλύτη.

Ξεπλύνετε το πινέλο σε ένα μπολ ή κάτω από τρεχούμενο χλιαρό νερό.

Προσθέστε μερικές σταγόνες υγρού σαπουνιού πιάτων στο νερό ή απευθείας στις τρίχες, αν χρειαστεί.

Εάν ξεπλύνετε κάτω από μια βρύση, κρατήστε το πινέλο με τις τρίχες κάτω, για να μην εισέλθει νερό στο χερούλι του πινέλου.

Χρησιμοποιήστε τα δάχτυλά σας για να τρίψετε τα υπόλοιπα υπολείμματα από το πινέλο.

Βεβαιωθείτε ότι ο διαλύτης ξεπλένεται από το πινέλο πριν το χειριστείτε με γυμνά δάχτυλα.

Τέλος, ξεπλύνετε το πινέλο με ζεστό νερό χωρίς σαπούνι για να αφαιρέσετε τυχόν υπολείμματα σαπουνιού από το πινέλο.

Συμβουλή: Μη χρησιμοποιείτε ζεστό νερό, το οποίο μπορεί να προκαλέσει την χαλάρωση του πινέλου, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε πτώση των τριχών του πινέλου!

Στεγνώστε και αποθηκεύστε το πινέλο

Υπάρχουν μερικοί τρόποι για να αφαιρέσετε το νερό από υγρές βούρτσες. Ανακινήστε έντονα το πινέλο πάνω από έναν κουβά βαψίματος, ένα κουτί από χαρτόνι ή κάποιο άλλο δοχείο.

Εάν παραμείνει υγρασία, σκουπίστε το πινέλο σε εφημερίδα, χαρτοπετσέτα ή καθαρό πανί μέχρι να στεγνώσει.

Για να το αποθηκεύσετε, τοποθετήστε το πινέλο επίπεδα ή κρεμάστε το με τις τρίχες να δείχνουν προς τα κάτω.

Καθαρισμός πινέλων με σκλήρυνση χρώματος

Μπορεί να φαντάζει δύσκολο να αφαιρέσετε το παλιό, αποξηραμένο χρώμα από τα πινέλα, αλλά συχνά η προσπάθεια αξίζει τον κόπο. Το αποτελεσματικό πλύσιμο μιας “απολιθωμένης βούρτσας” μπορεί να σας απαλλάξει από το κόστος αγοράς μιας νέας. Ας δούμε λοιπόν με ποιον τρόπο θα τα καταφέρουμε!

Μουλιάζουμε το πινέλο με σκληρυμένη μπογιά σε ξύδι για μια ώρα.

Εάν οι τρίχες δεν λυγίσουν, μουλιάστε για μια επιπλέον ώρα.

Εάν χρειάζεται περισσότερη χαλάρωση μετά από δύο ώρες, βυθίστε το κεφάλι του πινέλου σε ξύδι σε μια κατσαρόλα, τοποθετήστε την κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας και βράστε το νερό.

Στη συνέχεια, αφαιρέστε το από τη φωτιά και αφήστε το να κρυώσει.

Αφαιρέστε το πινέλο με προσοχή!

Μόλις κρυώσει, χτενίστε τις τρίχες με τα δάχτυλά σας ή μια βούρτσα.

Ξεπλύνετε το χαλαρό χρώμα με νερό και επαναλάβετε όπως απαιτείται.

Συμβουλή: Εάν το ξύδι είναι αναποτελεσματικό, δοκιμάστε ένα καθαριστικό για πινέλα που κυκλοφορούν στην αγορά και ακολουθήστε τις οδηγίες. Ορισμένα πινέλα μπορεί να χρειαστεί να μουλιάσουν για περισσότερο από 24 ώρες.

Ο καθαρισμός των πινέλων διαρκεί μόνο λίγα λεπτά, αλλά κάνει μεγάλη διαφορά στην προστασία πινέλων υψηλής ποιότητας.

Συμβουλή: Όταν πάρετε νέα πινέλα, αποθηκεύστε τη συσκευασία και χρησιμοποιήστε την για αποθήκευση, αν είναι δυνατόν: το κάλυμμα θα βοηθήσει το πινέλο να διατηρήσει το αρχικό του σχήμα.