13 αντικείμενα που δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε στην καθαριότητα του σπιτιού

Ένα από τα πιο βαρετά πράγματα που έχουν να κάνουν οι νοικοκυρές είναι ασφαλώς η καθαριότητα του σπιτιού! Άντε και καθαρίσατε το σπίτι μετά από πολύ κόπο, την επόμενη ημέρα πάλι σκόνη, πάλι βρωμιές και φτου και από την αρχή. Ας δούμε λοιπόν λάθη που κάνουμε στον καθαρισμό του σπιτιού και πως μπορούμε να τα αποφύγουμε!

- Διαφήμιση -

μπλοκ τουαλέτας

Τα απολυμαντικά μπλοκ τα οποία κρέμονται από την λεκάνη της τουαλέτας, ενώ τα χρησιμοποιούμε για καλό, πολλές φορές μόνο καλό δεν κάνουν! Αυτά τα μπλοκ απολύμανσης ξεπλένονται πολύ συχνά με το νερό διότι είναι πολύ ελαφριά. Επίσης πολλά από αυτά περιέχουν χλώριο που μπορεί να καταστρέψει τα ελαστικά μέρη της τουαλέτας και να διαβρώσει τα μεταλλικά μέρη.

Μαγικές γόμες

Οι μαγικές γόμες είναι ένα καινούριο προϊόν το οποίο έχει αρκετά μεγάλη απήχηση τελευταία. Το πρόβλημα είναι ότι περιέχουν αφρό μελαμίνης ο οποίος λειτουργεί σαν γυαλόχαρτο. Αφαιρεί ασφαλώς τις βρωμιές από δύσκολα σημεία αλλά ταυτόχρονα προκαλεί γρατζουνιές στις επιφάνειες.

Επιφάνειες που δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε μαγική γόμα:

  • αντικολλητικά πιάτα
  • πέτρινοι πάγκοι
  • ανοξείδωτο ατσάλι
  • επιφάνειες αυτοκινήτων
  • γυαλί και γυαλιστερές επιφάνειες

Βερνίκι

Τα περισσότερα σύγχρονα έπιπλα δεν πρέπει να γυαλίζονται επειδή έχουν ήδη μια ειδική επιφάνεια. Εάν χρησιμοποιείτε βερνίκι  στην ντουλάπα ή το γραφείο σας, δημιουργείτε μόνο ένα κολλώδες στρώμα το οποίο μαζεύει που την σκόνη. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι τα καθαρίζετε τακτικά χωρίς τη χρήση γυαλιστικού.

Χλωρίνη

Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι η χλωρίνη είναι ένα προϊόν που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ενάντια σε όλες τις επιφάνειες και για όλες τις βρωμιές, συμπεριλαμβανομένης της διάβρωσης και μούχλα. Αυτό όμως δεν ισχύει. Γιατί όμως δεν ισχύει; Γιατί η χλωρίνη οξειδώνει τις επιφάνειες και μ’ αυτόν τον τρόπο αρχίζει η διαδικασία της διάβρωσης. Αφού λοιπόν χρησιμοποιήσετε χλωρίνη, θα δημιουργηθεί περισσότερη σκουριά. Την μούχλα επίσης δεν θα την αφαιρέσει αλλά απλώς θα ξεθωριάσει το χρώμα της. Τέλος η χλωρίνη είναι ιδιαιτέρως τοξική! Και σύμφωνα με έρευνες, στα σπίτια όπου χρησιμοποιείται συχνά η χλωρίνη τα παιδιά αρρωσταίνουν πιο συχνά!

Ξύδι

Πολλές νοικοκυρές χρησιμοποιούν κατά κόρον το ξύδι στην καθαριότητα του σπιτιού! Το ξύδι αφαιρεί τα λίπη και τα άλατα αλλά μπορεί να καταστρέψει τις μεταλλικές και τις ξύλινες επιφάνειες. Είναι λοιπόν καλύτερα να μην χρησιμοποιήσετε το ξύδι για να καθαρίσετε τα μαχαίρια κουζινών, τα πόμολα, τα σίδερα, και τις βρύσες. Το ξύδι δεν είναι απολυμαντικό, όπως πιστεύουν οι περισσότεροι και δεν θα πρέπει να καθαρίζετε τα πάντα με αυτό!

Εξάρτημα ηλεκτρικής σκούπας

Πολλές νοικοκυρές προσπαθούν να καθαρίσουν τα χαλιά τους με τα εξαρτήματα της ηλεκτρικής σκούπας που σκουπίζουν και το πατώματα. Αυτό φυσικά είναι μεγάλο λάθος. Μια ηλεκτρική σκούπα μπορεί να αφήσει σημάδια στο χαλί, αν δεν βάλετε τα κατάλληλα εξαρτήματα. Έτσι λοιπόν χρησιμοποιήστε τις πρόσθετες βούρτσες, ειδικές για χαλιά, οι οποίες δεν θα δημιουργήσουν σημάδια στα χαλιά.

Ατμοκαθαριστές

Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν οι ατμοκαθαριστές είναι απλός: το νερό βράζει μέσα και ο καυτός ατμός υποτίθεται ότι καθαρίζει τα σημεία. Δεν λειτουργεί πάντα όμως με τον ίδιο τρόπο

Παραδείγματος χάριν, δεν μπορείτε να καθαρίσετε ένα χαλί επειδή ο ίδιος ο ατμός δεν θα αφαιρέσει τη βρωμιάς ή τις τρίχες. Και η υψηλή υγρασία που θα δημιουργηθεί μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση μούχλας. Γι’ αυτό και οι ειδικοί δεν συνιστούν τη χρήση ατμοκαθαριστή σε μεγάλα δωμάτιο με χαλιά. Για να καθαρίσετε τα ξύλινα πατώματα, τα τούβλα, ή το φύλλο πλαστικού, πρέπει να χρησιμοποιήσετε μια διαφορετική μέθοδο.

Χρήση ίδιου πανιού σε όλο το σπίτι

Όταν χρησιμοποιείτε το ίδιο πανί στον καθαρισμό όλου του σπιτιού, απλώνετε βρωμιά και μικρόβια σε όλο το διαμέρισμα. Είναι καλύτερο να χρησιμοποιηθεί ένα διαφορετικό πανί για κάθε δωμάτιο.

Ανάμειξη απορρυπαντικών

Τα απορρυπαντικά περιέχουν συχνά πολύ δραστικά στοιχεία που μπορούν να δημιουργήσουν αντίδραση μεταξύ τους με πολύ απρόβλεπτους τρόπους. Μόνο οι χημικοί μπορούν να προβλέψουν την όποια αντίδραση. Είναι καλύτερο λοιπόν να μην κάνετε πειράματα και να αποφύγετε την ανάμειξη διαφορετικών απορρυπαντικών.

Αποσμητικό χώρου

Συχνά θέλουμε να δώσουμε στο χώρο μας μια όμορφη μυρωδιά χρησιμοποιώντας αποσμητικά. Θα πρέπει όμως να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί διότι κάποια από αυτά πιθανόν να είναι τοξικά.

Μπορείτε να αποφύγετε την αγορά αποσμητικών του εμπορίου και να φτιάξετε ένα δικό σας με φυσικά υλικά. Αναμείξτε 4 κουταλάκια του γλυκού μαγειρική σόδα με 4 ποτήρια νερό και βάλτε το μείγμα σε ένα μπουκάλι ψεκασμού!

Ηλεκτρικές σκούπες με βρώμικα φίλτρα

Εάν δεν καθαρίσετε την ηλεκτρική σκούπα σας, τότε κατά την χρήση της μπορεί να φυσήξει το βρώμικο αέρα στο σπίτι σας. Αν ενώ τη βάλετε σε λειτουργία σας έρθει μια δυσάρεστη μυρωδιά, προφανώς ήρθε η ώρα να ελέγξετε τα φίλτρα της σκούπας.

Όσο περισσότερο, τόσο το καλύτερο

Πολλές νοικοκυρές έχουν τη λογική ότι όσο περισσότερο απορρυπαντικό βάζουν στη σφουγγαρίστρα, τόσο περισσότερο θα καθαρίσει το σπίτι. Τα αποτελέσματα όμως είναι αντίθετα. Προκαλείται μια κολλώδης επιφάνεια, πολύ χειρότερη από ότι ήταν πριν. Εκτός αυτού αν χρησιμοποιήσετε απορρυπαντικά σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκληθούν αλλεργικές αντιδράσεις. Γι’ αυτό καλύτερο είναι να ακολουθείτε τις οδηγίες που υπάρχουν στην συσκευασία του κάθε απορρυπαντικού!

Εφημερίδες

Στο παρελθόν, οι άνθρωποι συνήθιζαν να προσπαθούν να γυαλίσουν τα παράθυρά τους με εφημερίδα. Αλλά είναι καλύτερα να μην το κάνουμε αυτό σήμερα. Το θέμα είναι ότι στις δεκαετίες του ’70 και του ’80, χρησιμοποιούνταν το μελάνι λαδιού για την εκτύπωση εφημερίδων. Το μελάνι λαδιού ήταν παρόμοιο με το καθαριστικό για τα τζάμια. Στη συνέχεια, άρχισαν να χρησιμοποιούν μελάνι φιλικό προς το περιβάλλον και άλλου τύπου, το οποίο δεν μπορεί φυσικά να καθαρίσει τα τζάμια.

Εκτός αυτού, οι σημερινές εφημερίδες είναι πιο μαλακές και αφήνουν κηλίδες ινών και μελανιού στα τζάμι. Είναι λοιπόν πιο σώφρoν να χρησιμοποιείτε πανάκια μικροινών για τον καθαρισμό των τζαμιών.

- Διαφήμιση -