Τι είναι τα ακάρεα; Συμπτώματα αλλεργίας, πρόληψη και αντιμετώπιση.

Τα ακάρεα είναι ο σημαντικότερος αλλεργιογόνος παράγοντας παγκοσμίως! Ειδικά αυτήν την περίοδο, πολλαπλασιάζονται και μαζί τους πολλαπλασιάζεται και ο κίνδυνος για αλλεργία.

- Διαφήμιση -

Τα ακάρεα είναι βλαβεροί μικροοργανισμοί που “ανθίζουν” το Καλοκαίρι. Είναι, μάλιστα, ο σημαντικότερος αλλεργιογόνος παράγοντας παγκοσμίως! Ειδικά αυτήν την περίοδο, πολλαπλασιάζονται και μαζί τους πολλαπλασιάζεται και ο κίνδυνος για αλλεργία. Η ειδική παθολόγος κ. Αναστασία Μοσχοβάκη μας εξηγεί ποια είναι τα συμπτώματα της αλλεργίας από ακάρεα, πώς αντιμετωπίζονται και τι μπορούμε να κάνουμε για να διατηρούμε τον χώρο μας όσο γίνεται πιο καθαρό.

akarea-allergies

Τι είναι τα ακάρεα

H κ. Μοσχοβάκη αναφέρει πως τα ακάρεα είναι μικροσκοπικά ζωύφια που ανήκουν στα αρθρόποδα και μοιάζουν με τσιμπούρια. Βρίσκονται κυρίως στο έδαφος και, πρακτικά, όπου υπάρχει σκόνη. Στο σπίτι τα μεταφέρουμε με τα παπούτσια μας, ενώ εισβάλουν και μόνα τους στον χώρο από τα μπαλκόνια. Εγκαθίστανται κυρίως πάνω στο στρώμα του κρεβατιού, στα χαλιά ή σε γωνιές που συγκεντρώνεται η σκόνη. Είναι έντονα το καλοκαίρι, ακριβώς γιατί έχουμε ανοιχτές τις πόρτες και τα παράθυρα.

Ποιους προσβάλουν τα ακάρεα

H κ. Μοσχοβάκη επισημαίνει πως τα ακάρεα δεν αποτελούν πρόβλημα για όλους τους ανθρώπους, μιας και σε αρκετές περιπτώσεις δε γίνονται εύκολα αντιληπτά μέσα στον χώρο. Ωστόσο, μπορούν να γίνουν “επικίνδυνα” όταν προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις, όπως για παράδειγμα μπούκωμα, δύσπνοια, έκζεμα και έντονες δερματικές παθήσεις

Πως αντιμετωπίζεται η αλλεργία από ακάρεα

Εάν κάποιος αντιληφθεί τα παραπάνω συμπτώματα, τα οποία επιμένουν, τότε είναι καλό να καταφύγει σε έναν αλλεργιολόγο, δερματολόγο ή ειδικό παθολόγο, ο οποίος θα βγάλει διάγνωση με μια καλή κλινική εξέταση. Αναλόγως το περιστατικό, θα δοθεί φαρμακευτική αγωγή.

Τρόποι πρόληψης για τα ακάρεα

Σύμφωνα με την κ. Μοσχοβάκη είναι καλό να γίνονται τα παρακάτω: 

Να μην έχετε χαλιά το καλοκαίρι στο σπίτι, καθώς εκεί συγκεντρώνεται πολλή σκόνη.
Να αποφεύγετε την υπερβολική διακόσμηση του σπιτιού με μπιμπελό και μικροαντικείμενα που συσσωρεύουν σκόνη και άρα ακάρεα.
Να πλένετε τα σεντόνια σε θερμοκρασία πάνω από 60 βαθμούς.
Να αλλάζετε συχνά τα σεντόνια και τις μαξιλαροθήκες.
Να έχετε προστατευτικό κάλυμμα για το στρώμα σας.
Να καθαρίζετε συχνά το στρώμα, αλλά και τον χώρο, με ειδική σκούπα ατμού.
Να σφουγγαρίζετε το σπίτι με ζεστό νερό και χλωρίνη.
Να διατηρείτε το σπίτι και το μπαλκόνι όσο το δυνατόν πιο καθαρό!

Πηγή: mama365

- Διαφήμιση -