Όλοι γνωρίζουμε ότι ο καφές είναι το πιο σημαντικό «γεύμα» της ημέρας και θέλουμε αυτό τη πρώτη γουλιά να μας φτιάξει την ημέρα. Ένας τρόπος για να διασφαλίσετε ότι η καφετιέρα σας θα συνεχίσει να αποδίδει τα μέγιστα είναι να την καθαρίζετε τακτικά — και σωστά. Τα λάδια καφέ που μένουν πίσω μετά από κάθε παρασκευή απαιτούν τακτική προσοχή και όσο πιο συχνά χρησιμοποιείτε την μηχανή σας, τόσο πιο συχνά μπορεί να χρειαστεί να τη βάζετε σε έναν κύκλο καθαρισμού. Ο καθαρισμός της καφετιέρας σας είναι απλός και θα κάνει μια μεγάλη διαφορά στην ποιότητα του αγαπημένου σας ροφήματος, αλλά υπάρχουν πέντε πράγματα που σίγουρα πρέπει να αποφύγετε. Θα σας παρουσιάσω 5 πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να κάνετε όταν καθαρίζετε την καφετιέρα σας!
μην περιμένετε πολύ
Εάν παρασκευάζετε καφέ καθημερινά ή πολλές φορές την ημέρα, η μηχανή σας θα χρειάζεται πιο συχνό καθάρισμα από ό,τι αν χρησιμοποιείται μία φορά κάθε δύο μέρες. Εάν έχετε μια μηχανή με καράφα που διατηρεί τον καφέ ζεστό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, πιθανότατα θα πρέπει να καθαρίζεται ακόμη πιο τακτικά με κάτι περισσότερο από ένα απλό ξέβγαλμα με ζεστό νερό. Ένας καλός εμπειρικός κανόνας είναι να καθαρίζετε το εξωτερικό, το καλάθι παρασκευής και την καράφα μία φορά την εβδομάδα, ανεξάρτητα από το πόσο συχνά χρησιμοποιείτε την καφετιέρα σας, για να φροντίζετε τη σκόνη ή τη βρωμιά. Τουλάχιστον μία φορά το μήνα, φροντίστε να εκτελείτε έναν κύκλο καθαρισμού πλήρους κλίμακας με διάλυμα ασφαλές και βεβαιωθείτε ότι έχει σκουπιστεί και το δοχείο νερού.
μη χρησιμοποιείτε ξίδι
Το ξίδι είναι το πιο συχνά προτεινόμενο καθαριστικό για καφετιέρες επειδή είναι φθηνό, αποτελεσματικό και βολικό. Καλό είναι όμως να μην το χρησιμοποιείτε! Βλέπετε, οι περισσότερες μηχανές καφέ έχουν πλαστικό και λαστιχένιο σωλήνα που αντλεί νερό από το θάλαμο παρασκευής στο καλάθι του φίλτρου και αυτά τα πορώδη υλικά μπορούν να διατηρήσουν τη γεύση του ξιδιού εάν περάσουν έστω και ένα ελαφρώς υπερβολικά συμπυκνωμένο διάλυμα ξιδιού μέσα από αυτά. Αντ ‘αυτού, αγοράστε μια ασφαλή για τρόφιμα σκόνη κιτρικού οξέος. Ένα απλό διάλυμα κιτρικού οξέος θα μαζέψει και θα απομακρύνει τα έλαια του καφέ πιο αποτελεσματικά από το ξίδι και είναι εντελώς άοσμο και άγευστο.
μη χρησιμοποιείτε σαπούνι πιάτων μέσα στην καφετιέρα
Αν και μπορεί να είναι δελεαστικό να καθαρίσετε μια καφετιέρα με σαπούνι πιάτων που καταπολεμά τα λίπη για να αφαιρέσετε τα υπολείμματα λιπαρότητας που αφήνει πίσω του ο καφές, μην ενδώσετε σε αυτόν τον πειρασμό. Το να βάλετε σαπούνι στη δεξαμενή νερού σας θα δημιουργήσει ένα μπέρδεμα και μπορεί να είναι σχεδόν αδύνατο να ξεπλυθεί πλήρως. Αντίθετα, ακολουθήστε τη διαδρομή του κιτρικού οξέος και αποφύγετε ένα αφρόλουτρο στον πάγκο σας.
μη ξεχνάτε την αφαλάτωση
Τουλάχιστον μία φορά το τρίμηνο, αφαλατώστε τη μηχανή σας. Αυτό απαιτεί περισσότερο ένα βήμα εμποτισμού από το να τρέξετε ένα διάλυμα κιτρικού οξέος σε έναν κύκλο παρασκευής και είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να βεβαιωθείτε ότι τα μέρη διανομής και συγκράτησης νερού της μηχανής σας είναι αστραφτερά και καθαρά. Εάν το μηχάνημά σας διαθέτει αφαιρούμενο δοχείο νερού, μουλιάστε το σε νεροχύτη με διάλυμα κιτρικού οξέος και ζεστού νερού. Εάν η δεξαμενή δεν αφαιρείται, ρίξτε το διάλυμα και αφήστε το να καθίσει για 10 έως 15 λεπτά πριν ενεργοποιήσετε το μηχάνημα και εκτελέσετε έναν κύκλο καθαρισμού. Εκτελέστε έναν δεύτερο κύκλο με φρέσκο νερό για να τα ξεπλύνετε όλα.
μη χρησιμοποιείτε το πλυντήριο πιάτων για αντικείμενα που πρέπει να πλένονται στο χέρι
Ενώ ορισμένες καφετιέρες διαθέτουν εξαρτήματα που πλένονται στο πλυντήριο πιάτων, όπως καλάθια παρασκευής και καράφες, πολλοί κατασκευαστές προτιμούν όλα τα εξαρτήματα να πλένονται στο χέρι. Αυτό γίνεται συχνά για να αποφευχθεί η υπερχείλιση ή η ζημιά από το να τιναχτούν στο πλυντήριο πιάτων. Ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες του κατασκευαστή σχετικά με το πλύσιμο στο χέρι ή στο πλυντήριο πιάτων των διαφόρων εξαρτημάτων.