11 υπέροχες και αρωματικές ιδέες για να φυτεύσετε φρέζια στον κήπο και σε γλάστρες

Ένα από τα ομορφότερα και πιο αρωματικά λουλούδια για την αυλή και τον κήπο σας, είναι η φρέζια! Τα όμορφα χρώματά τους και τα πολύ αρωματικά άνθη τους είναι αυτά που κάνουν τη φρέζια ένα από τα πιο όμορφα πολυετή καλλωπιστικά φυτά για φύτευση σε γλάστρες και παρτέρια. Θα σας παρουσιάσω 11 υπέροχες και αρωματικές ιδέες για να φυτεύσετε φρέζια στον κήπο και σε γλάστρες!

- Διαφήμιση -

Ανάλογα με την ποικιλία, το ύψος του φυτού φτάνει τα 25-50 cm, έχει λογχοειδή μακριά φύλλα και λεπτούς μίσχους στο τέλος των οποίων τα άνθη εμφανίζονται σε ομάδες λευκών, κόκκινων, πορτοκαλί, ροζ, μοβ ή μπλε αποχρώσεων ανάλογα με την ποικιλία.

Οι βολβοί της φρέζιας φυτεύονται από αρχές έως τέλη Φθινοπώρου και αντίστοιχα η περίοδος ανθοφορίας μπορεί να ξεκινήσει από τα τέλη του Χειμώνα ή τις αρχές της Άνοιξης και διαρκεί μέχρι τον Μάιο.

Οι βολβοί φυτεύονται σε βάθος περίπου 5 εκατοστών με το ‘άκρο’ προς τα πάνω και 8-10 εκ. μεταξύ τους για φύτευση σε παρτέρια, ενώ σε μεσαίου μεγέθους γλάστρα θα χρειαστεί να φυτέψετε 4-5 βολβούς φρέζιας.

Στο τέλος της ανθοφορίας, μπορείτε να αφαιρέσετε τους βολβούς από το χώμα και αφού τους καθαρίσετε, να τους κρατήσετε σε σακουλάκια για να τους φυτέψετε ξανά το Φθινόπωρο ή να κόψετε ολόκληρο το φυτό που προεξέχει του εδάφους, αφήνοντας τους βολβούς στο χώμα να ξαναφυτρώσουν την επόμενη Άνοιξη.

Οι φρέζιες είναι ένα από τα πιο όμορφα λουλούδια για να δημιουργήσετε όμορφα μπουκέτα στα βάζα και αντέχουν στο νερό για πολλές μέρες.

Η φρέζια δεν είναι ένα απαιτητικό φυτό, αρκεί να φυτέψετε τους βολβούς σε ηλιόλουστο σημείο και σε καλά στραγγισμένο έδαφος για να αποτρέψετε τη μόνιμη σάπιση των βολβών στις ρίζες.

Χρειάζονται τακτικό πότισμα περίπου κάθε 2 μέρες όταν ο καιρός είναι ζεστός και μόλις στεγνώσει το χώμα και ένα κοινό υγρό λίπασμα μετά την εμφάνιση των πρώτων μπουμπουκιών και κάθε 15-20 μέρες βοηθάει στην ανθοφορία. Αφού φτάσουν σε ύψος περίπου 10-15 cm χρειάζονται στήριξη για να μην γέρνουν οι λεπτοί βλαστοί και κατακλύζονται από το βάρος των λουλουδιών.

- Διαφήμιση -