Η αμαρυλλίδα είναι ένα γοητευτικό φυτό που εντυπωσιάζει με τα τεράστια πολύχρωμα άνθη της. Ταυτόχρονα είναι ένας από τους πιο όμορφους και ανθεκτικούς βολβούς λουλουδιών που φυτεύουμε την εποχή του Φθινοπώρου. Πρόκειται για ένα πολύ δημοφιλές φυτό με μεγάλα εντυπωσιακά άνθη σε διάφορα χρώματα που θυμίζουν κρίνους και προεξέχουν σε μακριούς ανθοφόρους βλαστούς.
Μπορούμε να απολαύσουμε τη μοναδική ομορφιά της αμαρυλλίδας στον κήπο σε παρτέρια, καθώς και σε γλάστρες στην αυλή και στο μπαλκόνι. Επιπλέον, τα κομμένα λουλούδια της αμαρυλλίδας σε βάζο είναι μια εξαιρετική επιλογή για να δώσετε χρώμα στο σπίτι. Και αν θέλουμε κάτι ιδιαίτερο για το σαλόνι μας, οι αμαρυλλίδες έχουν την ικανότητα να ριζώνουν και να αναπτύσσονται χωρίς χώμα, χαρίζοντας μας την εντυπωσιακή ανθοφορία τους στο νερό, αρκεί να χρησιμοποιήσουμε ειδικό βάζο με στενό στόμιο για να τοποθετήσουμε τον βολβό. Θα σας παρουσιάσω 10 μυστικά για τη φύτευση και τη φροντίδα της αμαρυλλίδας στον κήπο ή στο μπαλκόνι!
ποιες είναι οι πιο γνωστές ποικιλίες αμαρυλλίδας
Υπάρχουν εκατοντάδες ποικιλίες αμαρυλλίδος που ανήκουν στο γένος Hippeastrum, γι’ αυτό και η αμαρυλλίς αναφέρεται συχνά ως χρένο. Αυτοί οι τύποι αμαρυλλίδων είναι γνωστοί και ως αμερικανικές αμαρυλλίδες, καθώς προέρχονται από τη Νότια Αμερική. Συνήθως, έχουν κόκκινα ή λευκά άνθη, ενώ πλέον συναντάμε ποικιλίες με πορτοκαλί, κίτρινα, πράσινα και ροζ άνθη. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι ποικιλίες αμαρυλλίδας που έχουν εντυπωσιακά δίχρωμα άνθη με χαρακτηριστικές ραβδώσεις.
τι προσέχουμε όταν φυτεύουμε αμαρυλλίδες
Για να απολαύσουμε πλούσια ανθοφορία, φυτεύουμε τους βολβούς της αμαρυλλίδας σε ένα ζεστό, προστατευμένο και ηλιόλουστο μέρος του κήπου μας. Κατά τη φύτευση, βεβαιωθείτε ότι ένα μικρό μέρος του βολβού της αμαρυλλίδας βρίσκεται πάνω από το έδαφος. Αφού μεγαλώσει ο βολβός και λόγω του μεγάλου μεγέθους των λουλουδιών του, στηρίζουμε την αμαρυλλίδα με πάσσαλο για να κρατήσει το στέλεχος του λουλουδιού σε όρθια θέση και να το προστατέψει από τους δυνατούς ανέμους.
πώς φυτεύουμε αμαρυλλίδες σε γλάστρα
Για φύτευση αμαρυλλίδας σε γλάστρα επιλέγουμε γλάστρες με ύψος και πλάτος 20 εκατοστά. Χρησιμοποιούμε φυτικό χώμα γενικής χρήσης, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, που στραγγίζει καλά το νερό και τοποθετούμε τον βολβό της αμαρυλλίδας με τέτοιο τρόπο ώστε να καλύπτει περίπου τα 2/3 του όγκου του στο χώμα της γλάστρας. Πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι η αμαρυλλίδα χρειάζεται φως και θερμότητα για να αναπτυχθεί, γι’ αυτό είναι σημαντικό να τοποθετήσετε τη γλάστρα σε σημείο στο μπαλκόνι με ήλιο. Επιπλέον, καλό είναι 2 φορές την εβδομάδα να περιστρέφεται η γλάστρα κατά 180 μοίρες, ώστε το ανθισμένο στέλεχος της αμαρυλλίδας να μεγαλώνει κατακόρυφα και να μην γέρνει προς το φως.
πόσο συχνά χρειάζεται πότισμα η αμαρυλλίδα
Η Αμαρυλλίς έχει μέτριες απαιτήσεις σε πότισμα στα αρχικά στάδια μετά τη φύτευση και μεγαλύτερες ανάγκες σε νερό μόλις αναπτυχθεί το ριζικό της σύστημα και αρχίσει να σχηματίζεται ο ανθοφόρος βλαστός. Συνήθως ποτίζουμε την αμαρυλλίδα δύο φορές την εβδομάδα φροντίζοντας να επαναλαμβάνουμε το πότισμα μόνο όταν στεγνώσει το χώμα. Πρέπει να δίνεται προσοχή στο πότισμα, καθώς η υπερβολική υγρασία μπορεί να προκαλέσει σήψη στον βολβό και στο ανθοφόρο στέλεχος του φυτού.
πόσο συχνά βάζουμε λίπασμα στην αμαρυλλίδα
Η Αμαρυλλίς δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε θρεπτικά συστατικά και μας δίνει άνθηση, ακόμα και χωρίς προσθήκη λιπάσματος. Ωστόσο, η προσθήκη λιπάσματος βοηθά στο σχηματισμό πολλών και εντυπωσιακών λουλουδιών. Για πλούσια ανθισμένη αμαρυλλίδα, συνήθως ξεκινάμε τη λίπανση ένα μήνα μετά τη φύτευση του βολβού προσθέτοντας πλήρες κοκκώδες λίπασμα και επαναλαμβάνουμε κάθε μήνα. Αν έχουμε φυτέψει την αμαρυλλίδα σε γλάστρα, προτιμάμε να χρησιμοποιούμε υγρό λίπασμα λουλουδιών κάθε 3 εβδομάδες.
ποιες ασθένειες και ποια έντομα προσβάλλουν την αμαρυλλίδα
Η Αμαρυλλίς είναι ένα από τα πιο ανθεκτικά βολβώδη άνθη και δεν προσβάλλεται εύκολα από έντομα και ασθένειες. Για να προστατεύσουμε την αμαρυλλίδα από το έντομο θρίπας ψεκάζουμε το φύλλωμα της με βιολογικό παρασκεύασμα καλοκαιρινού πολτού ή φυσικής πυρεθρίνης που προμηθευόμαστε από αγροτικά καταστήματα. Εναλλακτικά, μπορούμε να φτιάξουμε μια οικολογική συνταγή ανακατεύοντας σκόρδο, κρεμμύδι και καυτερή πιπεριά και να ψεκάζουμε προληπτικά την αμαρυλλίδα κάθε δύο εβδομάδες. Για προστασία από μυκητιασικές ασθένειες που σαπίζουν τον βολβό της αμαρυλλίδας, ποτίστε το χώμα διαλύοντας μια κουταλιά της σούπας θειικό χαλκό σε ένα λίτρο νερό. Ο θειικός χαλκός είναι ένα οικολογικό παρασκεύασμα που το προμηθευόμαστε από αγροτικά καταστήματα.
πώς κρατάμε τους βολβούς της αμαρυλλίδας για την επόμενη χρονιά
Αφού το άνθος της αμαρυλλίδας έχει στεγνώσει την Άνοιξη, σταματήστε το πότισμα και αφαιρέστε τους βολβούς από το χώμα. Στη συνέχεια τα καθαρίζουμε αφαιρώντας τα χώματα και τα τοποθετούμε σε σκιερό αεριζόμενο μέρος. Αφού στεγνώσουν οι βολβοί της αμαρυλλίδας, αποθηκεύστε τους σε ξηρό μέρος σε χαρτόκουτα. Για να μην συσσωρευτεί υγρασία και οι βολβοί μας να αναπτυχθούν πρόωρα, κάνουμε μικρές τρύπες στα κουτιά ή βάζουμε λίγο περλίτη που απορροφά την υγρασία. Με αυτόν τον τρόπο είμαστε έτοιμοι να κρατήσουμε τους βολβούς της αμαρυλλίδας μέχρι το Φθινόπωρο που θα τους ξαναφυτέψουμε.
με ποιους τρόπους πολλαπλασιάζεται η αμαρυλλίδα
Μπορούμε να δημιουργήσουμε νέα φυτά αμαρυλλίδας με 2 τρόπους: α) χρησιμοποιώντας σπόρο και β) με μικρούς βολβούς που αναπτύσσονται σταδιακά δίπλα στον μητρικό βολβό κατά την περίοδο ανάπτυξης του φυτού.
η αμαρυλλίδα μεγαλώνει στο νερό;
Η Αμαρυλλίς, όπως και ο υάκινθος, μπορεί να καλλιεργηθεί χωρίς χώμα και να καλλιεργηθεί σε νερό για να μας δώσει τα εντυπωσιακά άνθη της. Για να το πετύχουμε αυτό, χρησιμοποιούμε ένα ειδικό βάζο το οποίο έχει στενό στόμιο για να τοποθετήσουμε τον βολβό της αμαρυλλίδας. Το στόμα είναι πολύ κοντά στο νερό και, σταδιακά, ο βολβός της αμαρυλλίδας εμφανίζει ρίζες που εισέρχονται στο νερό. Στη συνέχεια, μεγαλώνει ο ανθοφόρος βλαστός της αμαρυλλίδας και το υπέροχο άνθος της, δίνοντάς μας ένα μοναδικό αισθητικό αποτέλεσμα.
και ένα τελευταίο μυστικό για την περιποίηση της αμαρυλλίδας
Μπορούμε να παρατείνουμε την ανθοφορία της αμαρυλλίδας για αρκετές μέρες, αφαιρώντας με ένα τσιμπιδάκι τους κίτρινους ανθήρες από τους μίσχους των λουλουδιών, πριν σκορπίσουμε τη γύρη τους.