20 ιδέες και συμβουλές για να καλλιεργήσετε λαχανικά στο μπαλκόνι και τη βεράντα

Δεν μπορούν όλοι να απολαύσουν την ευκαιρία να έχουν κήπο, αλλά… δεν πειράζει! Τίποτα δεν μπορεί να σας εμποδίσει να καλλιεργήσετε κάποια βιολογικά λαχανικά σε γλάστρες στο μπαλκόνι, στη βεράντα ή ακόμα και στο περβάζι του παραθύρου. Υπάρχουν τρόποι για να κάνετε την αγαπημένη σας συνήθεια, πράξη, ακόμη και σε ένα μπαλκόνι ή μία βεράντα. Θα σας παρουσιάσω 20 ιδέες και συμβουλές για να καλλιεργήσετε λαχανικά στο μπαλκόνι και τη βεράντα!

- Διαφήμιση -

Για να έχετε τα αποτελέσματα που θέλετε, θα πρέπει να λάβετε υπόψη μερικές πρακτικές συμβουλές:

– το μέρος που θα βάλετε τις γλάστρες για να έχουν αρκετό ηλιακό φως

– οι ποικιλίες που θα φυτέψετε να επιλέγονται ανάλογα με τον διαθέσιμο χώρο. Δεν μπορείτε να αρχίσετε να καλλιεργείτε για παράδειγμα κολοκύθες ή πατάτες στο μπαλκόνι

– Τα λαχανικά που μπορούν να καλλιεργηθούν εύκολα σε γλάστρες ή κηπουρούς είναι: ραπανάκια, ντομάτες, ντοματίνια, μαρούλια, μπιζέλια ή ακόμα και φασόλια

μπορείτε να φυτέψετε αρωματικά φυτά, όπως μέντα, βασιλικό, δεντρολίβανο, μαϊντανό, άνηθο και άλλα

επιλογή γλαστρών για την καλλιέργεια λαχανικών

Οι πιο κατάλληλες γλάστρες για την καλλιέργεια λαχανικών στο μπαλκόνι είναι αυτές από πηλό γιατί ο πηλός συγκρατεί το νερό και διατηρεί τα φυτά δροσερά για περισσότερη ώρα. Οι πλαστικές γλάστρες θερμαίνονται πολύ πιο γρήγορα και δεν συγκρατούν νερό, κάτι που οδηγεί σε ξήρανση του εδάφους το Καλοκαίρι.

Εάν επιλέξετε πήλινα δοχεία και επιλέξετε την κρεμαστή εκδοχή, βεβαιωθείτε ότι το στήριγμα είναι ανθεκτικό ώστε να αντέχει το βάρος. Από αυτή την άποψη, τα πλαστικά δοχεία είναι πιο αποτελεσματικά.

ποιο είναι το ιδανικό μέγεθος της γλάστρας

Όταν επιλέγετε τις γλάστρες στις οποίες θα φυτέψετε λαχανικά και φυτά, πρέπει να λάβετε υπόψη το μέγεθος του καθενός. Για λαχανικά όπως καρότα ή ντομάτες, επιλέξτε γλάστρες με βάθος τουλάχιστον 30 cm.

Η διάμετρος των γλαστρών θα επιλεγεί ανάλογα με την ανάπτυξη των λαχανικών: για αρωματικά φυτά ή ραπανάκια, ιδανικές είναι εκείνες με διάμετρο μεγαλύτερη από 20 cm και για ντομάτες, φασόλια ή αγγούρια άνω των 30 cm.

πώς φυτεύετε λαχανικά σε γλάστρες

Πριν ξεκινήσετε να φυτεύετε λαχανικά σε γλάστρες, βεβαιωθείτε ότι οι γλάστρες σας έχουν τρύπες αποστράγγισης. Εάν δεν έχουν, θα πρέπει να τα φτιάξετε μόνοι σας, σε περίπτωση που είναι πλαστικές.

Ανακατέψτε το χώμα με ένα οργανικό λίπασμα που προκύπτει από την αποκλειστική αποσύνθεση του βάλσαμου για μια περίοδο τουλάχιστον 2 ετών. Το χώμα των φυτών πρέπει να αλλάζει κάθε χρόνο.

πώς να ποτίζετε τα λαχανικά σε γλάστρες

Τα φυτά θα υγραίνονται κάθε 2-3 ημέρες γιατί αν τα ποτίζετε πολύ συχνά, κινδυνεύετε να ευνοήσετε την εμφάνιση και την ανάπτυξη μυκήτων.

που τοποθετείτε τις γλάστρες

Τοποθετήστε τις γλάστρες κατά μήκος του τοίχου και τοποθετήστε τα στηρίγματα για τα λαχανικά που χρειάζονται, όπως οι ντομάτες. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε την έκδοση με κρεμαστές γλάστρες εάν δεν έχετε αρκετό χώρο κοντά στον τοίχο.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Μπορείτε να κανονίσετε έναν κήπο κρεμασμένο σε μια παλέτα, όπου μπορείτε να καλλιεργήσετε σαλάτες και αρωματικά φυτά και σε γλάστρες, μπορείτε να βάλετε ντομάτες και λαχανικά.

Εάν έχετε παιδιά, μπορείτε να τα μυήσετε στα μυστήρια της κηπουρικής, κάνοντας την καλλιέργεια φυτών και λαχανικών παιχνίδι: σε άδεια πλαστικά ποτήρια (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτά από γιαούρτια για να τα ενθαρρύνετε να ανακυκλώσουν) βάλτε λίγο χώμα και λίγους σπόρους ή ακόμα και έναν κόκκο φασολιών. Βρέξτε τα και ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να τα φροντίζουν!

- Διαφήμιση -