Tips για να είναι το σπίτι καθαρό και τακτοποιημένο όλη τη βδομάδα 

Το σπίτι μας είναι το καταφύγιό μας μετά από μία απαιτητική μέρα. Το μέρος που χαλαρώνουμε, που περνάμε χρόνο με αγαπημένα μας άτομα και δημιουργούμε όμορφες στιγμές. Κάθε του γωνιά κρύβει μία ιστορία και εκφράζει απόλυτα την προσωπικότητά μας. Καθώς όμως η καθημερινότητα τρέχει, η δυσκολία να το κρατάμε καθαρό αυξάνεται αισθητά. 

- Διαφήμιση -

Είναι γεγονός ότι η διατήρηση ενός τακτοποιημένου σπιτιού είναι σημαντική για την άνεση και την ευημερία μας. Αντί λοιπόν να αφήνουμε την ακαταστασία να επικρατεί και να αναβάλλουμε συνεχώς το συμμάζεμα, μπορούμε να υιοθετήσουμε μερικές απλές και γρήγορες συνήθειες που θα μας βοηθήσουν να διατηρούμε την τάξη και την καθαριότητα όλη τη βδομάδα. 

Αφιερώστε 10 λεπτά καθημερινά 

Cropped shot of an unrecognizable woman using cleaning detergent to clean her kitchen at home

Δε χρειάζεται πολύς χρόνος για να έχετε ένα τακτοποιημένο σπίτι, αρκεί να είστε συνεπείς σε καθημερινή βάση. Δέκα λεπτά την ημέρα φτάνει για να διατηρήσετε το σπίτι συμμαζεμένο και να νιώσετε καλύτερα μέσα σε αυτό. Είτε πρόκειται λοιπόν για πεταμένα ρούχα στις καρέκλες, είτε για άπλυτα πιάτα στο νεροχύτη, μην τα αφήνετε για μετά γιατί σίγουρα θα μαζευτούν περισσότερα και θα σας φανεί βουνό.  

Αφού λοιπόν μαζέψετε τα “πάνω – πάνω”, μην αμελείτε να κάνετε ένα πιο βαθύ καθαρισμό όταν οι ανάγκες του σπιτιού το απαιτούν. Αν δεν έχετε χρόνο και διάθεση ή απλά χρειάζεστε βοήθεια με τον όγκο της δουλειάς, μια καλή ιδέα είναι να απευθυνθείτε σε κάποιον επαγγελματία του χώρου. Αν λοιπόν θέλετε βαθύ καθάρισμα και δεν ξέρετε από που να αρχίσετε, μία καθαρίστρια για το σπίτι θα σας λύσει σίγουρα τα χέρια. 

Αγοράστε κουτιά αποθήκευσης 

Βρείτε διαφόρων μεγεθών κουτιά αποθήκευσης και βάλτε τα σε όλα τα δωμάτια του σπιτιού. Τοποθετήστε σε αυτά αντικείμενα που δεν χρησιμοποιείτε καθημερινά και αποθηκεύστε τα σε ντουλάπες και κομοδίνα. Με αυτόν τον τρόπο δε θα υπάρχουν αχρείαστα αντικείμενα στο χώρο και θα φαίνεται πιο τακτοποιημένος. Κάθε κουτί πρέπει να περιέχει αντικείμενα με παρόμοια χρήση ή θεματική συνάφεια, ενώ οι ετικέτες που θα περιγράφουν το περιεχόμενό του είναι μια καλή λύση για να ξέρετε πάντα τι βρίσκεται σε αυτό. 

Μία επιπλέον πρακτική που βοηθά στη διατήρηση της τάξης και της ευκολίας στην καθημερινή ζωή είναι να αποκτήσετε ένα όμορφο, διακοσμητικό κουτάκι και να το τοποθετήσετε σε ένα εμφανές σημείο, όπως το σαλόνι. Αυτό το κουτάκι μπορεί να χρησιμεύει ως “σταθμός” για τα κλειδιά σας και άλλα μικρά αντικείμενα που θα χρειαστείτε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Με αυτόν τον τρόπο, δε θα τα χάνετε και δε θα χρειάζεται να αναζητάτε απεγνωσμένα για αυτά όταν είναι απαραίτητα. 

Δημιουργήστε μικρές, καθημερινές ρουτίνες 

Το στρώσιμο του κρεβατιού το πρωί, το συμμάζεμα των ρούχων και η αφαίρεση των παπουτσιών μπροστά από την είσοδο του σπιτιού σας είναι μικρές, αλλά πολύ σημαντικές συνήθειες που μπορείτε να αποκτήσετε άμεσα. Αφού λοιπόν αερίσετε για λίγη ώρα τα σεντόνια, στρώστε το κρεβάτι σας και πραγματοποιήστε τον πρώτο στόχο της ημέρας. Ένα καλά στρωμένο κρεβάτι μετά από μία δύσκολη μέρα δημιουργεί μια αίσθηση χαλάρωσης και ηρεμίας. Το ίδιο εφέ προκαλεί και μία τακτοποιημένη ντουλάπα. 

Στην περίπτωση των παπουτσιών, τα πράγματα είναι πιο αυστηρά. Αν φοράτε τα παπούτσια σας μέσα στο σπίτι, αυτομάτως φέρνετε και όλες τις ακαθαρσίες του δρόμου μέσα σε αυτό. Αφαιρέστε τα λοιπόν στην είσοδο, φορέστε τις cozy παντόφλες σας (ή και όχι!) και τα πατώματά σας θα μένουν καθαρά για περισσότερο καιρό. 

Συνδυάστε τις δουλειές 

Μία λύση που θα σας εξοικονομήσει χρόνο και θα αυξήσει την παραγωγικότητά σας, είναι να συνδυάζετε τις δουλειές του σπιτιού. Όσο λοιπόν μαγειρεύετε και περιμένετε το φαγητό να γίνει, μπορείτε να πλύνετε τα σκεύη που χρησιμοποιήσατε και να καθαρίσετε την κουζίνα. Αν πάλι βάλατε πλυντήριο ρούχων σε γρήγορα πρόγραμμα, μείνετε στο μπάνιο και κάντε ένα μίνι καθαρισμό μέχρι να τελειώσει η πλύση. 

Αυτοί οι συνδυασμοί είναι απαραίτητοι για να διατηρείτε το σπίτι καθαρό όλη την εβδομάδα και να μη μαζεύεται μεγάλος όγκος δουλειάς τα Σαββατοκύριακα. Το πιο σημαντικό είναι να μην αφήνετε ποτέ για αργότερα κάτι που μπορείτε σε ελάχιστο χρόνο να κάνετε τώρα. Μην αναβάλετε λοιπόν δουλειές που σας φαίνονται μικρές, γιατί στο τέλος μπορεί να σας χαώσουν.  

Η διατήρηση ενός καθαρού περιβάλλοντος δεν είναι μόνο θέμα αισθητικής, αλλά έχει και μεγάλη επιρροή στην ψυχική και σωματική μας ευεξία. Υιοθετόντας αυτές τις μικροσυνήθειες, μπορούμε να δημιουργήσουμε μία άνετη και ευχάριστη ατμόσφαιρα στο σπίτι μας, που θα μας προσφέρει ηρεμία και ευημερία καθ’ όλη την εβδομάδα. 

- Διαφήμιση -