Ένα από τα μέρη του σπιτιού μας τα οποία μαζεύουν πάρα πολύ βρωμιά χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε όμως είναι το στρώμα του κρεβατιού. Πέρα από τις σκόνες που μαζεύονται και λίγο πολύ τις βλέπουμε υπάρχουν και τα ακάρεα τα οποία είναι μικροσωματίδια τα οποία γίνονται αντιληπτά μόνο με μικροσκόπιο.
Τι είναι τα ακάρεα:
Όπως λοιπόν ειπώθηκε είναι μικροσωματίδια τα οποία δεν γίνονται ορατά με γυμνό μάτι και μπορούν να υπάρχουν σε κάθε σημείο του σπιτιού μας. Τρέφονται με τα νεκρά κύτταρα του ανθρώπινου σώματος και για αυτό ζουν κοντά μας. Παράλληλα τροφή για τα ακάρεα αποτελεί η σκόνη. Ευθύνονται για το 50% των αλλεργιών. Για να επιβιώσουν και να αναπαραχθούν χρειάζονται τις κατάλληλες συνθήκες υγρασίας αλλά και τροφή. Οι κατάλληλες συνθήκες υγρασίας είναι πάνω από 75% και η θερμοκρασία από 25 βαθμούς και πάνω. Άρα τον Χειμώνα δεν ευνοείται η επιβίωση των ακάρεων.
Τα περισσότερα ακάρεα βρίσκονται στα μαξιλάρια, στους καναπέδες, στα στρώματα, στα χαλιά, στις κουρτίνες αλλά και στα λούτρινα παιχνίδια των παιδιών. Κυρίως για τα λούτρινα παιχνίδια θα πρέπει να πλένονται μία φορά την εβδομάδα διότι μαζεύουν πολλά ακάρεα και αρκετά παιδιά κοιμούνται με το αγαπημένο τους κουκλάκι μαζί. Σκεφτείτε λοιπόν πόσο επιβλαβές είναι για την υγεία τους. Θα πρέπει να τα πλένετε στο πλυντήριο πάνω από τους 40 βαθμούς. Όσον αφορά τα μαξιλάρια και τις κουρτίνες μπαίνουν στο πλυντήριο, οπότε το πρόβλημα μπορεί να λυθεί σχετικά εύκολα.
Πως καθαρίζω το στρώμα από ακάρεα:
- Το βγάζουμε έξω στο μπαλκόνι να το χτυπήσει ο ήλιος. Τα ακάρεα είναι η αλήθεια ότι σιχαίνονται το φως.
- Ανοίγουμε τα παντζούρια του δωματίου μας ώστε να χτυπήσει το φως του ήλιου το στρώμα.
- Μπορείτε να προμηθευτείτε σπρέι για ακάρεα από το φαρμακείο ή από το σούπερ μάρκετ.
- Μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας σπρέι για ακάρεα.
Φυσικό σπρέι για ακάρεα
- Παίρνουμε μια ψεκαστήρα.
- Βάζουμε μέσα 200 γραμμάρια απιονισμένο νερό.
- Μία κούπα φαρμακευτικό οινόπνευμα περίπου 150 γραμμάρια.
- Ρίξτε στο μείγμα 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας. (και για να μυρίζει όμορφα το στρώμα μας αλλά και η μυρωδιά δεν θα έλκει την αναπαραγωγή των ακάρεων).
Εναλλακτικά αν έχετε στον κήπο σας λεβάντα, μαζέψτε 10 φύλλα και βράστε τα. Την βρασμένη λεβάντα βάλτε την μέσα στο μείγμα (μισή κούπα) αντί για τις σταγόνες. - Το ιδανικό είναι αφού ψεκάσετε το στρώμα να το βγάλετε στο μπαλκόνι ώστε να στεγνώσει και εν συνεχεία να το σκουπίσετε με μια ηλεκτρική σκούπα. Αυτό το κάνουμε γιατί και τα νεκρά ακάρεα μπορεί να μας δημιουργήσουν αλλεργίες. Αν δεν μπορούμε να το βγάλουμε έξω, τότε μπορούμε να απλώσουμε σόδα επάνω στο στρώμα ώστε να πάρει την υγρασία και μετά να το σκουπίσουμε με μια ηλεκτρική σκούπα.
Προσοχή όμως: Να έχει στεγνώσει η σόδα προκειμένου να την σκουπίσετε με την ηλεκτρική σκούπα…ειδάλλως θα δημιουργηθεί πρόβλημα στην σακούλα της σκούπας.
Καλή σας επιτυχία και μην ξεχνάτε: Τα ακάρεα ΠΡΕΠΕΙ να τα σκοτώνουμε πριν μας δημιουργήσουν πρόβλημα.