Τι πρέπει να προσέχουμε στο στρώμα του σπιτιού μας

Αρχικά θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας ότι είναι πολύ σημαντική η προστασία του σώματός σας κατά τη διάρκεια του ύπνου αλλά και η υγιεινή ενός στρώματος, διότι μαζεύει πάρα πολλούς μικροοργανισμούς.

- Διαφήμιση -

Ο ύπνος είναι η κύρια πηγή ξεκούρασης για τον οργανισμό. Κάθε άνθρωπος κοιμάται κατά μέσον όρο 7-8 ώρες ημερησίως, δηλαδή συνολικά περίπου το 1/3 της ζωής του. Η καλή ποιότητα και η υγιεινή του στρώματος είναι αυτή που μας εξασφαλίζει καλή ποιότητα ύπνου, ξεκούραση και χαλάρωση που όλοι χρειαζόμαστε. Ποια είναι όμως τα χαρακτηριστικά ενός “καλού” στρώματος, ποιος είναι ο χρόνος ζωής του και τι πρέπει ο καταναλωτής να κάνει ώστε να διασφαλίσει την ανθεκτικότητα αλλά και την υγιεινή του στρώματός του;
Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας ένας στους τέσσερις Έλληνες διαμαρτύρεται για κακή ποιότητα ύπνου, για αϋπνία και υπνηλία, για ροχαλητό και εφιάλτες. Ένας στους δύο Έλληνες διαμαρτύρεται για εμφάνιση αλλεργιών. Πώς αυτά σχετίζονται μεταξύ τους;
Με βάση έρευνες, περισσότερο από το 85% των εν χρήσει στρωμάτων έχει χάσει την ορθοπεδικότητά του, ενώ περιέχει συσσωρευμένα ακάρεα, δερματικές φολίδες, μούχλα και σκόνη. Κάτι “φυσιολογικό” αν αναλογιστούμε ότι λανθασμένα ο μέσος καταναλωτής διατηρεί το ίδιο στρώμα 10-20 χρόνια.
Τι είναι όμως όλα αυτά που βρίσκονται στο στρώμα μας και από πού προέρχονται;
ΥΓΙΕΙΝΗ ΣΤΡΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ

Ακάρι (ακαρίδα)
Οργανισμός που δεν είναι ορατός με γυμνό μάτι. Υπάρχει και στα πιο καθαρά σπίτια, ζει και πολλαπλασιάζεται σε μέρη με σκοτάδι, υγρασία και ζέστη, γι’ αυτό δείχνει ιδιαίτερη προτίμηση στα στρώματα και τα κλινοσκεπάσματα. Σε ένα διπλό στρώμα μπορεί να υπάρχουν μέχρι και 2.000.000 ακαρίδες (μετά την πάροδο περίπου 7 χρόνων), οι οποίες παράγουν μία ανάλογη ποσότητα αλλεργιογόνων.
Δερματικές φολίδες & ιδρώτας
Κάθε βράδυ το σώμα μας αποβάλλει ως και 1,5 γραμμάριο δερματικές φολίδες (νεκρά κύτταρα), ενώ εκκρίνει περίπου 0,5 λίτρα ιδρώτα, τα οποία παραμένουν και συσσωρεύονται στο στρώμα. Ας σκεφτούμε λοιπόν ότι σε περίοδο 10 χρόνων έχουν εκκριθεί από τον οργανισμό μας περίπου 1.820 λίτρα ιδρώτα, έχουν αποβληθεί 5 κιλά δερματικές φολίδες (νεκρά κύτταρα), και φωλιάζουν στο στρώμα μέχρι και 2 εκατομμύρια αλλεργιογόνες ακαρίδες, βακτήρια και ιοί!

Μούχλα
Πολύ συχνή, δύσκολα ορατή, αναπτύσσεται λόγω της υγρασίας και της ζέστης στα περισσότερα στρώματα, όταν δεν υπάρχει επαρκής αερισμός
Σκόνη
Μείγμα οργανικών σωματιδίων. Αν και δεν φαίνεται, συσσωρεύεται σε όλα τα στρώματα, ακόμα και στα ποιο καθαρά σπίτια. Μπορεί να βρεθούν έως και 200gr σκόνης σε ένα και μόνο στρώμα μονής διάστασης.

Ποια είναι όμως η σωστή χρήση του στρώματος ώστε να το διατηρήσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα;
• Μην διπλώνετε το στρώμα κατά τη μεταφορά
• Μην χρησιμοποιείτε το στρώμα με τη νάιλον σακούλα
• Μην αφήνετε τα παιδιά να χοροπηδούν πάνω
• Μην τοποθετείτε το στρώμα σε μεταλλικό πλαίσιο (σουμιέ)
Το στρώμα πρέπει να γυρίζεται σταυρωτά, το πρώτο δίμηνο ανά 15 ημέρες και μετά κάθε μήνα, σύμφωνα με το ακόλουθo σχέδιo:

 • Τοποθετήστε ειδικό προστατευτικό “επίστρωμα”. Το απλό υφασμάτινο κάλλυμα δεν είναι αρκετό.
 • Το στρώμα πρέπει να αερίζεται συχνά (τουλάχιστον μία φορά το εξάμηνο) και να ξεσκονίζεται τακτικά, διαφορετικά η υγιεινή του επιβαρύνεται πολύ περισσότερο, σε μικρότερο χρονικό διάστημα.
  ΟΛΑ ΤΑ ΣΤΡΩΜΑΤΑ ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΖΩΗΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΞΕΠΕΡΝΑΕΙ ΤΑ 8 ΧΡΟΝΙΑ! Μετά την πάροδο των 8 χρόνων αρχίζουν οι φθορές και για λόγους ορθοπεδικότητας, αλλά πρωτίστως υγιεινής, συνίσταται η αλλαγή του.
  Πάμε να δούμε κάποια tips για να κάνετε την ιδανική αγορά στρώματος:
  Να δοκιμάζετε πάντα το στρώμα το οποίο θα αγοράσετε! Μην ντρέπεστε, ξαπλώστε πάνω, γυρίστε λίγο, δείτε ότι πραγματικά σας βολεύει. Μην ξεχνάτε ότι θα κοιμόσαστε σε αυτό το στρώμα κάθε μέρα της ζωής σας για τα επόμενα 8 χρόνια! Το στρώμα πρέπει να είναι τουλάχιστον 10-15 cm μεγαλύτερο από το ύψος μας.
  Βεβαιωθείτε ότι όλα τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι φυσικά. Μην ξεχνάτε ότι το μαξιλάρι σας πρέπει να είναι εξίσου ανατομικό με το στρώμα σας.
  Η ορθοπεδικότητα του στρώματος
  Είναι μέγιστης σημασίας το στρώμα να είναι κατασκευασμένο από φυσικά υλικά, ώστε ο σώμα να “αναπνέει”, αλλά και με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι ορθοπεδικό και να μην καταπονεί το σώμα. Το στρώμα πρέπει να είναι έτσι κατασκευασμένο ώστε να στηρίζει σωστά όλα τα σημεία του σώματος, να μας ξεκουράζει και όχι να μας καταπονεί! Το ότι το στρώμα πρέπει να είναι σκληρό, είναι ένας ακόμα μύθος. Το ιδανικό στρώμα είναι της σκληρότητας που ταιριάζει στο σώμα σας, αλλά σίγουρα κατασκευασμένο από φυσικά υλικά.
Tospitakimou.gr σε συνεργασία με την Ideal Strom σας προσφέρουν 10% έκπτωση για αγορά στρώματος!

Οδηγίες:
1) Κάντε subscribe στο Newletter μας και λάβετε εντός των επόμενων ημερών, email με ένα κουπόνι που σας δίνει 10% έκπτωση για αγορά στρώματος από την Ideal Strom!
2) Εκτυπώστε το κουπόνι και προσκομίστε το σε ένα από τα καταστήματα της Ideal Strom. Το κουπόνι ισχύει μόνο για αγορά από το κατάστημα.
* indicates required

- Διαφήμιση -