Πώς να καθαρίσετε το φούρνο σας με μαγειρική σόδα σε 10 βήματα

Μας τσιγαρίζει τις πατάτες, ψήνει τα κέικ μας και ψήνει το κοτόπουλο μας…Ο φούρνος είναι απαραίτητος στην κουζίνα. Για να διατηρείται σε καλή κατάσταση και για να λειτουργεί βέλτιστα, είναι σημαντικό να τον συντηρείτε και να τον καθαρίζετε τακτικά. Θα σας παρουσιάσω πώς να καθαρίσετε το φούρνο σας με μαγειρική σόδα σε 10 βήματα!

- Διαφήμιση -

πόσο συχνά πρέπει να κάνετε βαθύ καθαρισμό του φούρνου

Συνιστάται ο βαθύς καθαρισμός του φούρνου όσο συχνά χρειάζεται ή τουλάχιστον κάθε τρεις μήνες. Συνιστάται επίσης να καθαρίζετε λεκέδες λίπους και διάφορα πιτσιλιές μετά από κάθε χρήση, γιατί ο καθαρισμός μιας οικιακής συσκευής που συντηρείται σε καθημερινή βάση είναι φυσικά λιγότερο περιοριστικός.

καθαρισμός φούρνου με μαγειρική σόδα

Βήμα 1: Αποκτήστε τα απαραίτητα συστατικά και εξοπλισμό

Μαγειρική σόδα

Νερό

Λαστιχένια γάντια

Λευκό ξίδι

Μπουκάλι ψεκασμού

Ένα πανί.

Βήμα 2: Αφαιρέστε τις σχάρες του φούρνου

Τοποθετήστε τις σχάρες του φούρνου σε παλιά εφημερίδα ή σε μια χρησιμοποιημένη πετσέτα για να μην λερώσετε το πάτωμα της κουζίνας σας. Αδειάστε το φούρνο από όλα τα άλλα πράγματα, όπως τα ταψιά ή άλλα.

Βήμα 3: Φτιάξτε μια πάστα μαγειρικής σόδας

Αναμείξτε ίση ποσότητα νερού και μαγειρικής σόδας για να αποκτήσετε μια πάστα. Διπλασιάστε τη δόση εάν χρειάζεται, καθώς πρέπει να καλύψετε όλα τα βρώμικα τοιχώματα του φούρνου.

Βήμα 4: Εφαρμόστε την πάστα στο εσωτερικό του φούρνου

Φορέστε λαστιχένια γάντια για να προστατεύσετε τα χέρια σας και εφαρμόστε την πάστα σας στο εσωτερικό του φούρνου, φροντίζοντας να μην μείνει κανένα σημείο χωρίς την πάστα. Είναι σημαντικό να εστιάσετε σε σκληρούς λεκέδες. Πρέπει να γνωρίζετε ότι σε επαφή με το λίπος, η πάστα θα πάρει ένα καφέ χρώμα.

Βήμα 5: Αφήστε τα πάντα να καθίσουν για τουλάχιστον 12 ώρες

Ελέγξτε ότι έχετε καλύψει όλο το εσωτερικό του φούρνου και αφήστε τη μαγειρική σόδα να δράσει για τουλάχιστον 12 ώρες ή όλη τη νύχτα.

Βήμα 6: Καθαρίστε τις σχάρες του φούρνου

Για αυτό το βήμα, χρησιμοποιήστε μια μπανιέρα γεμάτη με ζεστό νερό. Τοποθετήστε χρησιμοποιημένες πετσέτες στο κάτω μέρος της μπανιέρας για να την προστατέψετε. Εάν οι σχάρες είναι πραγματικά βρώμικες, προσθέστε 60 ml καθαρού υγρού σαπουνιού Καστίλλης χωρίς άρωμα στο ζεστό νερό. Μουλιάστε τις σχάρες στην μπανιέρα για τουλάχιστον δύο ώρες και μόλις περάσουν οι δύο ώρες, τρίψτε τις σχάρες με μια βούρτσα και ξεπλύνετε.

Βήμα 7: Αφαιρέστε την πάστα μαγειρικής σόδας

Πηγαίνουμε ξανά στο φούρνο μετά από 12 ώρες αναμονής! Με ένα βρεγμένο πανί, σκουπίστε την πάστα μαγειρικής σόδας και μαζί της τα υπολείμματα που καλύπτονται μέσα στο φούρνο. Χρησιμοποιήστε μια σπάτουλα ή ξύστρα, εάν η πάστα δεν είναι αρκετή για να σπάσει όλη την επίμονη βρωμιά. Προσέξτε να ξύσετε απαλά τα υπολείμματα για να μην γρατσουνίσετε τη συσκευή σας.

Βήμα 8: Ψεκάστε με λευκό ξίδι μέσα στο φούρνο

Ανακατέψτε ίση ποσότητα λευκό ξίδι και νερό σε ένα μπουκάλι ψεκασμού και ψεκάστε το εσωτερικό του φούρνου. Το λευκό ξίδι έχει ισχυρές αντιβακτηριδιακές καθαριστικές ιδιότητες. Θα σχηματίσει αφρό όταν έρθει σε επαφή με τη μαγειρική σόδα που παραμένει στους τοίχους και θα βοηθήσει στην αφαίρεση επίμονων λεκέδων.

Βήμα 9: Καθαρίστε το εσωτερικό του τζαμιού του φούρνου

Ετοιμάστε ξανά πάστα μαγειρικής σόδας και απλώστε την πάστα σας σε όλη την επιφάνεια του τζαμιού. Αφήστε να ξεκουραστεί για περίπου τριάντα λεπτά και αφαιρέστε την πάστα με ένα υγρό πανί ή χαρτοπετσέτα.

Βήμα 10: Καθαρίστε την πόρτα του φούρνου και τα πόμολα ελέγχου

Σκουπίστε προσεκτικά ένα υγρό πανί από μικροΐνες στο εξωτερικό της πόρτας του φούρνου. Ετοιμάστε ένα μείγμα από ίσα μέρη νερού και λευκού ξιδιού και ψεκάστε ένα πανί με το μείγμα σας και καθαρίστε όλη την επιφάνεια. Μην ψεκάζετε απευθείας τα κουμπιά και τα πάνελ γιατί το προϊόν κινδυνεύει να εισχωρήσει σε αυτό και να προκαλέσει βραχυκύκλωμα.

- Διαφήμιση -