6 αποτελεσματικοί τρόποι για να αφαιρέσουμε την σιλικόνη από τα ρούχα

Υπάρχουν λεκέδες στα ρούχα οι οποίοι μπορούν να μας ταλαιπωρήσουν, ειδικά όταν δε θέλουν να βγουν. Ένας από αυτούς είναι ο λεκές από σιλικόνη στα ρούχα. Στο συγκεκριμένο άρθρο θα σας βοηθήσουμε να αφαιρέσετε την σιλικόνη από τα ρούχα σας.

- Διαφήμιση -

Όταν κάνετε χειροτεχνίες ή απλές επισκευές στο σπίτι, είναι πιθανό να λερώσετε τα ρούχα σας με μπογιές, λάδια, κόλλες, ή άλλα υλικά που βγαίνουν δύσκολα από τα υφάσματα. Έτσι, πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται πώς μπορούν ν’ αφαιρέσουν τη σιλικόνη χωρίς να σκίσουν τα ρούχα τους.

Η αγαπημένη σας σπιτονοικοκυρά έχει για όλα τα λύση. Το σημαντικό βέβαια είναι η ταχύτητα δράσης αλλά και ποια μέθοδο θα χρησιμοποιήσετε;

Λόγω των χαρακτηριστικών και της πρακτικότητα της, η σιλικόνη είναι το συνηθέστερο προϊόν που χρησιμοποιούμε στο σπίτι μας για χειροτεχνίες αλλά και για να κολλήσουμε αντικείμενα. Είναι άχρωμη, αδιάβροχη και βιοσυμβατή και γι’ αυτό επιλέγεται.

Εδώ είναι που, λόγω απροσεξίας, πέφτουν σταγόνες στα ρούχα ή σε άλλα υφάσματα. Με τις συστάσεις που ακολουθούν, θα μειώσετε τον χρόνο που δαπανάτε στο καθάρισμα, ενώ θα φροντίσετε τα ρούχα σας και θα τα διατηρείτε σαν καινούρια.

Ας δούμε λοιπόν τις μεθόδους που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να αφαιρέσουμε την σιλικόνη από τα ρούχα!

χαρτί και σίδερο

Αυτό το κόλπο είναι ιδανικό όταν θέλετε να αφαιρέσετε σιλικόνη ενώ είναι ακόμη σε υγρή μορφή, δηλαδή όταν ο λεκές είναι ακόμη φρέσκος.

Βγάλτε το ρούχο και απλώστε το σε μια λεία επιφάνεια. Καλύψτε το με λίγο χαρτί τουαλέτας ή κουζίνας το οποίο να είναι αρκετά απορροφητικό και αντέχει στη θερμότητα του σίδερου. Αυτό, επειδή το επόμενο βήμα είναι να θέσετε την συσκευή σε λειτουργία σε μέση θερμότητα επάνω στο χαρτί για ένα λεπτό. Έπειτα, δείτε αν έχει απορροφηθεί η σιλικόνη από το χαρτί ή αν θα χρειαστεί να επαναλάβετε την διαδικασία.

πάγος

Το μυστικό εδώ είναι πως όταν ο πάγος έρθει σε επαφή με τη σιλικόνη, γίνεται σκληρή εφόσον παγώνει και μπορείτε να την αφαιρέσετε πιο εύκολα.

Τοποθετήστε ένα παγάκι ακριβώς επάνω στον λεκέ και αφήστε το για λίγα λεπτά. Έπειτα, αφαιρέστε τη σιλικόνη με τα νύχια σας, μια σπάτουλα, ένα μαχαίρι, ή οποιοδήποτε σκεύος, με μεγάλη προσοχή όμως για να μην καταστρέψετε το ύφασμα.

Αυτή η μέθοδος είναι κατάλληλη σε βαμβακερά, λινά, ακόμη και σε συνθετικά. Καθώς αυτό που χρειαζόμαστε είναι κρύο για να παγώσει η σιλικόνη, μπορείτε επίσης να τοποθετήσετε το ρούχο στον καταψύκτη και να περιμένετε λίγο για να μπορέσετε να την αφαιρέσετε.

ειδικό διαλυτικό

Υπάρχει ένα ειδικό διαλυτικό το οποίο μπορεί να αφαιρέσει κρύα ή φρέσκια σιλικόνη από τα υφάσματα, αλλά και άλλες επιφάνειες. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ακολουθήσετε τα βήματα, τα οποία αναγράφονται στην συσκευασία.  

Γενικά, θα χρειαστεί να απλώσετε το προϊόν στον λεκέ και να το αφήσετε να δράσει για 5 λεπτά. Έπειτα, το αφαιρείτε με μια μαλακή βούρτσα, ένα μαχαίρι, ή κάποιο άλλο αντικείμενο.

ασετόν και οινόπνευμα

Η ανάμειξη του ασετόν με το οινόπνευμα είναι η ιδανική λύση όταν ο λεκές έχει στεγνώσει και το ρούχο σας είναι σκουρόχρωμο. Ανακατέψτε ίσες ποσότητες ασετόν με οινόπνευμα και ρίξτε το μείγμα επάνω στη σιλικόνη. Με ένα πανί, τρίψτε την περιοχή και δείτε αν βγαίνει η σιλικόνη. Ταυτόχρονα, ελέγξτε την κατάσταση του υφάσματος. Μόλις μαλακώσει η σιλικόνη αφαιρέστε τα υπολείμματα με την βοήθεια ενός μαχαιριού, των νυχιών σας, ή μιας μικρής πετσέτας.

κουτάλι

Γι’ αυτή την τεχνική θα χρειαστεί να είστε ιδιαίτερα επιδέξιοι επειδή θα πρέπει να δράσετε μόλις πέσει η σιλικόνη. Εκμεταλλευόμενοι το γεγονός πως είναι μαλακή, σύρετε ένα κουτάλι πάνω της για ν’ απομακρύνετε όσο περισσότερη μπορείτε. Θα μπορούσε φυσικά να σας βοηθήσει και ένα μαχαίρι. Αν όμως έχει στεγνώσει λίγο η σιλικόνη, θα χρειαστεί να συνδυάσετε αυτή τη μέθοδο με κάποια από τις προηγούμενες.

λευκή βενζίνη ή τουρπεντίνη

Είναι σίγουρο ότι κάποιες από τις προηγούμενες μεθόδους θα λειτουργήσει αποτελεσματικά. Όμως σε περίπτωση που δεν συμβεί αυτό, μπορείτε να καταφύγετε στη λευκή βενζίνη ή στην τουρπεντίνη.

Αυτά τα υλικά δρουν σαν διαλυτικά μόλις έρθουν σε επαφή με το ρούχο. Όποιο και να επιλέξετε, μπορείτε να το βάλετε απευθείας με μια μαλακή βούρτσα, ή αν δε θέλετε να το ρισκάρετε, με ένα πανί πάνω στο ρούχο. Τρίψτε για 5 λεπτά ή μέχρι να εξαφανιστεί η σιλικόνη.

Τι πρέπει ν’ αποφύγετε όταν θέλετε να αφαιρέσετε τη σιλικόνη από τα ρούχα

Όταν θέλετε να αφαιρέσετε τη σιλικόνη από τα ρούχα, αυτό που θέλετε είναι να ξεφορτωθείτε τον λεκέ. Θα πρέπει όμως να προσέχετε να μην χαλάσετε και τα ρούχα σας. Η επιτυχία των παραπάνω κόλπων στηρίζεται στο να μην κάνετε λάθη, όπως να τρίψετε την σιλικόνη επάνω στα ρούχα. Το πιο πιθανό είναι να είναι αυτή η πρώτη σας αντίδραση, αλλά έτσι θα απλώσετε περισσότερο την σιλικόνη.  

Επίσης, μη βρέξετε το ρούχο αμέσως γιατί έτσι θα σκληρύνει η σιλικόνη αντί ν’ αφαιρεθεί. Είναι προτιμότερο να περιμένετε να στεγνώσει από μόνη της και ν’ ακολουθήσετε κάποιο από τα κόλπα που σας προτείναμε, όπως με το ασετόν, το σίδερο, ή τον πάγο.

προφυλάξεις για να αφαιρέσετε τη σιλικόνη από τα ρούχα

Η σιλικόνη είναι μια ευαίσθητη ουσία, όπως και τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται για την αφαίρεσή της από τα υφάσματα. Εξαιτίας αυτού, υπάρχουν ορισμένες προφυλάξεις τις οποίες δε θα πρέπει να παραλείψετε:

Για να βεβαιωθείτε ότι τα προϊόντα που θα χρησιμοποιήσετε δε θα προκαλέσουν ξεθώριασμα ή βλάβη στα υφάσματα, δοκιμάστε το μείγμα με το ασετόν και το οινόπνευμα, ή το διαλυτικό σε ένα σημείο του ρούχου που δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα.  

Πλύντε το ρούχο με συνηθισμένο απορρυπαντικό και στεγνώστε το. Να θυμάστε ότι δεν πρέπει να το τρίψετε.

Αν ο λεκές είναι ιδιαίτερα επίμονος, 

μουλιάστε ένα σφουγγάρι με σαπούνι και προσπαθήστε να αφαιρέσετε τα υπολείμματα χωρίς να προκαλέσετε ζημιά στο ύφασμα!

Καλή επιτυχία!

- Διαφήμιση -