3 εύκολοι τρόποι για να καθαρίσετε και να απολυμάνετε το wettex (βετέξ)!

Η κουζίνα είναι το μέρος του σπιτιού που οι περισσότεροι από εμάς είμαστε σχολαστικοί στο να κρατάμε καθαρό. Πιθανότατα πλένετε τακτικά τον πάγκο της κουζίνας και τον σκουπίζετε με το βετέξ της κουζίνας σας. Αλλά έχετε αναρωτηθεί ποτέ, ότι το ίδιο το βετέξ που χρησιμοποιείτε για να σκουπίσετε τα χυμένα τρόφιμα, τον πάγκο και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και να σκουπίσετε τον νεροχύτη της κουζίνας;

- Διαφήμιση -

Μετά από όλα αυτά λοιπόν, θα συμφωνούσατε μαζί μας ότι το βετέξ είναι το αντικείμενα με τα περισσότερα μικρόβια στην κουζίνα! Νομίζετε ότι με ένα απλό ξέπλυμα με νερό, το βετέξ σας είναι καθαρό; Φυσικά και δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Τα βακτήρια παραμένουν και πιάνοντας το και μετά πιάνοντας άλλα αντικείμενα μεταφέρουμε μικρόβια και βακτήρια παντού!

Θα πρέπει φυσικά να απολυμαίνουμε σωστά είτε το βετέξ είτε οποιοδήποτε άλλο πανί χρησιμοποιούμε στην κουζίνα μας. Ας δούμε 3 φυσικούς τρόπους απολύμανσης του βετέξ:

Λεμόνι και ξύδι

Τόσο το λεμόνι όσο και το ξύδι δεν είναι μόνο αρωματικά αλλά και πολύ αποτελεσματικά φυσικά καθαριστικά. Το λεμόνι έχει στυπτικές, λευκαντικές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες, ενώ το ξύδι έχει αποσμητική και αντιμυκητιακή ιδιότητα που τα καθιστούν και τα δύο εξαιρετικά καθαριστικά.

Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να πάρετε μια κουταλιά της σούπας αλάτι και να το προσθέσετε σε ένα διάλυμα από ίσες ποσότητες ξυδιού και λεμονιού. Μουλιάστε το βετέξ της κουζίνας σας στο διάλυμα για λίγες ώρες. Ενώ το βετέξ είναι βρεγμένο, τρίψτε το λίγο σε τακτά χρονικά διαστήματα για να απαλλαγείτε από τυχόντες λεκέδες και αφήστε το διάλυμα να εισχωρήσει στους πόρους του υφάσματος. Μετά από λίγες ώρες αφαιρέστε το πανί από το διάλυμα και ξεπλύνετε καλά με άφθονο νερό. Στη συνέχεια στεγνώστε το καλά και θα είναι έτοιμο να χρησιμοποιηθεί ξανά.

Καλό είναι αυτή τη διαδικασία να την επαναλαμβάνετε κάθε 2-3 ημέρες!

Βράσιμο με νερό και μαγειρική σόδα

Το βραστό νερό είναι ο καλύτερος τρόπος για να σκοτώσετε τα βακτήρια και να απομακρύνετε τις βρωμιές. Η μαγειρική σόδα είναι ένας άλλος παράγοντας που λειτουργεί όπως και το ξύδι και το λεμόνι και ταυτόχρονα είναι ασφαλής για χρήση στο σπίτι σας.

Παίρνουμε περίπου 2 με 3 κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα και την βάζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό. Αφήστε το βετέξ στο διάλυμα και βράστε το διάλυμα για μερικά λεπτά. Αφήστε να κρυώσει το νερό και αφαιρέστε το βετέξ ή το πανί. Ξεπλύνετε πολύ καλά και στεγνώστε το πανάκι! Είστε έτοιμοι και απαλλαγμένοι από μικρόβια και βακτήρια!

Φούρνος μικροκυμάτων

Ο φούρνος μικροκυμάτων είναι ένα πολύ πρακτικό εργαλείο. Όχι μόνο γιατί βοηθά στο ζέσταμα και στο μαγείρεμα των τροφίμων αλλά γιατί είναι και πολύ αποτελεσματικός βακτηριοκτόνος παράγοντας.

Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να μουλιάσετε το βετέξ\πανί σε ένα διάλυμα ξυδιού για λίγα λεπτά. Τρίψτε το πανί και βάλτε το στο φούρνο μικροκυμάτων για 10-15 λεπτά. Αυτή η μέθοδος μπορεί να γίνεται κάθε μέρα.

Εάν δεν έχετε τον χρόνο να μουλιάσετε το πανί στο φούρνο μικροκυμάτων, θα μπορούσατε επίσης να το μουσκέψετε με υγρό απορρυπαντικό πιάτων και στην συνέχεια να το τοποθετήσετε στο φούρνο μικροκυμάτων.

- Διαφήμιση -