15 ιδέες για να διακοσμήσετε τον κήπο σας με τη βερβένα ή λουίζα, το φυτό των πολλαπλών χρήσεων

Η βερβένα ή λουίζα είναι ένα ευέλικτο φυτό στον κήπο με εύκολη καλλιέργεια και συντήρηση. Ανθίζει από την Άνοιξη μέχρι το Φθινόπωρο με εντυπωσιακά και πολλά λουλούδια. Η λουίζα είναι ένα πολυετές ανθοφόρο φυτό που σε ορισμένες περιπτώσεις αναπτύσσεται ως ετήσιο λόγω της χαμηλής αντοχής του στις χειμερινές θερμοκρασίες. Συνήθως, όταν μεγαλώνει ως ετήσιο την επόμενη Άνοιξη, φυτρώνει από το σπόρο του. Αναπτύσσει εντυπωσιακές συνθέσεις λουλουδιών (σύνθετη απόχρωση) όπου τα λουλούδια φυτρώνουν πάνω τους. Η ανθοφορία διαρκεί για αρκετή ώρα σχεδόν όλη την Άνοιξη, το Καλοκαίρι και το Φθινόπωρο μέχρι το πρώτο κρύο. Θα σας παρουσιάσω 15 ιδέες για να διακοσμήσετε τον κήπο σας με τη βερβένα ή λουίζα, το φυτό των πολλαπλών χρήσεων!

- Διαφήμιση -

Υπάρχουν πολλά είδη διακοσμητικών λουλουδιών με το κυρίαρχο και πιο εμπορικό υβρίδιο λουίζας να προέρχεται από τη Νότια Αμερική. Είναι ένα μέτρια ανθεκτικό φυτό για αυτό και συνήθως αναπτύσσεται ως ετήσιο, καθώς καταστρέφεται όταν η θερμοκρασία είναι κάτω από -4 ° C.

Το ύψος του φυτού φτάνει περίπου τα 30 εκατοστά παρόμοιο με το πλάτος του, ενώ οι διακλαδισμένοι σπόνδυλοι φτάνουν σε πολύ μεγαλύτερη διάμετρο. Τα φύλλα της λουίζας είναι οδοντωτά με οβάλ σχήμα, με όμορφη χαρακτηριστική εμφάνιση και σχήμα που συμβάλλουν στη διακοσμητική του αξία, ως φυτό κήπου.

Τα λουλούδια της βερβένας έχουν διαφορετικά χρώματα όπως λευκό, κόκκινο, κίτρινο, μοβ-μπλε, ροζ κ.λπ. και είναι πολύ εντυπωσιακά. Η ανθοφορία στο λουλούδι χρειάζεται πολύ χρόνο για να φτάσει και τους 6 μήνες (Άνοιξη, Καλοκαίρι και αρχές Φθινοπώρου). Η κρεμώδης λουίζα έχει ακόμη μεγαλύτερη περίοδο ανθοφορίας και τα άνθη της είναι συχνά πιο συμπαγή και περισσότερα στο φυτό.

Οι ηλιόλουστες περιοχές του κήπου προτιμώνται για τη φύτευση της λουίζας και την απόκτηση πιο πλούσιας ανθοφορίας. Τα φυτά τοποθετούνται στο παρτέρι σε αποστάσεις 30-40 cm. Το έδαφος που θα φυτευτεί πρέπει να είναι γόνιμο, πλούσιο σε οργανική ουσία και μέτριας σύστασης ώστε να μην συγκρατεί πολύ νερό και να στραγγίζει καλά.

Η χρήση λιπάσματος για την ενίσχυση της δύναμης του φυτού καθώς και της ανθοφορίας του είναι σημαντική. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί λίπασμα ανθοφορίας με υψηλότερη περιεκτικότητα σε κάλιο, ενώ ο εμπλουτισμός του εδάφους με οργανική ουσία με την προσθήκη κομπόστ ή κοπριάς βοηθάει πολύ στην ανάπτυξη του φυτού.

Η βερβένα χρειάζεται πότισμα ειδικά το Καλοκαίρι με συχνό πότισμα και μέτρια ποσότητα ανά πότισμα. Οι σπόνδυλοι πρέπει να κορυφωθούν (δηλαδή κλάδεμα του πάνω μέρους του φυτού στα 2 cm περίπου) όταν έχει κακή ανάπτυξη (συχνά συμβαίνει όταν μεγαλώνει ως πολυετές). Ακόμα, τα αποξηραμένα και παλαιωμένα άνθη πρέπει να αφαιρεθούν για να μην επηρεάσουν αρνητικά τη νέα ανθοφορία.

πολλαπλασιασμός

Η βερβένα πολλαπλασιάζεται αρκετά εύκολα με σπόρους και μοσχεύματα. Εάν ξεκινήσετε από σπόρους, τα φυτά σας είναι καλύτερο να συμπληρώσετε (περίπου όταν το φυτό φτάσει τα 8-10 cm σε ύψος) για να αποκτήσουν πιο πλούσια ανάπτυξη. Αν και οι διακλαδισμένες ποικιλίες πολλαπλασιάζονται πιο εύκολα με μοσχεύματα, γενικά όλες οι ποικιλίες λουίζας μπορούν να πολλαπλασιαστούν με μοσχεύματα.

χρήση στον κήπο

Η βερβένα φυτεύεται συνήθως σε ανθισμένους κήπους στην πρώτη σειρά, δίνοντας χρώμα και μια αίσθηση συμπαγούς αλλά αυτόνομης ανάπτυξης. Μπορούν επίσης να φυτευτούν σε χώρους με γρασίδι ή μόνες τους σε παρτέρια, μικρά παρτέρια ή γλάστρες. Η κρεμώδης λουίζα φυτεύεται αποκλειστικά σε πλαστικά ή πήλινα δοχεία, δημιουργώντας όμορφες εικόνες στο χώρο. Επιπλέον, η λουίζα μπορεί να συνδυαστεί με άλλα ετήσια ή πολυετή καλλωπιστικά φυτά σε γλάστρες.

- Διαφήμιση -