Η αρτεμισία είναι ένα φυλλοβόλο φυτό με χαρακτηριστικό άρωμα στα φύλλα. Τα φύλλα της είναι ασημί-λευκά και χνουδωτά. Ανθίζει από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο με μικρά κίτρινα άνθη. Ευδοκιμεί σε ξηρά και φτωχά εδάφη. Είναι ποώδες πολυετές φυτό με ινώδεις ρίζες. Οι μίσχοι είναι ίσιοι, φτάνουν σε ύψος 0,80 -1,20 m (μερικές φορές ακόμη και πάνω από 1,5 m, αλλά σπάνια), ψηλοί, αυλακωτοί, διακλαδισμένοι και ασημοπράσινοι. Ο καρπός είναι μικρός. Αναπτύσσεται φυσικά σε ακαλλιέργητη γη, σε βραχώδεις πλαγιές και στις παρυφές μονοπατιών και χωραφιών. Αν και κάποτε ήταν σχετικά κοινό φυτό, τώρα γίνεται όλο και πιο σπάνιο. Θα σας παρουσιάσω 15 εντυπωσιακές ιδέες για να διακοσμήσετε την αυλή και τον κήπο σας με ένα υπέροχο φυτό με διακριτικό άρωμα, την αρτεμισία ή αψιθιά!
Είναι ένα από τα καλύτερα βότανα που θα μπορούσε να μας δώσει η φύση. Η αρτεμισία είναι ένα από τα καλύτερα βότανα για απώλεια βάρους αφού μειώνει την όρεξη. Είναι ιδανικό για τη ρύθμιση του βάρους και συμβάλλει ακόμη και σε διάφορες διαταραχές του πεπτικού συστήματος. Καταπολεμά τη δυσπεψία και τα γαστρικά προβλήματα, ανακουφίζοντας τον οργανισμό σας άμεσα και αποτελεσματικά.
Η αρτεμισία αναπτύσσεται σε εδάφη διαφορετικής σύστασης, ακόμη και σε ξηρά εδάφη, αρκεί να στραγγίζονται ικανοποιητικά. Προτιμά ηλιόλουστα μέρη, είναι ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες, αλλά είναι σχετικά ευαίσθητο στον παγετό του χειμώνα και στους βοριάδες. Στο φύλλωμά της, η αρτεμισία έχει χαρακτηριστικές αδενώδεις τρίχες που χρησιμεύουν για τη μείωση της διαπνοής, ειδικά για την αντιμετώπιση της ζεστής καλοκαιρινής περιόδου.
Η αρτεμισία, αφού φυτευτεί στο έδαφος, θα χρειαστεί συχνό πότισμα για να δημιουργήσει καλύτερες ρίζες και στη συνέχεια θα χρειαστεί συχνό πότισμα κατά τη θερινή περίοδο. Σχετικά με τη λίπανση της αρτεμισίας επιβάλλεται η ενσωμάτωση μικρής ποσότητας οργανικού αζωτούχου λιπάσματος ή κοπριάς την ανοιξιάτικη περίοδο. Αν θέλουμε να μαζέψουμε τα φύλλα της αψιθιάς, μπορούμε να το κάνουμε στην αρχή της ανθοφορίας στις αρχές του καλοκαιριού και μπορούμε να τρυγήσουμε ξανά. Κλαδεύουμε την αρτεμισία αυστηρά το φθινόπωρο. Η αρτεμισία πολλαπλασιάζεται κυρίως με μοσχεύματα αλλά και με σπόρο.