Σύμφωνα με την επιστήμη της ψυχολογίας, το χρώμα του δωματίου στο οποίο βρισκόμαστε επηρεάζει το πώς αισθανόμαστε. Το χρώμα επηρεάζει τους ανθρώπους με πολλούς τρόπους, ανάλογα με την ηλικία, το φύλο, την εθνικότητα και το κλίμα. 

Τα χρώματα των δωματίων στο σπίτι μας αντικατοπτρίζουν άμεσα και την προσωπικότητά σας. Αν και οι περισσότεροι από εμάς δεν ξοδεύουμε πολύ χρόνο για να σκεφτούμε τι χρώμα να βάψουμε τους τοίχους του σπιτιού, παρ’ όλα αυτά να είστε σίγουροι ότι επηρεάζει την κάθε μας ημέρα και τη ψυχολογία μας.

Γι ‘αυτό είναι τόσο σημαντικό να επιλέγουμε τα κατάλληλα χρώματα όταν πρόκειται για τη διακόσμηση. Οι χρωματικές τάσεις θα έρθουν και θα φύγουν. Το κόλπο είναι να χρησιμοποιούμε τα χρώματα που μας αρέσουν σε ωραίους συνδυασμούς φυσικά. Η επιλογή συνδυασμών χρωμάτων μπορεί να φαίνεται δύσκολη για αρκετούς, είναι όμως πολύ σημαντική.

Το χρώμα έχει τη δύναμη να αλλάξει το σχήμα και το μέγεθος των επίπλων και το σχήμα και το μέγεθος του δωματίου. Για να δούμε πώς μπορούμε να κάνουμε τις κατάλληλες επιλογές.

Κάντε αυτές τις ερωτήσεις στον εαυτό σας … 

Τι διάθεση θέλετε να δημιουργήσετε στο σπίτι σας;

Ποια χρώματα σας βοηθούν να έχετε αυτή τη διάθεση;

Να θυμάστε ότι κάθε χρώμα προσφέρει συγκεκριμένα πράγματα στη ψυχολογία μας. Σκεφτείτε πώς σας κάνουν να νιώσετε ορισμένα χρώματα. Μπορούν να επηρεάσουν οποιοδήποτε συναίσθημα, από γαλήνη έως θυμό. Επιλέξτε τα χρώματα σας με σωστό τρόπο λοιπόν για να δημιουργήσετε γαλήνη και αρμονία στο σπίτι σας.

Τα χρώματα δρουν με τρεις βασικούς τρόπους: ενεργό, παθητικό και ουδέτερο. Μπορείτε εύκολα να ταιριάξετε τα χρώματα κάθε δωματίου ανάλογα με τις προσωπικές σας επιθυμίες, το γούστο και τον σκοπό του δωματίου. Τα ανοιχτά χρώματα είναι ευρεία και ευάερα, ώστε τα δωμάτια να φαίνονται μεγαλύτερα και φωτεινότερα. Τα σκούρα χρώματα είναι εκλεπτυσμένα και ζεστά. Προσθέτουν μια πιο οικεία εμφάνιση σε μεγάλα δωμάτια.

το κόκκινο 

Το κόκκινο αυξάνει την ενέργεια ενός δωματίου. Στο σαλόνι ή στην τραπεζαρία, το κόκκινο φέρνει κοντά τους ανθρώπους και αυξάνει την επικοινωνία.

Το κόκκινο έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την αρτηριακή πίεση και ταυτόχρονα αυξάνει την αναπνοή και τον καρδιακό ρυθμό. Θεωρείται γενικά πολύ διεγερτικό για τα υπνοδωμάτια.

Επίσης η χρήση κόκκινου χρώματος στην είσοδο του σπιτιού δημιουργεί μια έντονη πρώτη εντύπωση.

Κίτρινο

Το κίτρινο αποτυπώνει τη χαρά του φωτός του ήλιου και προσφέρει ζωντάνια. Είναι ιδανικό για την κουζίνα, την τραπεζαρία και το μπάνιο.

Ωστόσο, αυτό το χρώμα μπορεί επίσης να προκαλέσει αύξηση του θυμού στους ανθρώπους. Μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να χάσουν τον έλεγχο του θυμού τους, όταν το σπίτι είναι βαμμένο κίτρινο.

μπλε 

Το μπλε λέγεται ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση και την αργή αναπνοή και τον καρδιακό ρυθμό. Για αυτόν τον λόγο, αυτό το χαλαρωτικό χρώμα συνιστάται συχνά για υπνοδωμάτια και μπάνια.

Εάν επιλέξετε το ανοιχτό μπλε ως κύριο χρώμα σε ένα δωμάτιο, ισορροπήστε το με ζεστούς τόνους για έπιπλα και υφάσματα.

Μωβ 

Το μωβ συνδέεται με την πολυτέλεια και τη δημιουργικότητα. Παράλληλα, στους πιο σκούρους τόνους του, κάνει τον χώρο πιο εκλεπτυσμένο. Χρησιμοποιείται συχνά ως δευτερεύον χρώμα στη διακόσμηση του σπιτιού. Σε πιο ανοιχτούς χρωματισμούς, το μωβ, δηλαδή το λιλά και η λεβάντα, προσφέρει την ίδια ηρεμία και αρμονία με το μπλε.

Πορτοκαλί 

Τέλος το πορτοκαλί, είναι ένα χρώμα που προκαλεί ενθουσιασμό και ενεργητικότητα. Αν και δεν είναι καλή ιδέα για το σαλόνι ή το υπνοδωμάτιο μας, είναι όμως ιδανική λύση για την αίθουσα της γυμναστικής!

Πηγή άρθρου:

https://www.milliyet.com.tr/pembenar/galeri/evinizin-rengi-ruh-halinizi-nasil-etkiler-6221269/20