14 πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να πετάτε στην τουαλέτα σας

Την τουαλέτα την χρησιμοποιούμε όλοι μας καθημερινά! Μερικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν τις τουαλέτες τους σωστά, ενώ άλλοι τις χρησιμοποιούν σας να είναι σκουπιδοτενεκές. Πολλοί από εμάς συνηθίζουμε να ρίχνουμε διάφορα πράγματα στη λεκάνη της τουαλέτας, θεωρώντας ότι με το που θα τραβήξουν το καζανάκι θα εξαφανιστούν ως διά μαγείας ή θα διαλυθούν στο νερό. Δυστυχώς, αυτό είναι λάθος.

- Διαφήμιση -

Για να δούμε λοιπόν ποια είναι αυτά τα 14 αντικείμενα που δεν πρέπει να πετάμε ποτέ στην τουαλέτα!

χαρτοπετσέτες

Σας κάνει εντύπωση; Δεν θα έπρεπε. Ναι, μοιάζουν σαν το χαρτί υγείας, το οποίο επίσης δεν πρέπει να πετάμε στην τουαλέτα, αλλά τις χαρτοπετσέτες δεν πρέπει ΠΟΤΕ να τις πετάμε στην τουαλέτα! Αυτό γιατί δεν έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά με το χαρτί υγείας και δεν αποσυντίθενται εύκολα στην αποχέτευση!

μωρομάντηλα

Τα μωρομάντηλα είναι λεία, απαλά και μαλακά, αλλά δεν διασπώνται στη τουαλέτα. Μπορεί και αυτά να είναι πολύ κοντά στο χαρτί υγείας, αλλά είναι πολύ πιο παχιά και με διαφορετική υφή.

προφυλακτικά

Τα προφυλακτικά είναι μη βιοδιασπώμενα, γι’ αυτό η ρίψη τους στην λεκάνη της τουαλέτας μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στο δίκτυο αποχέτευσης.

ταμπόν

Τα ταμπόν έχουν σχεδιαστεί για να απορροφούν το νερό και μπορούν πολύ γρήγορα να προκαλέσουν βούλωμα της αποχέτευσης. Να τα ρίχνετε λοιπόν απευθείας στα σκουπίδια και όχι στη λεκάνη της τουαλέτας.

Τυλίξτε τα ταμπόν, βάλτε τα σε μια μικρή σακούλα και στη συνέχεια πετάξτε τα στον κάδο απορριμμάτων.

οδοντικό νήμα

Το οδοντικό νήμα είναι συνήθως κατασκευασμένο από τεφλόν ή νάιλον και αποτελεί μία ακόμη αιτία για να βουλώσει η αποχέτευση. Το υλικό κατασκευής τους δεν διαλύεται και αν το πετάξετε στην τουαλέτα, συγκεντρώνεται στα τοιχώματα των σωληνώσεων, με αποτέλεσμα με το πέρασμα του χρόνου να φράζει την αποχέτευση!

φακοί επαφής

Περίπου 125 εκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν φακούς επαφής σε καθημερινή βάση σε όλο τον κόσμο. Ως αποτέλεσμα, δισεκατομμύρια φακοί επαφής ρίχνονται στην τουαλέτα κάθε χρόνο.

Αλλά αυτό που λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν είναι ότι η απόρριψη χρησιμοποιημένων φακών στην αποχέτευση συμβάλλει στη δημιουργία τρισεκατομμυρίων μικροπλαστικών, μια από τις σημαντικότερες περιβαλλοντικές ανησυχίες στον σημερινό κόσμο.

μπατονέτες

Ακόμα και αν οι μπατονέτες φαίνονται αρκετά μικρές για να περάσουν εύκολα από τις σωληνώσεις, αποτελούνται από πλαστικό που πολύ εύκολα μπορούν να προκαλέσουν κάποιο πρόβλημα στην αποχέτευσή σας.

Φάρμακα

Πολύς κόσμος συνηθίζει να πετάει ληγμένα φάρμακα στη λεκάνη της τουαλέτας κάτι που δεν θα έπρεπε ποτέ να γίνεται. Τα φάρμακα (ακόμα κι αν διαλύονται στο νερό) δεν πρέπει να πετιούνται στη λεκάνη της τουαλέτας γιατί χαλάνε το pH του νερού και μπορεί να το μολύνουν.

Έτσι, αν έχετε χάπια, ηρεμιστικά, αντιβιοτικά, αντικαταθλιπτικά, παυσίπονα, και άλλα φάρμακα που θέλετε να τα πετάξετε, απλά ρίξτε τα σε μια σακούλα σκουπιδιών και ρίξτε τα στα σκουπίδια!

αποτσίγαρα

Τα αποτσίγαρα είναι παντού: στην παραλία, στους δρόμους, και στο νερό. Όσοι είστε θεριακλήδες καλό είναι να γνωρίζετε, ότι τα τσιγάρα δεν διασπώνται στο νερό και επιπλέον το μολύνουν με ουσίες που δεν θα έπρεπε να υπάρχουν στη λεκάνη της τουαλέτας σας.

τρίχες

Οι τρίχες είναι καταστροφικές για τις σωληνώσεις. Κατά τρόπο παρόμοιο με το οδοντικό νήμα, οι τρίχες ΄΄βοηθούν΄΄ να σχηματίσουν γιγαντιαίες μπάλες που δημιουργούν τεράστια μπλοκαρίσματα στο δίκτυο λυμάτων, αλλά και ανεπιθύμητες οσμές στα υδραυλικά σας.

Κάθε φορά που χτενίζετε τα μαλλιά σας ή καθαρίζετε τις βούρτσες σας, θυμηθείτε να μην πετάξετε τις τρίχες στην τουαλέτα.

τσίχλες

Η τσίχλα είναι λίγο σαν κόλλα και κολλάει στους σωλήνες, εμποδίζοντας τη φυσική ροή των λυμάτων. Οι τσίχλες δεν είναι βιοδιασπώμενες στο νερό και επιπλέον κολλάνε σε καθετί που περνάει από τους σωλήνες σας. Γι’ αυτό πριν τις πετάξετε στην τουαλέτα σκεφτείτε το καλά και προτιμήστε να τις πετάξετε στον κάδο.

μαγειρεμένο λάδι

Όταν το λίπος στερεοποιείται, γίνεται σκληρό σαν βράχος. Κάποιες νοικοκυρές λοιπόν αντί να ρίξουν το λάδι στον νεροχύτη (που ούτε εκεί πρέπει να το ρίχνουν), το ρίχνουν στη λεκάνη της τουαλέτας. Ασφαλώς είναι τεράστιο λάθος! Το λάδι μέσα στο νερό αποκτάει μια κολλώδη μορφή που δημιουργεί πρόβλημα στη σωστή ροή του νερού μέσα στους σωλήνες.

χλωρίνη

Η έκχυση χλωρίνης στην λεκάνη της τουαλέτας είναι μια καταστροφική ιδέα. Όχι μόνο μπορεί να είναι εξαιρετικά διαβρωτικό και να βλάψει τους σωλήνες σας, αλλά μπορεί επίσης να αντιδράσει με άλλες ουσίες στα υδραυλικά σας, δημιουργώντας και απελευθερώνοντας τις τοξικές αναθυμιάσεις.

άμμος γάτας

Τα απόβλητα της γάτας μπορεί να περιέχουν το Toxoplasma gondii, ένα παράσιτο που επηρεάζει τους ανθρώπους με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Η άμμος λοιπόν και οι ουσίες (κόπρανα) που περιέχει αυτή μπορεί να μείνει μέσα σε σωληνώσεις, ενώ τα περιττώματα της γάτας μπορεί να περιέχουν παράσιτα.

- Διαφήμιση -