5 πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να καθαρίσετε με ξύδι

Το ξύδι είναι ένα από τα υλικά που επιλέγουν οι περισσότερες νοικοκυρές για να καταπολεμήσουν τη βρωμιά και τους λεκέδες στην κουζίνα κυρίως αλλά και στο σπίτι γενικότερα. Ενώ λοιπόν είναι πολύτιμος σύμμαχος στην καθαριότητα, πρέπει να θυμόμαστε όταν χρησιμοποιούμε το ξύδι στην καθαριότητα είναι ότι είναι ένα ισχυρό οξύ. Το ξύδι, άλλωστε είναι γνωστό για την ισχυρή όξινη ιδιότητά του. Δεν είναι όμως κατάλληλο για όλες τις επιφάνειες και υλικά. Θα δούμε λοιπόν 5 πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να καθαρίζουμε με ξύδι!

- Διαφήμιση -

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε το ξύδι στην καθαριότητα. Άλλωστε υπάρχουν πολλοί επιτακτικοί λόγοι για να το διατηρήσετε. Αυτό το φθηνό και άμεσα διαθέσιμο υλικό μπορεί να κάνει θαύματα με τα αποτελέσματά του στις επιφάνειες. Αλλά το ξύδι όπως προείπαμε είναι πολύ όξινο, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να βλάψει πολύ, ορισμένα υλικά.

Πράγματα που δεν πρέπει να καθαρίζουμε με ξύδι

πέτρινες επιφάνειες 

Η εξαιρετικά όξινη φύση του ξυδιού μπορεί να διαβρώσει την πέτρα σε επιφάνειες από υλικά όπως γρανίτη και μάρμαρο, αφήνοντας ίχνη που δεν μπορείτε ποτέ να τα επαναφέρετε.

τηγάνια από χυτοσίδηρο 

Το ξύδι μπορεί να αντιδράσει με υλικό από χυτοσίδηρο και να προκαλέσει σκουριά. Πλύνετε λοιπόν τα τηγάνια σας από χυτοσίδηρο μόνο με νερό και ένα ήπιο σαπούνι.

επιφάνειες από αλουμίνιο 

Παρόμοια με το χυτοσίδηρο, το ξύδι μπορεί να αντιδράσει με το αλουμίνιο. Αυτό οδηγεί τόσο σε προβλήματα υγείας όσο και σε ζημιές στις αλουμινένιες επιφάνειες.

ξύλινα πατώματα 

Τα δάπεδα από σκληρό ξύλο είναι ελαφρώς πιο λεπτά από άλλες επιφάνειες. Οι περισσότεροι κατασκευαστές δαπέδων συνιστούν να μην χρησιμοποιείτε ξύδι για να καθαρίσετε τα δάπεδά σας. Αυτό γιατί το ισχυρό οξύ μπορεί να βλάψει την επιφάνεια και να την κάνει θαμπή με την πάροδο του χρόνου.

οθόνη κινητού ή tablet  

Δεν πρέπει να καθαρίζουμε τις οθόνες του κινητού ή του tablet μας με ξύδι. Οι οθόνες έχουν επίστρωση ανθεκτική στα δακτυλικά αποτυπώματα που μπορεί να καταστραφεί από το ξύδι. Για το λόγο αυτό, είναι καλύτερο να καθαρίζετε τις ηλεκτρονικές συσκευές σας με ένα πανί μικροϊνών βρεγμένο με νερό αντί για ξύδι.

- Διαφήμιση -