5 τρόποι για να αφαιρέσετε την σκουριά από τα εργαλεία σας

Όταν το νερό παραμένει στα μεταλλικά εργαλεία το αποτέλεσμα με τον καιρό θα είναι να σκουριάσουν. Εάν δεν φροντίσετε εγκαίρως για την σκουριά, τότε μπορεί να οδηγήσει στη διάβρωση και την αδιόρθωτη ζημιά. Γι’ αυτό καλό είναι να λειτουργήσετε εγκαίρως και να διορθώσετε τη ζημιά! Θα σας παρουσιάσω 5 τρόπους για να αφαιρέσετε την σκουριά από τα εργαλεία σας!

- Διαφήμιση -

Γιατί σκουριάζουν τα εργαλεία

Τα σκουριασμένα εργαλεία είναι το αποτέλεσμα του νερού που παραμένει στο μέταλλο. Τα καλά νέα είναι ότι δεν χρειάζεται να πετάξετε τα εργαλεία σας μόνο και μόνο επειδή έχουν συσσωρεύσει σκουριά. Όσο η διάβρωση δεν έχει κάνει τρύπες στο μέταλλο, θα είστε σε θέση να αφαιρέσετε τη σκουριά από την επιφάνεια και να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τα εργαλεία σας.

Πως να αποτρέψετε και να αφαιρέσετε την σκουριά

Είναι μία διαδικασία που μπορείτε εύκολα να την κάνετε στο σπίτι. Ποια είναι τα υλικά που θα χρειαστούμε; ας τα δούμε λοιπόν και να γνωρίζετε ότι ανάλογα με το πόσο έντονη είναι η σκουριά χρησιμοποιούμε και την κατάλληλη μέθοδο.

Τι θα χρειαστούμε:

  • Αντισκωριακό σπρέι WD-40
  • Καθαρό πανί
  • Μεταλλική βούρτσα
  • Γυαλόχαρτο
  • Λευκό ξύδι
  • Αλάτι
  • Δοχεία αρκετά μεγάλα για να τοποθετηθούν τα εργαλεία
  • Οξαλικό οξύ (εμπορικό προϊόν αφαίρεσης σκουριάς)
  • Λαστιχένια γάντια
  • Προστατευτική μάσκα

Φυσικά μπορεί να μην χρειαστείτε όλα αυτά τα προϊόντα για να αφαιρέσετε τη σκουριά από τα εργαλεία σας. Μπορείτε να ξεκινήσετε με μία μέθοδο και να προχωρήσετε στην επόμενη μέχρι να επιτύχετε τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Ας δούμε λοιπόν τις μεθόδους

Αντισκωριακό σπρέι wd-40

Για τις περιπτώσεις όπου η σκουριά είναι επιφανειακή και σε μικρή επιφάνεια ο ψεκασμός με ένα προϊόν όπως το αντισκωριακό WD-40 και το τρίψιμο της επιφάνειας έντονα με μεταλλική βούρτσα μπορεί να είναι αρκετός για να καθαρίσει τα εργαλεία. Πλύνετε και στεγνώστε καλά.

Γυαλόχαρτο

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να χρησιμοποιήσετε απολιπαντικό για να καθαρίσετε την σκουριασμένη επιφάνεια. Αυτό θα το κάνετε με ένα καθαρό πανί. Έπειτα, χρησιμοποιήστε το γυαλόχαρτο για να τρίψετε τις επιφάνειες των σκουριασμένων εργαλείων. Το γυαλόχαρτο θα αφαιρέσει αρκετή από την σκουριά, αν και θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ίσως χρειαστεί να βάλετε αρκετή δύναμη μέχρι να πετύχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Μαγειρική σόδα

Όχι που θα έλειπε η μαγειρική σόδα! Αυτό που θα πρέπει εξαρχής να γνωρίζετε είναι ότι η χρήση της μαγειρικής σόδας ενδείκνυται σε περιοχές όπου υπάρχει λίγη σκουριά. Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνετε είναι να καθαρίσετε και να στεγνώσετε τα σκουριασμένα εργαλεία.

Δημιουργήστε μια πάστα από μαγειρική σόδα και νερό και στην συνέχεια εφαρμόστε την στα σκουριασμένα σημεία και αφήστε την για λίγες ώρες. Στην συνέχεια πάρτε τη μεταλλική βούρτσα και τρίψτε πάρα πολύ καλά τις σκουριασμένες επιφάνειες. Τέλος ξεπλένετε με νερό, στεγνώνετε και δεν ξεχνάτε να ψεκάσετε με αντισκωριακό σπρέι wd-40

Λευκό ξύδι και αλάτι

Ας δούμε μία οικολογική λύση: Εάν έχετε εργαλεία με μεγάλα τμήματα σκουριάς, αυτή η μέθοδος μπορεί να αφαιρέσει τη σκουριά χωρίς να πρέπει να χρησιμοποιήσετε το οξύ. Το πρώτο βήμα είναι να χρησιμοποιήσετε κάποιο απολιπαντικό προϊόν στον εργαλείο και στην συνέχεια να το καθαρίσετε και να το στεγνώσετε. Αφού λοιπόν τελειώσετε με αυτή τη διαδικασία τοποθετήστε το σκουριασμένο εργαλείο σε μία λεκάνη αρκετά μεγάλη ώστε να χωράει ολόκληρη η τη σκουριασμένη επιφάνεια μέσα. Γεμίστε τη λεκάνη με αρκετή ποσότητα ξυδιού και βάλτε το εργαλείο μέσα. Στην συνέχεια πασπαλίζουμε με αλάτι για να καλύψουμε ομοιόμορφα την επιφάνεια του εργαλείου. Η ιδανική ποσότητα αλατιού και λευκού ξυδιού είναι 1/4 της κούπας αλάτι ανά 1 λίτρο ξυδιού. Αφήστε τα εργαλεία να καθίσουν στο διάλυμα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα για να μαλακώσει η σκουριά, η οποία μπορεί να είναι μια χρονική περίοδος από 24 ώρες έως τρεις ημέρες. Μπορείτε βέβαια να βλέπετε τα εργαλεία σας ανά τακτά χρονικά διαστήματα και εάν διαπιστώσετε ότι η σκουριά μαλακώνει, χρησιμοποιήστε μια μεταλλική βούρτσα για να το τρίψετε. Ξεπλύνετε καλά και στεγνώστε τα εργαλεία αφού αφαιρέσετε όλα τα σημάδια σκουριάς.

Οξαλικό οξύ

Για πιο επίμονες περιοχές της σκουριάς που δεν μπορείτε να αφαιρέσετε με τις προηγούμενες μεθόδους, το οξαλικό οξύ θα σας απαλλάξει μια και καλή από την σκουριά. Το οξαλικό οξύ είναι ένα ισχυρό καθαριστικό που φέρνει γρήγορα αποτελέσματα. Εάν χρησιμοποιείται όμως εσφαλμένα μπορεί η χρήση του να είναι επικίνδυνη. Γι’ αυτό πρέπει να διαβάζετε πάντα την ετικέτα και να είστε προσεκτικοί όταν το χρησιμοποιείτε. Φοράτε προστατευτική μάσκα και λαστιχένια γάντια και κάντε την εργασία σας σε έναν καλά αεριζόμενο χώρο.

Μετά την απολίπανση, τον καθαρισμό και το στέγνωμα των εργαλείων, τοποθετήστε τα σε δοχεία. Φτιάξτε ένα μείγμα αποτελούμενο από 3 κουταλιές της σούπας οξαλικό οξύ σε ένα λίτρο νερό και ανακατέψτε προσεκτικά, αποφεύγοντας πιτσιλιές και διαρροές. Τοποθετήστε τα εργαλεία στα δοχεία και αφήστε τα να μουλιάσουν στο διάλυμα για έως και 20 λεπτά ή όπως συστήνεται από την ετικέτα του προϊόντος. Μετά από αυτό βγάλτε τα εργαλεία από το δοχείο και ξεπλύνετε το μαλακωμένο οξύ σχολαστικά.

Για να διατηρήσετε τα εργαλεία σας χωρίς σκουριά στο μέλλον, δοκιμάστε αυτές τις συμβουλές:

Κρατήστε τα εργαλεία σας μακριά από το νερό. Εάν έρθουν σε επαφή με την υγρασία (βροχή, χιόνι, υγρός αέρας), στεγνώστε τα το συντομότερο δυνατόν.

Ελέγξτε ότι στον χώρο όπου έχετε τα εργαλεία σας δεν υπάρχει υγρασία, η οποία είναι και αυτή υπεύθυνη για την εμφάνιση σκουριάς.

Κρατήστε όλα τα εργαλεία σε μια εργαλειοθήκη ή πάγκο εργαλείων, ώστε να παραμείνουν ασφαλή, στεγνά και χωρίς σκουριά μέχρι να είστε έτοιμοι να τα χρησιμοποιήσετε.

- Διαφήμιση -