5 διαφορετικά στυλ διακόσμησης με κλασικό έπιπλο

Διάλεξε το ύφος που ταιριάζει στο χώρο σου και χάρισέ του διαχρονική αξία!

- Διαφήμιση -

Τα στυλ διακόσμησης ενός σπιτιού θα μπορούσε κανείς να πει ότι είναι αναρίθμητα, καθώς έχουμε μοντέρνο, μίνιμαλ, έθνικ, ρετρό, κλασικό, ρουστίκ και πάει λέγοντας, πολλές φορές με συνδυασμό διαφορετικών ειδών διακόσμησης σε ένα χώρο. Κι ενώ βλέπουμε αναλυτικά τις μοντέρνες τάσεις στα περιοδικά και την τηλεόραση, πόσα, πραγματικά, ξέρουμε για το κλασικό στυλ διακόσμησης και τα κλασικά έπιπλα τα οποία μπορούν με τον καλύτερο τρόπο να το υποστηρίξουν;

Όταν μιλάμε για τα κλασικά έπιπλα, πολλές φορές έχουμε στο μυαλό μας ένα στυλ ενιαίο και συμπαγές. Iσχύει, όμως, κάτι τέτοιο, αν αναλογιστούμε ότι το κλασικό στυλ μετρά αιώνες και εξακολουθεί στις ημέρες μας να απαντάται σε επαγγελματικούς και οικιακούς χώρους; Η αλήθεια είναι ότι το κλασικό έχει μια μεγάλη και αδιαπραγμάτευτη αξία κι αυτή είναι η διαχρονικότητα. Ένα άλλο του χαρακτηριστικό είναι οι τόσοι διαφορετικοί ρυθμοί που το συνθέτουν, γεγονός που επιτρέπει στον καθένα να επιλέξει αυτό που πραγματικά ταιριάζει στο ύφος και στο χώρο του.

Το House of Classic, πρεσβευτής του κλασικού επίπλου στην Ελλάδα, ανακεφαλαιώνει αιώνες εξέλιξης του κλασικού επίπλου σε λίγες γραμμές, για να αποφασίσεις τι πραγματικά ταιριάζει στο χώρο σου.

Ξεκινώντας από το Μπαρόκ, συναντάμε ένα πομπώδες, μεγαλειώδες και πολύπλοκο στυλ διακόσμησης με έμφαση στη λεπτομέρεια.

baroque

Εικόνα 1 : Ρυθμός Μπαρόκ (Baroque)

Ύστερα, μεταπηδάμε στο ρυθμό Λουί Κενζ, όταν οι επιπλοποιοί ελάφρυναν τον σκελετό των επίπλων και τους έδωσαν μια ευχάριστα ανάλαφρη όψη και κομψότητα, απεκδύοντάς τα από τη μέχρι τότε επιβλητική σοβαρότητα που εξέπεμπε η διακόσμηση της εποχής. Κατά τα 1700 συναντάμε το Ροκοκό, ή ύστερο-Μπαρόκ, που ενσωμάτωσε τις καμπύλες και τα σχήματα της φύσης, δίνοντας ένα ανάλαφρο ύφος στα έπιπλα, που πλέον φέρουν ανατολίτικα μοτίβα, εκρομαντίζονται και δείχνουν πλούσια χωρίς, όμως, υπερβολές.

LuisQuinze

Εικόνα 2 : Ρυθμός Λουί Κενζ [Louis Quinze (Louis XV)]

rokoko

Εικόνα 3 : Ρυθμός Ροκοκό (Rococo)

Στις αρχές του 1800, εμφανίζεται το στυλ Αμπίρ, το οποίο, σε αντίθεση με το παρελθόν, χαρακτηρίζεται από έπιπλα σε αυστηρώς ευθείες γραμμές και παραλληλόγραμμα σχήματα, σχετικά λιτά, με το μαόνι να κυριαρχεί και να κοσμείται με χάλκινα στοιχεία, σχέδια και παραστάσεις. Τέλος, μετά το 1835 συναντάμε το βικτωριανό στυλ που συνέπεσε με την εκβιομηχάνιση της παραγωγής. Τα έπιπλα, με τις περίτεχνες καμπύλες, κατασκευάζονται από ξύλο οξιάς, τριανταφυλλιάς ή μαόνι, παρατηρούμε μεγαλύτερη χρήση βερνικιών, όπως επίσης και την παρουσία μαρμάρινων επιφανειών στο άνω μέρος των τραπεζιών, ενώ στις αρχές τις περιόδου βλέπουμε και την παραγωγή σιδερένιων επίπλων.

empire

Εικόνα 4 : Ρυθμός Αμπίρ (Empire)

victoriano

Εικόνα 5 : Βικτωριανό στυλ (Victorian)

Οι ρυθμοί που ενυπάρχουν σε αυτό που ονομάζουμε “κλασικό στυλ διακόσμησης” είναι πολλοί, κάτι που μαρτυρά πως δεν πρόκειται για ένα στυλ που μένει στάσιμο, αλλά για μια τάση που εξελίσσεται, εμπλουτίζεται και ενσωματώνει στοιχεία των εποχών που διανύει. Πλέον, βλέπουμε συχνά τη μίξη μοντέρνου με κλασικού, κάτι που δίνει χαρακτήρα και άποψη σε ένα χώρο και επιβεβαιώνει πως δεν έχουμε να κάνουμε με “αντιμαχόμενα” στυλ αλλά με διαφορετικά στοιχεία που μπορεί συνδυαζόμενα να δώσουν ένα πολύ ενδιαφέρον και άρτιο αποτέλεσμα. Βρες κι εσύ την περίοδο του κλασικού επίπλου που ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία σου και το γούστο σου, δώσε μια πινελιά κλασικού στο χώρο σου και κάνε τον να δείχνει “ψαγμένος”, κομψός και σοφιστικέ. Στο τέλος της ημέρας, αυτό που πραγματικά έχει σημασία, όταν επιστρέφεις σπίτι, είναι να νιώθεις ότι είσαι στο “σπιτάκι σου”, στο χώρο που φέρει το άγγιγμά σου και σε εκφράζει απόλυτα.

- Διαφήμιση -