Τα χαλιά τα χρησιμοποιούμε κάθε χρόνο και για μεγάλο χρονικό διάστημα. Είναι αυτά που στολίζουν και ζεσταίνουν το έδαφος μας κατά την περίοδο του Χειμώνα. Έρχεται όμως η στιγμή που τα σηκώνουμε λόγω ζέστης.
Ποιος είναι όμως ο σωστός τρόπος καθαρίσματος και αποθήκευσης τους; Το χαλί μπορεί να ξεθωριάσει λόγω των λαθών που κάνουμε κατά τον καθαρισμό και την αποθήκευση του. Επίσης τα χειροποίητα χαλιά που αφήνουν οι μητέρες, οι γιαγιάδες και οι παππούδες μας είναι πολύ σημαντικά. Τα χαλιά μας κυλιούνται για πολύ καιρό στο έδαφος και όταν τα μαζεύουμε τα βάζουμε πίσω ή πάνω από τα ντουλάπια μας με αποτέλεσμα κάποιες φορές να ξεχνιούνται με την πάροδο του χρόνου και να σαπίζουν.
Πώς πρέπει να αποθηκεύετε το χαλιά σας; Είναι χρήσιμο να δούμε κάποιες συμβουλές:
Απαιτούμενος χρόνος 30 λεπτά
- Πριν αποθηκεύσετε το χαλί σας, βεβαιωθείτε ότι έχετε κάνει ένα πολύ καλό σκούπισμα ή ακόμα ένα καλό πλύσιμο. Οι τρόποι πλυσίματος ποικίλλουν ανάλογα με την ποιότητα του χαλιού. Μπορείτε να τα πλένετε στο μπαλκόνι, μπορείτε να τα πλένετε στη μπανιέρα αν πρόκειται για μικρά χαλιά ή ακόμη να χρησιμοποιήσετε τον ατμοκαθαριστή σας.
- Εάν υπάρχουν νήματα στο χαλί, κόψτε τα, αλλά μην τα σκίσετε.
- Προστατέψτε το χαλί σας τυλίγοντάς το σε ρολό και μην το αποθηκεύετε ποτέ διπλώνοντάς το.
- Πρέπει να τα διατηρείτε σε θερμοκρασία δωματίου και να μην τα αποθηκεύετε σε μέρος με υπερβολικό ήλιο και ζέστη.
- Είναι απαραίτητο να βάζετε σκώρους και πράσινο σαπούνι πριν τα κάνετε ρολά, τα οποία θα αποτρέψουν την αποσύνθεση σκώρου και θα κάνουν το χαλί σας να μυρίζει όμορφα.
- Εάν είναι δυνατόν, να αερίζετε συχνά τα χαλιά σας, θα παρατείνει τη διάρκεια ζωής του.