13 Τρόποι για να εξοικονομήσουμε νερό στο σπίτι μας

Όλοι μας λίγο-πολύ έχουμε την τάση να κάνουμε αλόγιστη χρήση νερού στην καθημερινότητα μας. Ανοίγουμε την βρύση και τρέχει το νερό χωρίς να μας πολύ ενδιαφέρει. Τι κακό όμως κάνουμε λειτουργώντας κατ’ αυτό τον τρόπο;

- Διαφήμιση -
 1. Δημιουργούμε πρόβλημα στην τσέπη μας, πληρώνοντας τους λογαριασμούς του νερού παραπάνω χρήματα από όσο κοστίζει η πραγματική αξία του νερού που ξοδεύουμε.
 2. Ασφαλώς και κάνουμε κακό στη φύση, μειώνοντας τα αποθέματα νερού που υπάρχουν. Καιρός είναι να ενισχύσουμε όλοι μας την περιβαλλοντική μας συνείδηση.

Με ποιους τρόπους εξοικονομούμε νερό στο σπίτι μας

 1. Ελέγξτε για διαρροή στο καζανάκι της τουαλέτας με την προσθήκη χρώματος ζαχαροπλαστικής. Εάν υπάρχει διαρροή, το χρώμα θα εμφανιστεί μέσα σε 30 λεπτά. Ελέγξτε την εγκατάσταση για φθαρμένα ή διαβρωμένα μέρη. Τα περισσότερα εξαρτήματα εγκαθίστανται εύκολα και είναι άμεσα διαθέσιμα με μικρό οικονομικό κόστος. (Ξεπλύνετε τη δεξαμενή μόλις γίνει η δοκιμή, για την αποφυγή χρωματισμού των τοιχωμάτων της δεξαμενής).
 2. Μην πετάτε διαφόρων ειδών απορριμμάτων στη λεκάνη της τουαλέτας, χρησιμοποιώντας το καζανάκι άσκοπα.
 3. Εάν το καζανάκι σας είναι παλιό, αντικαταστήστε το με κάποιο, που διαθέτει δυνατότητα διπλής ροής. Τα καζανάκια αυτά έχουν δύο κουμπιά: ένα για μικρή ροή και ένα με μεγαλύτερη ροή, ανάλογα με την ανάγκη. Εάν δεν είναι εύκολη η αντικατάσταση, τοποθετήστε μέσα στη δεξαμενή ένα πλαστικό μπουκάλι, για να μειωθεί ο όγκος του νερού που παροχετεύεται.
 4. Εάν το κουμπί στο καζανάκι δεν επανέρχεται στη θέση του μετά τη χρήση, αφήνοντας το νερό να τρέχει συνεχώς, αντικαταστήστε το ή ρυθμίστε τη ροή.
 5. Ελαττώστε τη διάρκεια χρήσης του ντους. Αντικαταστήστε το τηλέφωνο της ντουζιέρας με κάποιο άλλο χαμηλότερης ροής. Στο εμπόριο κυκλοφορούν βρύσες όπου μπορεί να ρυθμιστεί η ροή, χωρίς να επηρεαστεί η αναλογία ζεστού και κρύου νερού.
 6. Μην αφήνετε τη βρύση ανοιχτή, όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας ή τα χέρια σας.
 7. Μην αφήνετε το νερό να τρέχει, ξυρίζοντας ή πλένοντας το πρόσωπό σας. Βουρτσίστε τα δόντια σας, όσο περιμένετε να ζεσταθεί το νερό και κατόπιν πλυθείτε ή ξυριστείτε.
 8. Επαναχρησιμοποιείστε τις πετσέτες σώματος και προσώπου. Με τον τρόπο αυτό μειώνεται ο όγκος των άπλυτων ρούχων και η συχνή χρήση του πλυντηρίου. Επιμένετε σε αυτό και όταν μένετε σε ξενοδοχείο. Ζητάτε να αλλάξουν πετσέτες ή σεντόνια, μόνο όταν το κρίνετε εσείς.
 9. Χρησιμοποιήστε το πλυντήριο ρούχων, μόνο όταν φορτώνεται πλήρως ή ρυθμίστε κατάλληλα τη στάθμη νερού για το μέγεθος του φορτίου που χρησιμοποιείτε.
 10. Αντικαταστήστε τις στρόφιγγες του πλυντηρίου, όπου παρατηρείται διαρροή. Εάν η στρόφιγγά σας στάζει σε ρυθμό μιας σταγόνας ανά δευτερόλεπτο, ενδέχεται να σπαταλήσετε 10 κυβικά μέτρα ετησίως, που θα επιβαρύνουν το κόστος της ύδρευσης και της αποχέτευσης.
 11. Αναζητήστε στην αγορά συστήματα, που δίνουν τη δυνατότητα να συγκεντρώνετε το νερό από τον νιπτήρα ή το μπάνιο σε ειδική δεξαμενή και από εκεί να τροφοδοτείτε το καζανάκι. Έτσι, δεν χρησιμοποιείτε καθαρό, πόσιμο νερό στην τουαλέτα.
 12. Το πλύσιμο φρούτων και λαχανικών σε δοχείο, όχι κάτω από τρεχούμενο νερό, μειώνει σημαντικά την ποσότητα νερού που ξοδεύεται.
 13. Ενώ περιμένετε να έρθει το ζεστό νερό, όταν ξεκινάτε το μπάνιο σας χύνεται πολύ νερό. Για να αποφευχθεί αυτό, είναι απαραίτητο να μονώσετε τους σωλήνες νερού. Ειδικά σε παλιά κτίρια, τα μη μονωμένα συστήματα σπαταλούν περίπου 5 λίτρα νερού έως ότου ρέει ζεστό νερό.

- Διαφήμιση -