Δεν είναι λίγες οι φορές που βιαζόμαστε να ξεπαγώσουμε κρέας ή πουλερικά για να ετοιμάσουμε το φαγητό την τελευταία στιγμή. Ας το ξανασκεφτούμε καλύτερα!
Σωστός τρόπος ξεπαγώματος κρεάτων
– Βγάλτε το κρέας από την κατάψυξη
– Τοποθετήστε το σε ένα τάπερ ή άλλο δοχείο κατάλληλο για τρόφιμα, αρκεί να έχει καπάκι
– Κλείστε το καπάκι
– Τοποθετήστε το στη συντήρηση του ψυγείου
Μπορεί να βιάζεστε αλλά αυτός είναι ο πιο σωστός τρόπος! Η ομαλή μετάβαση σε φυσιολογική για μαγείρεμα θερμοκρασία.
Λάθη που κάνουμε και πρέπει να αποφεύγουμε
– Ξεπάγωμα σε ζεστό νερό.
Λάθος! Εάν επιλέξουμε αυτό τον τρόπο για να ξεπαγώσουμε το κρέας, τότε θα πρέπει το νερό να είναι κρύο. Το ζεστό νερό θα αρχίσει να μαγειρεύει το κρέας και θα παρατηρήσετε ότι αρχίζει και ασπρίζει όπως όταν βράζει. Αυτό θα χαλάσει την υφή του κρέατος, αλλά και τη γεύση του.
Προσοχή : Το κρέας θα πρέπει να είναι σε σακουλάκι τροφίμων όταν πέφτει το νερό πάνω του, ή όταν βρίσκεται μέσα σε λεκάνη με κρύο νερό. Κι αυτό για να μην μεταφέρονται τυχόν μικρόβια σε όλη την κουζίνα (νεροχύτη, πάγκος κτλ)
– Ξεπάγωμα εκτός ψυγείου
Λάθος! Αναπτύσσονται βακτήρια που πολλαπλασιάζονται ραγδαία.
Συμβουλή: ό,τι και να ξεπαγώνετε, φροντίστε να έχει το δοχείο τροφίμων καπάκι
Καλή επιτυχία!
Πηγή φωτογραφίας: wired.com